Topolánkova vláda 2: Máme první jména

Sabina Slonková, Petr Holub
14. 11. 2006 23:25
Praha - Zahraničí a zemědělství pro ČSSD, odchod Vlastimila Tlustého z financí, dvě až tři křesla pro lidovce. Tak zní první scénář k nové vládě.
Před týdnem byl podruhé jmenován premiérem, zatím se mu daří.
Před týdnem byl podruhé jmenován premiérem, zatím se mu daří. | Foto: Ludvík Hradilek

Politici ODS a ČSSD, kteří se snaží dospět ke společné vládě s lidovci a možná i zelenými, si začali vyměňovat první personální představy o novém kabinetu.

Zaorálek na zahraničí?

Podle zjištění Aktuálně.cz by podle tohoto scénáře měl ministerstvo zahraničí řídit sociální demokrat Lubomír Zaorálek, do vlády by spolu s ním měl usednout ještě šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. A ještě další dva zástupci této strany.

ODS si hodlá zcela jistě ponechat klíčový resort financí, Vlastimila Tlustého by však v čele měl vystřídat dosavadní šéf průmyslu a obchodu Martin Říman. V novém kabinetu mají na svých dosavadních postech setrvat i místopředsedové ODS Petr Nečas a Ivan Langer.

Pro lidovce se počítá s ministerstvem kultury a průmyslu, ve hře je ale i ještě jedno zatím blíže neurčené křeslo.

"Zhruba taková je dosavadní představa. Nelze ale vyloučit ještě nějaké změny, jasno o nich bude příští týden," sdělil Aktuálně.cz jeden z politiků, který se účastní vyjednávání o nové vládě.

První scénář personálního obsazení vlády Aktuálně.cz potvrdili i další oslovení politici. Ovšem výhradně pod podmínkou anonymity. Oficiálně politici tvrdí, že o jménech se bude jednat až poté, co bude jasné, že nová vláda vůbec vznikne.

Co nese Topolánek na Hrad

Právě dnes má staronový premiér Mirek Topolánek namířeno na Hrad, kde má prezidenta Václava Klause informovat o tom, jak pokročil při sestavování druhého kabinetu.

Topolánek prezidentovi předloží tento plán: Vláda ODS, lidovců, ČSSD a možná i zelených a předčasné volby v roce 2007 nebo 2009.

"Zatím to vypadá nadějně, v tomto duchu bude informován také prezident. Jasnější obrysy ale dohoda dostane až po kongesu," uvedl jeden z blízkých spolupracovníků premiéra.

Topolánek se na Hrad vydává týden poté, co jej prezident navzdory jednomu neúspěšnému pokusu sestavit vládu a prosadit ji ve sněmovně napodruhé jmenoval premiérem.

ČSSD: Dá se o tom jednat

Sám Topolánek už v úterý při on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz řekl: "Plánuji vládu s KDU-ČSL, Stranou zelených a ČSSD."

Foto: Ludvík Hradilek

Sociální demokraté plán vítají.

"Je to nabídka, o které se dá jednat. Musíme jen počkat, jestli Topolánek plán ve straně obhájí," potvrdil místopředseda Zdeněk Škromach.

Co se zelenými

A nevyřešená zůstává role zelených.

"Zatím se jako možné jeví řešení, že by zelení přímo ve vládě nebyli, ale nominovali by do ní své lidi. Tím by se do značné míry dal vyřešit problém s datem předčasných voleb," uvedl už citovaný Topolánkův spolupracovník.

Zelení totiž uznávají jako jediný termín příští rok, jinak chtějí raději přejít do opozice.

Předčasné volby v roce 2007 ale považuje za přijatelné řešení už jen ODS, což nestačí na to, aby byl tento termín prosazen.

V Topolánkově plánu pro společnou vládu s lidovci, zelenými a ČSSD termín 2007 zůstal, jako druhá varianta je plánovaný rok 2009.

"Máme většinu. A spolu s KDU-ČSL se postaráme o demokracii," řekl šéf ODS Mirek Topolánek.
"Máme většinu. A spolu s KDU-ČSL se postaráme o demokracii," řekl šéf ODS Mirek Topolánek. | Foto: Ondřej Besperát

Záleží na reformách

Topolánek říká, že termín voleb do značné míry závisí na tom, na jakých reformách budou strany schopny se shodnout. "Silné reformní kroky znamenají možnost pozdějšího termínu přečasných voleb," uvedl.

Program společného kabinetu širší koalice by měl být podle Topolánkových vizí postaven stabilizaci veřejných financí. "Na plnění konvergenčního programu, na realizaci důchodové reformy, reformy sociálního systému, na českém předsednictví EU, na boji proti korupci a reformě policie a služeb," říká Topolánek a dodává: "Pokud tomu tak nebude, taková vláda nevznikne."

ČSSD tvrdí, že si nic jiného ani nepřeje.

"Jsou to vážné věci, které je třeba vyřešit. A není možné o nich jednat s předvolební rétorikou," řekl Škromach.

Foto: Ondřej Besperát

O tom, že dohoda je možná, se přesvědčil už v pondělí při jednání o zákoníku práce, když vicepremiér Petr Nečas slíbil, že nebude prosazovat odklad zákoníku práce.

Rath tvrdí optimismus

Optimismus mezi sociálními demokraty potvrdil i místopředseda poslaneckého klubu David Rath.

"Je možné si představit vládu, kde bude stejný počet ministrů ODS a ČSSD doplněn dvěma lidovci," popisuje ideální výsledek podle své strany.

Sociální demokraté berou jednání vážně i z toho důvodu, že podle jejich názoru Topolánkovi nic jiného nezbývá. Už minulou středu odmítlo při hlasování o ústavní novele předčasné volby nepřímo pět lidovců. "Počítáme s tím, že předčasné volby v roce 2007 odmítá 30 členů klubu ODS"," řekl Aktuálně.cz jeden z členů sociálnědemokratického vedení. Topolánek takový poměr sil v klubu zpochybňuje, přímo ho však nevyloučil.

Z pohledu ČSSD je naopak ústupkem, že volby nebudou v roce 2008, ale ještě později. Paroubek se tak vzdává šance, že bude jako premiér České republiky předsedat Evropské unii.

 

Právě se děje

Další zprávy