ČSSD: Rovná daň jen přes naše mrtvoly

Bronislav Pavlík Bronislav Pavlík
20. 11. 2006 12:24
Praha - Den po kongresu ODS vzkázal Jiří Paroubek rýsujícím se dočasným spojencům, co je pro něj v chystané vládě nestravitelné.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

V SOUVISLOSTECH:

Paroubek na tiskové konferenci řekl, že v nadcházejících rozhovorech o nové vládě, které začnou po kongresu ODS, je několik programových věcí, které jeho strana není ochotna překročit.

Jmenoval mezi nimi školné a rovnou daň.

Vyslovil se pro spolupráci na reformě zdravotnictví a policie.

Řekl, že vláda, kterou nejspíš složí ministři nominovaní ODS, sociální demokracií a lidovci, by měla po roce fungování zhodnotit, jak se jí daří spolupracovat. Kdyby se nedařilo, mělo by se podle ČSSD přistoupit k předčasným volbám.

"Umím si těžko představit vládu na půdorysu čtyř politických stran," uvedl Paroubek. Jeho plán tak nepočítá s tím, že by se do vlády zapojili i zelení.

Co říká ODS

Občanští demokraté, jejichž lídr Mirek Topolánek byl jmenován premiérem a má vládu sestavit, dali o víkendu svému předsedovi mandát, aby sestavil koaliční vládu, v níž budou všechny sněmovní strany s výjimkou komunistů.

Dnes ráno zasedalo grémium ODS už s nově zvolenými místopředsedy. Po jednání řekl nový 1. místopředseda Pavel Bém, že koncem týdne hodlá Topolánek podat prezidentovi další zprávu, jak se vyjednávání o vládě vyvíjí.

 

Právě se děje

Další zprávy