Klaus: Zárodky vlády už tu jsou

Simona Holecová
15. 11. 2006 14:50
Praha - Mirek Topolánek informoval prezidenta, že rýsuje podobu nové vícebarevné vlády. Pro další kroky však žádá požehnání od vlastní strany.
Prezident Václav Klaus s šéfem ODS Mirkem Topolánkem.
Prezident Václav Klaus s šéfem ODS Mirkem Topolánkem. | Foto: Ondřej Besperát

Prezident si Topolánka pozval, aby vyslechl průběžnou zprávu, jak pokračují vyjednávání o novém kabinetu.

Po schůzce Václav Klaus prohlásil: "Vnímám obtížnost úkolu, před kterým Mirek Topolánek stojí. A jsem rád, že toto úsilí nabralo určitý směr a že se zárodky řešení objevují."

Totéž prohlásil i předseda ODS: "Po tom týdnu jednání se odvažuji říci, že zárodek řešení je na světě."

Čekání na kongres

Oba politici zatím nehovořili o personálním složení vlády. Redakci Aktuálně.cz se přesto podařilo sehnat první scénář, jak by mohl kabinet vypadat. Zahraničí a zemědělství by připadlo ČSSD, nutný by byl odchod Vlastimila Tlustého z financí, dvě až tři křesla by mohli dostat lidovci.

Předseda ODS Mirek Topolánek a předseda ČSSD a dosavadní premiér Jiří Paroubek na schůzi Poslanecké sněmovny.
Předseda ODS Mirek Topolánek a předseda ČSSD a dosavadní premiér Jiří Paroubek na schůzi Poslanecké sněmovny. | Foto: čtk
  • ČTĚTE VÍCE:
    Topolánkova vláda 2: Máme první jména

    Politici ODS a ČSSD, kteří se snaží dospět ke společné vládě s lidovci a možná i zelenými, si začali vyměňovat první personální představy o novém kabinetu.

"O personálních záležitostech jsme prakticky nemluvili. Bavili jsme se o časovém mandátu vlády i o tom, kdo dál povede Poslaneckou sněmovnu. Jakkoli mým základním zájmem je nenechat situaci usnout - nepohybovat se někam k Vánocům bez řešení, tak rozumím, že předseda vlády potřebuje získat od svého kongresu silný mandát, jak postupovat dál," dodal Klaus.

ODS čeká kongres o víkendu. Všechny krajské organizace už předem avizovaly, že chtějí mít v čele strany i nadále Mirka Topolánka. Ten však chce od spolustraníků slyšet, zda mu požehnají, aby vytvořil vládu i s ČSSD.

Včera při on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz řekl: "Plánuji vládu s KDU-ČSL, Stranou zelených a ČSSD."

Foto: Ludvík Hradilek

Sociální demokraté plán vítají. "Je to nabídka, o které se dá jednat. Musíme jen počkat, jestli Topolánek plán ve straně obhájí," potvrdil místopředseda Zdeněk Škromach.

A na totéž dnes prezidenta upozornil i předseda ODS: "Opravdu potřebuji od své strany mandát, zda tak mám postupovat dál."

O křesťanských svátcích

Kdy by tedy mohla vláda vzniknout? Premiér věří, že spíše před Mikulášem než po Třech Králích.

Tento příměr Klaus ocenil: "Já myslím, že to by se novinářům mohlo líbit. To je na titulek: 'Předmikulášské spíše než potříkrálovské'... To si v kanceláři prezidenta poznamenáme," pochvaloval si Klaus.

Nepřehlédněte:

Foto: Aktuálně.cz
  • ODS jasně vede, potvrdil další průzkum
    ODS posiluje své pozice, sociální demokracie ztrácí. Už druhý průzkum v řadě přisoudil ODS v případných volbách více než devadesát sněmovních křesel (91)...
 

Právě se děje

Další zprávy