ODS pro námluvy, odpůrci ČSSD padli

Petr Holub
19. 11. 2006 23:09
Praha - Topolánek stabilizoval svou pozici v čele ODS. Odpůrci dohody s ČSSD se proti němu neprosadili, nebude ani loutkou v rukou hejtmanů.
Mirek Topolánek a Pavel Bém
Mirek Topolánek a Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Kongres ODS po dvou vzrušených dnech potvrdil mantinely, které už na začátku doporučil delegátům sám Mirek Topolánek:

  • předseda má mandát sestavit a řídit kabinet, který zabrání hrozící vládní spolupráci ČSSD s KSČM
  • měl by prosadit co nejvíce ze stranického programu ODS
  • zároveň má premiér otevřenu cestu ke kabinetu, ve kterém by vedle ministrů ODS zasedli i lidé z ČSSD, lidovci (a případně zelení)

Přitom ještě v neděli ráno nebylo jisté, jak bude kongres na námluvy s Paroubkem, které Topolánek načal před týdnem, reagovat.

Předseda ODS se dokonce během noci ze soboty na neděli ani nepokusil o dohodu s odpůrci - ti chtěli jednání o vládě s ČSSD zakázat usnesením delegátů.

Mirek Topolánek a Pavel Bém
Mirek Topolánek a Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Nakonec rozhodly dramatické hodiny nedělního hlasování, které značně "otupily" sílu Topolánkových protivníků.

2/3 pro kompromis

Situace se začala obracet při volbě Topolánka předsedou ODS. Jeho spolupracovníci s úlevou přivítali, že získal 70 procent hlasů, navzdory tomu, že sám upozornil: při vyjednávání o vládě se nenechám omezovat.

Foto: Ludvík Hradilek

"Pokládám tezi, že Paroubek je horší než komunisté, za scestnou. Na druhé straně nesmíme připustit velkou koalici s ČSSD a její sestřičku Opošku," přihlásil se Topolánek jednoznačně k vládě, kde kromě velkých stran budou figurovat i lidovci a zelení.

Po Topolánkově vítězství delegáti "odsouhlasili" dohodu s ČSSD i podruhé - při následující volbě místopředsedů. V prvním kole byli jasně zvoleni pražský primátor Pavel Bém a středočeský hejtman Petr Bendl.

Oba získali 270 ze 480 hlasů, i když předem potvrdili, že vidí - byť i malou - šanci v dohodě se sociální demokracií.

Petr Gandalovič
Petr Gandalovič | Foto: Ludvík Hradilek

"V současné situaci volím variantu, která nám umožní držet naše hodnoty a zároveň naplnit maximum z našeho volebního programu. To je přeci to, o co musíme svést politický zápas. Vše ostatní je až druhotné," řekl Bém.

Naopak odpůrci jakékoli dohody s ČSSD, dosavadní místopředsedkyně Miroslava Němcová a ministr financí Vlastimil Tlustý, získali nejvýš 150 hlasů.

Hejtmani nepovládnou

Bém a Bendl v neděli drtivě uspěli díky dohodám pražské a středočeské ODS s další vlivnou organizací Moravskoslezského kraje. Pokud by vpodvečer do vedení strany pronikl i moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský, získali by hejtmani rozhodující vliv v šestičlenném vedení ODS.

Mohli by pak Topolánka tlačit, například i k rychlé dohodě dvou velkých stran. Toho se však delegáti nakonec zalekli. 

Evžen Tošenovský
Evžen Tošenovský | Foto: Aktuálně.cz

Vedle blízkého Topolánkova spojence Ivana Langera zvolili novým místopředsedou ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče. Jako bývalý ústecký primátor také zastupuje regiony, avšak shodne se s předsedou ODS: Pro úspěch jednání o vládě není bezpodmínečně nutné, aby v ní přímo seděli sociální demokraté. "Dáváte hlas člověku, který bude v následujících dnech doporučovat, abychom se pokusili obnovit projekt trojkoalice ODS, KDU a Zelených a získat pro něj podporu buď celé ČSSD či alespoň její korektní části," řekl před volbou delegátům.

Infobox

KDO POVEDE ODS

Předseda

  • Mirek Topolánek, premiér Narozen 1956 ve Vsetíně, vystudoval strojní fakultu VUT v Brně, předsedou strany od roku 2002.

1. místopředseda

  • Pavel Bém, pražský primátor Narozen 1963 v Praze, vystudoval lékařskou fakultu UK v Praze, místopředsedou od roku 2004.

Místopředsedové

  • Ivan Langer, ministr vnitra Narozen 1967 v Olomouci, vystudoval lékařskou fakultu UP v Olomouci, místopředsedou v letech 1998-2002 a od roku 2004.
  • Petr Bendl, středočeský hejtman Narozen 1966 v Kladně, vystudoval Vysokou školu strojně-technologickou v Liberci, místopředsedou od roku 2002.
  • Petr Gandalovič, ministr pro místní rozvoj Narozen 1963 v Praze, vystudoval matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze, dosud neměl funkci ve vedení strany.
  • Petr Nečas, ministr práce a sociálních věcí Narozen 1964 v Uherském Hradišti, vystudoval fyziku na přírodovědecké fakultě brněnské univerzity, místopředsedou od roku 1999, prvním místopředsedou byl v letech 2004-2006.

V třetím kole volby místopředsedů nakonec proti Tošenovskému o dvacet hlasů obhájil křeslo dosavadní místopředseda Petr Nečas, který se od příliš úzké dohody s ČSSD distancuje stejně jako Gandalovič.

Duha, nebo "druhá liga"?

Po sjezdu tak Topolánkovi zůstávají dvě alternativy, o kterých může s Paroubkem jednat.

Na jedné straně půjde o obnovu staré trojkoalice ODS-KDU-SZ s podporou sociálních demokratů. Na straně druhé o projekt, kde vládu sestaví elita ODS s "druhou ligou" ČSSD a dvěma či třemi lidovci.

Kongres tak Topolánkovi poskytl širší prostor, v němž může o příští vládě jednat s nadějí, že získá ve sněmovně důvěru.

Jak by pracoval kabinet, který by vedl?

Topolánek na sjezdu zopakoval, že vláda dostane za úkol reformovat rozpočet, penze a zdravotnictví. A přitom najít recept, jak úspěšně čerpat peníze z evropských fondů. Přičemž prohlásil: Za občanské demokraty jsem ochoten se na vládě podílet jen do té doby, dokud bude přesné reformní zadání plnit.

 

Právě se děje

Další zprávy