ODS nechce dát ČSSD pět ministrů

Petr Holub, Sabina Slonková
21. 11. 2006 17:20
Praha - ODS a ČSSD řinčí zbraněmi, aby získaly ve vládě co nejlepší pozici, lidovcům jde o rychlost.
Schůzka předsedů parlamentních stran s prezidentem Klausem se uskutečnila v Bílé věži, někdejším hradním vězení.
Schůzka předsedů parlamentních stran s prezidentem Klausem se uskutečnila v Bílé věži, někdejším hradním vězení. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

O druhé Topolánkově vládě mluvíme velmi intenzivně, a právě proto o ní nebudeme nic oficiálního říkat, odpověděli na dotaz Aktuálně.cz představitelé obou velkých stran.

Spor o pět na pět

Neoficiálně nicméně vyjednavači tvrdí, že stále platí jména ministrů, na kterých se počátkem minulého týdne dohodli předsedové Mirek Topolánek a Jiří Paroubek.

Foto: Ludvík Hradilek
Kdo má zasednout v druhé Topolánkově vládě?
Deník Aktuálně.cz přinesl první jména ministrů, o nichž se mluví pro příští kabinet

Počet resortů, které si strany mezi sebou mají rozdělit, přitom vyvolal další spor. "Je pro nás nepřijatelné, aby ČSSD měla stejně jako my pět ministrů," řekl jeden z Topolánkových spolupracovníků.

Úterní politické grémium sociálních demokratů naopak pochválilo Paroubkův nápad, aby do vlády nastoupilo co nejméně politických ministrů a větší šanci dostali nezávislí odborníci. "Nemá jít o velkou koalici, a tak je větší role nestraníků na místě," řekl Aktuálně.cz jeden z členů grémia.

Nadále se počítá i s tím, že dva nebo tři ministry nominuje lidová strana.

Pozor, můžeme se dohodnout i jinde

Aby prosadili své představy, snaží se občanští i sociální demokraté svým partnerům dokázat, že trojkoalice ODS-ČSSD-KDU není jediným řešením.

Místopředseda ODS Petr Gandalovič na nedělním kongresu upozornil, že bude nadále prosazovat starou trojkoalici s lidovci a zelenými, kterou by tolerovali "rozumní sociální demokraté".

Podobně se vyjadřují i další členové ODS. "Stále platí, že tento koncept je tím nejlepším. Pokud pro něj ovšem seženeme podporu části ČSSD," uvedl již citovaný Topolánkův spolupracovník.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek
ODS a ČSSD: voliči jim odpustí
Analýza: Jak příznivci dvou velkých stran skousnou, že společně zasednou v případné vládě?
 

Trojkoalici se sto hlasy ve sněmovně doplněnou o hlasy přeběhlých levicových poslanců však odmítá prezident Václav Klaus.

"Straníci by nám odpustili, kdyby se vládu nepodařilo sestavit, neodpustí však, kdyby byla vláda pro ODS nevýhodná. Paroubek by měl pochopit, kam až můžeme zajít," upozorňuje jeden vyjednavačů ODS, že nemusí jít jen o plané výhrůžky.

S Čunkem v záloze

Také předseda ČSSD vyslal výstražný signál, když nechal publikovat zprávu o své schůzce s favoritem na předsedu lidovců Jiřím Čunkem, o kterém je známo, že ve straně patří k levicovému křídlu. Po dohodě s ním a s komunisty by mohl získat většinu pro případný třetí pokus o sestavení vlády.

"Žádný třetí pokus nebude," odmítá ale takové úvahy jeden z Čunkových spolupracovníků.

Z pohledu lidovců je důležité, kdy tři strany podepíšou koaliční smlouvu. Pokud se stihne do 9. prosince, kdy se má konat stranický sjezd, bude moci současný šéf strany Jan Kasal nejen slavit, ale také do významných funkcí ve straně nominovat své spojence.

Pokud podpis koaliční smlouvy zůstane na případného nového předsedu Čunka, dostane šanci prosadit do čela strany své lidi.

Průběh rozhovorů o vládě zatím hraje do karet Čunkovi. Občanští ani sociální demokraté zatím ani nejmenovali delegáty do komisí, které by dohodly kompromis o programu nové vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy