Nový předvolební spor: Ministři se hádají o ekozakázku

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 9. 2010 16:15
Ministři Drobil a Kalousek na sebe narazili kvůli zakázce za stovky miliard
Stojím si za svým!
Stojím si za svým! | Foto: Jan Langer

Praha - Krátce poté, co se kvůli sporům ve vládě sešli koaliční vyjednavači, je na stole nový spor. Tentokrát mezi ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Spor se točí kolem stamiliardové ekologické superzakázky, kterou prosazoval Miroslav Kalousek. Kritizoval ji jako předraženou i Nejvyšší kontrolní úřad a vláda proto nařídila právě ministrům Drobilovi a Kalouskovi, aby pro ni připravili reálnou cenu zakázky.

Kamenem úrazu ekologická superzakázka

V pátečních Hospodářských novinách si nicméně ministr Drobil postěžoval, že resort financí blokuje některé informace: "Komunikace s ministerstvem není dobrá. Ministerstvo mělo potřebu předání informací zdržovat. A to je pro mě naprosto podivný a nepřijatelný přístup."

"Pečlivě jsem to prověřil a není to pravda," tvrdí pro Aktuálně.cz Miroslav Kalousek.

"Za svým prohlášením si stojím," reagoval tiskovou zprávou Pavel Drobil. "K nápravě došlo až po intervenci mého náměstka."

Spor si ovšem už ve čtvrtek vysvětlovali oba ministři po telefonu. "Ptal jsem se ho, proč s tím chodí do novin a proč nezavolal přímo mně. Řekl, že mě s tím nechtěl obtěžovat," diví se Kalousek.

"Ano, volal mi včera," potvrzuje Aktuálně.cz ministr Drobil. "Asi dostal avízo, co Hospodářské noviny chystají. Nevzpomínám si, jestli jsem zrovna toto řekl, jen jsem mu sdělil, jak probíhala nekomunikace. Tím to pro mě končí"

Do voleb spory neskončí

Spory ve vládě řešili nedávno koaliční vyjednavači - ale naprosto bez výsledku. Po schůzce konstatovali, že minimálně do podzimních senátních a komunálních voleb to bude jiskřit dál.

Zároveň se ale ministři shodují, že samotná zasedání vlády probíhají víceméně věcně a vzájemné spory se ventilují mimo a hlavně v médiích - o "povodňovou" stokorunu, o státního tajemníka pro evropské záležitosti nebo zákoník práce. V těchto případech na sebe nejvíc narážejí ODS a TOP 09.

Největší soupeři na pravici - ODS a TOP 09 - na sebe narážejí i před pražskými volbami.

 

Právě se děje

Další zprávy