Ombudsman? Zde se koalice shodne. Ostatní až po volbách

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 9. 2010 15:56
Největší šance má bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský
Koalice - po volbách a před volbami!
Koalice - po volbách a před volbami! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejvyšší vedení vyjednávačů vládní koalice - K-9 - se pokusí najít společného kandidáta na ombudsmana. Před 14 dny se jí to nepodařilo a teď už mají poslanci na výběr jen z kandidátů ODS a prezidenta republiky.

Největší šance má bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský. Podle neoficiálních informací Aktuálně.cz je pro něj většina vedení TOP 09. Straně by lidsky nevadil ani bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník, vadí ale jeho členství v ODS.

K Varvařovskému se - opět neoficiálně - kloní i část vedení Věcí veřejných. ODS trvá na tom, že užší výběr už nechá na koaličních partnerech, protože pro ni jsou přijatelní všichni čtyři navržení.

Zbylí dva kandidáti - aktivista John Bok a předseda pražské židovské obce František Bányai - jsou podle všeho bez šancí.

"Pan Evropa"? Naráží dál na Topku i VV

Další spory v koalici ale přetrvávají. TOP 09 v úterý prohlásila, že předloží svůj návrh zákoníku práce - kritizovaný premiérem Petrem Nečasem (ODS) - a zároveň důrazně odmítla státního tajemníka pro Evropu, podřízeného přímo premiérovi.

Premiér Nečas trvá na tom, že koordinovat evropskou politiku má on.

"Když to premiér přinese na vládu, tak budeme proti," prohlašuje předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. "A v koaliční dohodě je, že se ty strany musí domluvit. Není možné válcovat jednu z nich. A v tom nás snad podpoří i Věci veřejné."

A zřejmě podpoří.

"Ta dohoda byla trochu jiná - že tu agendu bude mít na starosti přímo premiér," vysvětluje pozici VV předsedkyně jejich poslaneckého klubu Kristýna Kočí. "A teď najednou tady vznikne státní tajemník, který je jen přejmenováním ministra pro evropské záležitosti na státního tajemníka. Je to v rozporu s tím, co jsme si dohodli.

Finanční ústava bude mít problémy

Podobně je na tom zatím i tzv. "finanční ústava", o které informovalo Aktuálně.cz. Napsala ji ODS, zatímco ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) trvá na tom, že je to jen v jeho kompetenci.

"Tady je prostě snaha pana ministra Kalouska říkat: všechno patří mně!" prohlašuje místopředseda poslanců za ODS Marek Benda. "Ústavní zákon může nevrhnout třeba premiér."

Naopak případ "povodňové" stokoruny - tedy snížení odpisu z daní o 100 korun měsíčně - skončil kompromisem. Nejdřív premiér Nečas zpochybnil, že se na stokoruně koalice dohodla, následně ministr Kalousek prohlásil, že se nedodržují dohody. Výsledek: stokoruna bude, ale jen na rok.

"Jsem ráda za ten kompromis. Je to spíše trapné, když nějaká dohoda je a pak se to dlouho znovu a znovu řeší," shrnula to Kristýna Kočí.

Spory? Za vším hledej volby...

Zástupci všech tří koaličních stran se shodují: spory se vyostřují kvůli podzimním senátním a komunálním volbám.

"ODS a TOP 09 jsou velkými konkurenty, Ale nemyslím si, že je šťastné, když se koaliční partneři takto kritizují v médiích," říká Kočí.

A oba rivalové její slova potvrzují.

"Ty spory jsou také o tom, že ODS nevyhrála volby a dnes vládne díky spolupráci s koaličními partnery," prohlašuje za TOP 09 Petr Gazdík. "A odmítá se s tím smířit. Proto vymýšlí tyto náhražky, jak získat svůj vliv."

"Topka se tváří, že se chce stát dominantou české pravice," kontruje za ODS Marek Benda. "A ODS jí na to sděluje, že tou dominantou byla, je a bude ona a nic se na tom nezmění."

 

Právě se děje

Další zprávy