Trojkoalice: Spory skončí. Vlastně do voleb nejspíš ne

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 9. 2010 19:00
Trojkoalice se dohodla, že spolu bude víc mluvit
Kdo je lídr na pravici?
Kdo je lídr na pravici? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Špičky koaličních stran se ve středu vpodvečer dohodly, že by měly utichnout vzájemné spory v médiích. Jedním dechem ale předsedové stran přiznali, že věcné spory posledních dnů a týdnů - jako např. otázku, zda bude státní tajemník pro Evropu nebo jak má vypadat zákoník práce - vlastně nevyřešili.

Shodli se na jediné věci: doporučí poslancům vládní koalice, aby v úterý zvolili veřejným ochráncem práv Pavla Varvařovského. Tohoto bývalého ústavního soudce navrhli senátoři za ODS. Aktuálně.cz už dřív psalo, že tento kandidát byl téměř jako jediný přijatelný i pro TOP 09 a Věci veřejné.

Státní tajemník? Až jindy...

Naopak spory kolem státního tajemníka K-devítka nevyřešila.

"Je to stále otevřené, ale nepochybuji, že se nakonec dohodneme," byl optimistický premiér Petr Nečas (ODS).

"Samozřejmě máme rozdílné názory. Řekněme si narovinu: až do voleb to jiskřit bude," podotkl k tomu vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Podobné je to i se zákoníkem práce z dílny ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Premiér o tomto návrhu prohlásil, že je to jen "vykastrovaná" novela a že by měl být razantnější, TOP 09 v úterý trvala na tom, že je to práce jen jejího ministra.

Ve středu se špičky koalice shodly, že o tom "budou přemýšlet".

VV: Pomohl by manuál. Ale vy ho nechcete!

Věci veřejné dokonce přišly s nápadem vypracovat jakýsi komunikační manuál.

"Ale nakonec nám řekli, že kde není dobrá vůle, tam manuál nepomůže," posteskl si předseda VV Radek John. "Tak jsme se dohodli, že bude dobrá vůle."

"Komunikační manuál není dobrý nápad," reagoval na to premiér.

"No, nesetkalo se to s kladným přijetím," zakončil debatu o manuálu John.

Podle informací Aktuálně.cz si jen strany vzájemně vyříkaly výhrady k výrokům ostatních, slíbily si, že příště už se to nebude opakovat, ale nakonec střízlivě konstatovaly, že to už si vlastně slíbily i v minulosti.

 

Právě se děje

Další zprávy