Kalousek musí znovu probrat ekozakázku, řekla vláda

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 9. 2010 15:30
Vláda se vrátí i ke smluvě s Českými drahami
Skončí monopol ČD?
Skončí monopol ČD? | Foto: České dráhy

Praha - Po zprávách, které dostala od Nejvyššího kontrolního úřadu, se vláda znovu vrátí ke dvěma velkým transakcím, ve kterých jde o státní miliardy a u nichž kontroloři objevili řadu faktů, jež označují jako závažné chyby.  

V první řadě jde o případ smlouvy ministerstva dopravy a Českých drah, podle které mají ČD zajišťovat přepravní služby pro stát až do roku 2019. Smlouvu uzavřelo ministerstvo ještě v době Fischerovy vlády.

Vláda také pověřila ministru financí Miroslavu Kalouskovi, aby do konce září připravil zprávu o státní ekologické zakázce, kterou média kritzují už řadu měsíců a také NKÚ nad jejím zadáním, především nad její cenou, vyslovil vážné pochybnosti. 

Monopol na dráze

NKÚ ve zprávě o drahách konstatuje, že ministerstvo dopravy uzavřelo s Českými drahami smlouvu bez výběrového řízení a  pro zajištění prakticky tak na 10 let zakonzervovalo stávající monopol Českých drah pro osobní dopravu.

"Je to krok v rozporu s liberalizací dopravy, ale i s ekonomickým uvažováním" prohlásil po jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS).

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) proto pro vládu připraví analýzu současného stavu na železnici. "A předloží vládě materiál o skutečné liberalizaci," prohlásil premiér.

NKÚ dále konstatuje, že dotace pro České dráhy se neustále navyšovala - v roce 2009 vzrostla oproti roku 2006 o 4,4 mld. korun, tedy o 175 %. Ministerstvo také prý nijak nekotrolovalo, zda ČD vykazují prokazatelnou ztrátu správně.

Jen vloni ČD utratily za osobní dopravu 20 a půl miliardy, ale tržby za lístky byly jen 6,6 miliardy. Stát Českým drahám doplácel 7 miliard korun a kraje 5,6 miliard.

Jak spočetli cenu?

Vláda se vrátí také k tzv. ekologické superzakázce, kterou také prověřoval NKÚ. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ji vypsal ještě v době Topolánkovy vlády s poptávkovou cenou 101 miliard.

"Na vládě silně rezonovalo, že vláda věnuje této problematické zakázce velkou pozornost," prohlásil premiér. Dodal, že zatím neexistuje reálný odhad ceny sanace všech starých ekologických zátěží a že navíc jsou do celkové sumy jsou zahrnuty i sanace, které už půrobíhají.

"Ministr financí proto do 30. září předloží zprávu o této zakázce," oznámil premiér. Zároveň ministr životního prostředí předloží zprávu inspekce živ. prostředí a nutná bude i oponentura.

V podstatě tak vláda připraví to, co podle NKÚ mělo zakázce předcházet: analýzu předpokládaných nákladů. 

Ve své zprávě NKÚ tvrdí, že Kalousek plánovanou cenu chybně odvodil od celkové výše státních garancí za likvidaci ekologických zátěží vzniklých před privatizací. Jediný odhad nákladů připravil svého času resort životního proostředí - a to zhruba 30 miliard korun. Podle NKÚ by to mohlo být ještě míň.

Problém Dohnal

Zprávy NKÚ přicházejí v době, kdy státní zástupce obžaloval prezidenta NKÚ. Soud tak bude zkoumat, zda skutečně užíval neoprávněně údajně luxusní byt. Policie vyčíslila celkovou škodu na necelý milion korun. 

Prezident NKÚ František Dohnal opakovaně označil kauzu od samého počátku za politickou. Aktuálně.cz už dřív upozornilo, že do kolegia NKÚ přichází stále více bývalých politiků - naposledy koncem letošního dubna poslanec za ODS Daniel Reisiegel, který se krátce před jmenováním vzdal mandátu.

V kolegiu NKÚ je tak 6 členů, kteří mají blízko k ČSSD, a 2 zástupci ODS. Sám Dohnal je ovšem bývalý hejtman za KDU-ČSL.

 

 

Právě se děje

Další zprávy