Nečas a Kalousek se hádají, komu to pomaleji myslí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
29. 8. 2010 19:55
V koalici to jiskří, jednání vlády jsou však prý zatím klidná
Květen: rodí se koalice!
Květen: rodí se koalice! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dohady o povodňovou stokorunu. O to, odkdy začnou platit změny zákoníku práce. Zda má být státní tajemník pro Evropu řízený přímo premiérem. A nově také "finanční ústava", připravená ODS, o které jako první informovala redakce Aktuálně.cz.

Slovních přestřelek mezi premiérem a jeho klíčovým ministrem přibývá. Znovu se to ukázalo v neděli, kdy si Petr Nečas (ODS) a  Miroslav Kalousek (TOP 09) vyměňovali špičky skrze televizní obrazovky.

Stačilo málo. Ministerský předseda v sobotu komentoval pro Mf Dnes spor o povodňovou daň. A řekl, že Kalousek někdy rychleji mluví, než myslí. "Možná je to jeden z důvodů, proč si tak rozumí s mým předchůdcem v čele ODS (Mirkem Topolánkem). Ale každý máme nějaké své plusy a minusy. I já," řekl Nečas.

Kalousek si to nenechal líbit. Během nedělní diskuse v České televizi kontroval výrokem, že podobně hovoří lidé, kteří mluví pomaleji - a nemyslí vůbec.

Vzápětí se sám usměrnil: Prý nechtěl říct, že Petr Nečas nemyslí. "Pan premiér rozhodně mluví a myslí jako premiér," řekl.

Naznačují vzájemné špílce koaliční rozpory mezi ODS a TOP 09? Podle informací Aktuálně.cz nikoli. Spory Nečas-Kalousek zůstávají přede dveřmi Strakovy akademie.

O co se tedy oba muži přou?

Kauza finanční ústava

V případě "finanční ústavy", tedy ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti, napsala návrh zákona ODS a má ho už připravený v paragrafovaném znění. Premiér před časem prohlásil, že ho brzy předloží koaličním partnerům.

Ministr financí Kalousek ale trvá na to, že jedině on v rámci svých ústavních pravomocí ho může koalici předložit.

"Politická strana nemá zákonodárnou iniciativu. Já jsem připraven diskutovat jen návrhy ministrů v rámci jejich ústavních kompetencí," reagoval Miroslav Kalousek.

Spory ve vládě? Vždyť jsou oba pragmatici...

Zasedání vlády zatím podle zdrojů Aktuálně.cz mezistranické spory neovlivňují.

"Při jednání vlády jsem žádné takové projevy nezaznamenal," řekl Aktuálně.cz jeden z ministrů. "Vidím to spíš tak, že - nehledě na rozpory - se snažíme být profesionální."

"Oba jsou pragmatici, takže spolu jednají normálně," řekl Aktuálně.cz jiný vysoce důvěryhodný zdroj blízký vládě. 

Ostatně svůj vztah k preméru Nečasovi popsal Miroslav Kalousek v červenci takto: "Petr Nečas je jinak vnitřně ustrojen než Mirek Topolánek, takže těžko mezi námi může někdy vzniknout vřelý přátelský vztah."

"Já ale vím, že vláda může být úspěšná, jen když má úspěšného premiéra, a on dobře ví, že nemůže mít úspěšnou vládu rozpočtové odpovědnosti, aniž by měl úspěšného ministra financí," dodal Kalousek. (Celý rozhovor s Miroslavem Kalouskem ZDE).

O sporech obou politiků se mluvilo i během povolebních jednání o vládě. Teď se premiér a ministr financí špičkují přes média, oba shodně ale říkají, že nejde o žádné spory.

Povodňová stokoruna? Uvidíme...

Vztah obou mužů naznačuje i případ se stokorunou na povodně.

Ministr Kalousek navrhl koalici snížit odpis z daní o stokorunu měsíčně na protipovodňová opatření. Trvá na tom, že se koalice na stokoruně shodla a zapracoval ji do návrhů daňových zákonů, které už poslal do připomínkového řízení.

Poté premiér Nečas v nedělním diskusním pořadu ČT prohlásil: "Budeme o tom diskutovat, mám k tomu celou řadu výhrad."

Podle informací Aktuálně.cz se ještě v neděli pokoušel nejen ministr Kalousek, ale i zástupci Věcí veřejných, zjistit, jak to premiér myslel. Věci veřejné poté začaly mluvit o tom, že než odpis stokoruny by bylo lepší mírně zvýšit daně.

A ministr Klaousek to ve čtvrtek v ČT komentoval slovy: "Změny zákonů musely odejít do 20. srpna. Pokud někdo dva dny poté řekne do televize, že je potřeba hledat jiné varianty, tak je to výrok mimo jakoukoliv realitu."

Jedním dechem ale Miroslav Kalousek tvrdil, že nejde o spor.

Rozdílná prohlášení si ale premiér s ministrem financí nevysvětlovali ani poté, co se ve středu potkali na vládě. "O povodňové dani jsme nejednali, ani nediskutovali," odpověděl stroze na dotaz novinářů prermiér.

Spory Nečas-Kalousek, případně ODS-TOP 09, tedy zůstávají zatím přede dveřmi Strakovy akademie.

Ombudsman jako test koalice?

Jak soudržná je trojkoalice, se možná ukáže už na mimořádné schůzi sněmovny - poslanci by měli zvolit nástupce Otakara Motejla, tedy veřejného ochránce práv. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová svolá schůzi na 7. září.

Koalice bude o případném společném kandidátovi jednat příští týden. "Bude asi velká vůle se dohdnout, aby to nedopadlo jako v srpnu," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně poslanců za Věci veřejné Karolína Peake.

Koaliční partneři jsou ale postaveni před volbu vybrat si mezi kandidáty, které prosadila ODS nebo prezident Václav Klaus.

"Přesně tak," řekla se smíchem Karolína Peake. "Víc vám k tomu neřeknu."

Senátoři za ODS prosadili jako kandidáty horní komory bývalého ústavního soudce Pavla Varvařovského a předsedu pražské židovské obce Františka Bánayie. Václav Klaus pak navrhl opět aktivistu Johna Boka a nově bývalého jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy