Nečas: Nasadíme armádní autobusy. Nesmysl, opáčila ČSSD

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
14. 6. 2011 16:05
ČD by měly od soukromých dopravců pronajmout 200 autobusů, resort obrany přidá dalších 150
Petr Nečas (ODS).
Petr Nečas (ODS). | Foto: Jan Langer

Praha - Kabinet Petra Nečase hledá cestu, jak v době stávky zajistit dopravu v oblastech, které jsou závislé na železnici.

Právě železničáři se totiž ve čtvrtek připojí k masivní stávce, která na 24 hodin zcela zastaví osobní i nákladní přepravu po kolejích.

Premiér v úterý prohlásil, že dráhy by měly od soukromých dopravců pronajmout 200 autobusů. Posílit by je mohlo až 150 autobusů ministerstva obrany.

"Nenahradí to ani omylem vlakovou dopravu," připouští Nečas. Podle ministra dopravy Radka Šmerdy se však tak vláda snaží minimalizovat dopady stávky. Autobusy by mohly jezdit v obcích, které jsou odkázany pouze na vlak.

ČSSD: Nasazení autobusů odporuje zákonu

Sociální demokraté ovšem tvrdí, že nasazení vojenských autobusů místo zastavených vlaků odporuje zákonu o ozbrojených silách.

Podle stínového ministra obrany a poslance ČSSD Jana Hamáčka totiž zákon jasně hovoří, kdy můžou být použity mimo vojenské účely. "Stávka mezi tím není, není to přírodní katastrofa," konstatoval.

Upozornil rovněž na to, že jediný případ, který nalezl a kdy byla takto armádní technika použita proti stávkujícím, jsou Filipíny.

Podobné řešení, které však nyní našla vláda, zmínil již v úterý prezident Václav Klaus. Řekl, že by kabinet měl proti stávce postupovat razantněji a měl by případně i najmout soukromé dopravce, kteří by stávkující nahradili.

"Armáda nepatří vládě, neměla by být zneužita proti stávkujícím a postavena do role stávkokazů," argumentuje Hamáček.

Vláda se smiřuje s tím, že stávka bude

Šmerda bude dnes od 16:00 jednat kvůli stávce s Federací strojvůdců a s Odborovým sdružením železničářů. Řekl ale, že "necítí, že by od stávky ustoupili". Bude se s nimi prý snažit dohodnout na minimalizaci škod.

Také premiér je přesvědčen o tom, že se stávka uskuteční a odbory ji neodvolají. Ukazuje na to podle něj "propojení odborářských bossů se sociálními demokraty".

Odbory vyhlásily stávku na protest proti vládním reformám na čtvrtek od 0:00 do půlnoci. Přestanou jezdit vlaky, výrazně se omezí městská doprava v Praze a Brně. Jedná se i o dalších městech. V metropoli odboráři chystají "blokádu papalášů". Blokovat chtějí nejspíš vládní budovy.

 

Právě se děje

Další zprávy