Návrh, jak volit prezidenta: 2012, podzim, hlasuje lid

Kateřina Eliášová
16. 2. 2011 13:10
Volby stojí až miliardu korun, sjednocením s krajskými volbami by se ušetřilo
Podle zdrojů z diplomatických kruhů je nejpravděpodobnější, že Obama bude mluvit z Palachova náměstí, od budovy Rudolfina. Tramvaje ani auta by nejezdily. Studenti filozofické fakulty by jeho projev mohli sledovat ze zavřených oken budovy.
Podle zdrojů z diplomatických kruhů je nejpravděpodobnější, že Obama bude mluvit z Palachova náměstí, od budovy Rudolfina. Tramvaje ani auta by nejezdily. Studenti filozofické fakulty by jeho projev mohli sledovat ze zavřených oken budovy. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokud se koalice s opozicí shodne na přímé volbě prezidenta, mohli by jej lidé volit už příští rok na podzim.

ODS, stejně jako Věci veřejné totiž slyší na návrh jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD), který navrhuje spojit hlasování o hlavě státu s krajskými a senátními volbami na podzim roku 2012.

"Bude-li přímá volba, potom já určitě budu rád podporovat řešení, které bude co nejúspornější a nebude znamenat zavedení nového termínu sólo voleb," řekl Aktuálně.cz místopředseda ODS Pavel Drobil.

"I nám by se to spojení s krajskými a senátní i volbami líbilo," řekl Aktuálně.cz architekt Věcí veřejných, ministr dopravy Vít Bárta (VV).

Ušetříme, zní hlavní argument

Hlavním argumentem pro dřívější termín je právě úspora pěněz. Pokud by se prezident volil přímo v řádném termínu, tedy v únoru 2013, stát by za hlasování zaplatil přibližně tři čtvrtě miliardy.

"Z ekonomického hlediska by to sjednocení bylo dobré," doplnil Bártovo vyjádření finanční manažer strany, poslanec Radim Vysloužil (VV). Jeho kolegyně z poslaneckého klubu Karolína Peake, která dojednává detaily přímé volby s opozicí, je ale zdrženlivější.

"Finanční úspora je jedna věc, ale pak bychom tu měli 4 měsíce dva prezidenty a to mi nepřijde nejšťastnější," uvedla Peake, která ve sněmovně předsedá ústavně-právnímu výboru.

Projděte si fotografie z poslední volby prezidenta

TOP 09 je spíše proti

Jedinou stranou, které se Haškův nápad příliš nelíbí, byť připouští jeho finanční výhodu, je TOP 09.

"Když to veřejnost chce, musí si uvědomit, že přímá volba něco stojí," upozornil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Pokud by TOP 09 byla jedinou stranou, která by byla proti dřívějšímu termínu, pak by tento návrh podle Gazdíka neblokovala.

Obdobně rezervovaný přístup má k předčasné volbě hlavy státu i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který je autorem ústavní změny volby hlavy státu. "Lepší je vybrat nejvýraznějšího kandidáta a ne se rozhodvat podle krajských témat, k čemuž by to dle mého názoru sklouzlo," uvedl. I on upozornil na to, že česká ústava nezná situaci, kdy by měl ještě mandát dosavadní prezident i "prezident čekatel".

Zcela proti je předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. "Volba prezidenta je vážná věc, že nemá smysl hrát takové hry," uvedl k dřívějšímu datu.

"Kratší" Klaus neprojde

Nabízí se dvě varianty: buď by se zkrátil mandát současného prezidenta nebo by se zavedl institut prezidenta čekatele.

Václav Klaus byl zvolen podruhé prezidentem. Mandát mu skončí 7. března 2008 ve 24 hodin
Václav Klaus byl zvolen podruhé prezidentem. Mandát mu skončí 7. března 2008 ve 24 hodin | Foto: Tomáš Adamec

"Zkrácení mandátu však dopředu vylučuji. Dobře si pamatuji situaci, kdy nám Ústavní soud nedovolil zkrátit si mandát a "zrušil" tak předčasné volby v roce 2009," řekl Aktuálně.cz poslanec ODS Marek Benda. Podle něj by nebyl problém napsat ústavní zákon o přímé volbě tak, že mandát prezidenta zvoleného na podzim 2012 by platil až po skončení řádného mandátu současného prezidenta.

Benda zmínil ještě další výhodu, kterou by mohlo spojení všech tří voleb do jednoho termínu přinést - vyšší účast. "Pravdou je, že se ta volba zpolitizuje, což podle mého názoru nahraje určitě velkým stranám, pro ty by to mohlo být výhodné. A určitě to vytvoří i jiné volební účasti," připustil.

Fischer, Švejnar nebo Tošenovský?

Politické strany zatím oficiálně neoznámily, koho vyšlou do boje o křeslo prezidenta. Zatím se o něj přihlásila třeba předsedkyně přípravného výboru strany Suverenita Jana Bobošíková, expremiéři Jan Fischer a Miloš Zeman nebo místopředseda ODS Přemysl Sobotka.

Sociální demokraté zatím v kuloárech hovoří o Janu Švejnarovi, který prohrál poslední volbu s Václavem Klausem. Mimochodem o Janu Švejnarovi uvažují i Věci veřejné. "Ekonomická spolupráce s ním je výborná, dovedu si jeho jméno představit. Strana však bude mít jistě více kandidátů, rozhodnou véčkaři," řekl poslanec Vysloužil.

Aktuálně.cz jako první upozornilo na fakt, že ODS zvažuje poslat do boje o Hrad europoslance a bývalého hejtmana Evžena Tošenovského.

 

Právě se děje

Další zprávy