Koalice chce jednat o přímé volbě prezidenta s ČSSD

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
2. 2. 2011 19:35
Vláda bude vybírat ze tří variant volby, s opozicí návrh nepředjednala
Jak vybrat Klausova nástupce?
Jak vybrat Klausova nástupce? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koalice se zatím neshodla, jakým způsobem by měli voliči volit příštího prezidenta. Na metodě výběru nové hlavy státu se chce dohodnout se sociálními demokraty, aby případná změna prošla bez větších potíží oběma komorami parlamentu.

Jedná se totiž o ústavní zákon. Ve sněmovně by trojkoalici chyběly k ústavní většině dva hlasy, Senát dokonce levice zcela ovládá. Nečasův kabinet proto na svém středečním jednání projednávání bodu na čtyři týdny přerušil.

"Zásah vyžaduje širší politický koncenzus," prohlásil po jednání vlády premiér Petr Nečas. Se špičkami ČSSD chce již během čtvrtka dohodnout v jakém formátu budou jednání probíhat.

K diskuzi jsou prozatím připraveny tři varianty, které připravil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Původně to ovšem vypadalo, že socialisté prostor pro své připomínky nezískají. Obrat ovšem naznačila ranní schůzka úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a poslance Jeronýma Tejce s místopředsedkyněmi Věcí veřejných Kateřinou Klasnovou a Karolinou Peake.

ČSSD: Nikdo s námi nejednal!

ČSSD má připravenou skupinu poslanců, kteří by měli s koalicí o budoucí přímé volbě prezidenta jednat.

"Ale nic takového neproběhlo," uvedl pro Aktuálně.cz ještě před večerním zasedáním kabinetu místopředseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. "Když teď vláda přijme nějakou variantu, pak to s vyjednáváním s námi nemyslí moc vážně," naznačil, že Nečasův tým nemá moc na výběr.

Zároveň Tejc obvinil občanské demokraty, že přímou volbu dlouhodobě torpédují.

"ODS to připravuje tak, aby ten návrh neměl šanci projít, jinak by to předjednala," byl přesvědčen Tejc.

Jeho tvrzení místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda odmítá. "Nejsme fanatičtí zastánci přímé volby a já osobně ji považuji za mylný krok," připouští sice, ale dodává: "To neznamená, že nedodržujeme koaliční smlouvu. Budeme se snažit to prosadit."

Vybere vláda?

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vytvořil varianty, kdy mají voliči vybírat prezidenta republiky v jednom kole, nebo ve dvou.

Přičemž i dvoukolová volba má další dvě možnosti - buď by do druhého kola postoupili jen dva nejsilnější kandidáti, jak je tomu v senátních volbách, nebo všichni, kteří v prvním kole dostali alespoň 12,5 procenta hlasů.

K tomu, aby se někdo stal prezidentským kandidátem, by stačilo 10 senátorů, 20 poslanců nebo petice podepsaná alespoň 50 tisíci voličů.

"Pak se dá jednat, až návrh dorazí do sněmovny," dodává Benda.

V tuto chvíli preferují TOP 09, Věci veřejné a opoziční ČSSD "senátní model", tedy postup jen dvou nejsilnějších kandidátů z prvního kola. Pro premiéra Petra Nečase (ODS) zatím přicházejí v úvahu všechny tři varianty.

Lebeda: Máme jiné problémy!

Mezitím už ministr vnitra Radek John (VV) předložil k připomínkám návrh "volebního kodexu" - tedy úpravy všech voleb od komunálních až po přímou volbu prezidenta. V kodexu počítá jen s dvoukolovou volbou a čeká, na které z nich se vláda shodne.

Politické strany slibovaly přímou volbu hlavně před loňskými volbami do sněmovny. Průzkumy dlouhodobě ukazují, že o ni voliči stojí - např. průzkum Sanep z května 2010 tvrdí, že přímou volbu hlavy státu podporuje přes 80 procent voličů.

"Je to podobné jako s přímou volbou starostů: řešíme problémy tam, kde nejsou," nesouhlasí s volbou prezidenta přímo politolog Tomáš Lebeda. "Máme dlouhodobě slabé vlády a my řešíme volbu prezidenta," podotýká.

"Volebních" změn bude asi víc

Kromě přímé volby prezidenta navrhuje ministerstvo vnitra najet postupně i na možnost hlasovat ve volbách elektronicky. Už v roce 2012 by chtělo zkusit pilotní projekt souběžně s volbami do Senátu a naostro volit už při sněmovních volbách v roce 2014.

Technicky bude nutné vyřešit registraci voličů - elektronické občanské průkazy velikosti kreditní karty se začnou zavádět až v roce 2012. Ministerstvo podle materiálu zveřejněného na stránkách vlády zvažuje i poskytování přístupových hesel.

Další změnou pro voliče by mohlo být i hlasování "dopředu" - svoji volbu v zalepené obálce by uložili např. na obecním úřadu a v den voleb by mohli být např. na dovolené. Jejich obálka by se ve volební den přidala k ostatním a otevřela až při sčítání.

 

Právě se děje

Další zprávy