VV mají zcela nový návrh, jak přímo volit prezidenta

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
11. 2. 2011 0:31
Věci veřejné přišly s nápadem volit v jednom kole, volič by určil své pořadí kandidátů
Podle zdrojů z diplomatických kruhů je nejpravděpodobnější, že Obama bude mluvit z Palachova náměstí, od budovy Rudolfina. Tramvaje ani auta by nejezdily. Studenti filozofické fakulty by jeho projev mohli sledovat ze zavřených oken budovy.
Podle zdrojů z diplomatických kruhů je nejpravděpodobnější, že Obama bude mluvit z Palachova náměstí, od budovy Rudolfina. Tramvaje ani auta by nejezdily. Studenti filozofické fakulty by jeho projev mohli sledovat ze zavřených oken budovy. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vládní strana Věci veřejné přišla se zcela novou variantou, jak by se měl přímo volit prezident. Jejich návrh počítá s jednokolovou volbou.

Nápad konvenuje občanským demokratům, proti není ani TOP 09.

Volič by podle jejich návrhu nevybíral jen jednoho kandidáta, ale seřadil by více kandidátů podle svých preferencí. Vítězem by se stal ten kandidát, který by získal nadpoloviční většinu prvních preferencí.

Pokud by takto nezvítězil nikdo, pak by se přerozdělovaly preference nejméně úspěšného kandidáta mezi ty úspěšnější. A to tak dlouho, dokud by někdo nezískal absolutní většinu.

"Víme, že ODS je spíše pro jednokolovou variantu, než dvokoulovou. Tímto návrhem se snažíme najít v rámci koalice kompromis," řekla Aktuálně.cz autorka nápadu, předsedkyně ústavně-právního výboru Karolína Peake (VV). Připustila, že návrh ještě nekonzultovala s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem.

Složité, varuje expert

Expert na volební systémy, politolog Tomáš Lebeda tvrdí, že tento způsob je pro volbu prezidenta ideální. Varuje však před jeho složitostí.

Jak chtějí volit prezidenta VV

Tento systém (nazývá se ordinální) spočívá v tom, že volič může seřadit kandidáty podle svých preferencí od nejlepšího (toho, kterého nejvíce preferuje) po nejhoršího (nejméně chtěného). To na jedné straně odstraňuje nutnost druhého kola volby a na straně druhé posiluje reprezentativnost vítěze, neboť takové systémy počítají s celkovými preferencemi voliče. Navíc tyto systému upřednostňují umírněné a neextrémní kandidáty s širokou podporou veřejnosti.

Systém používají například v Austrálii, funguje následovně. V jednomandátových obvodech udělují voliči své preference jednotlivým kandidátům. Volič může udělit buď jednu preferenci (svému nejoblíbenějšímu kandidátovi) nebo tolik preferencí, kolik je na listině kandidátů. V případě tří kandidátů uděluje první preferenci nejsympatičtějšímu kandidátovi, druhou preferenci uděluje druhému nejsympatičtějšímu kandidátovi a třetí preferenci nejméně sympatickému kandidátovi.

Kandidát, který v daném obvodu získá absolutní většinu po sečtení prvních preferencí vítězí. Pokud žádný kandidát nezíská absolutní většinu, vyškrtne se kandidát s nejmenším počtem prvních preferencí a jeho preference jsou přerozděleny mezi ostatní kandidáty podle druhých preferencí. Pokud ani v tomto případě žádný kandidát nezíská absolutní většinu, vyškrtne se opět nejslabší kandidát a jeho hlasy se nyní rozdělí podle dalších preferencí. Takto se postupuje až do okamžiku, kdy se „objeví“ kandidát, který získá absolutní většinu.

"Pro některé voliče to může být "blackbox": volič nechápe, jak přesně tento systém funguje a co se s jeho hlasem děje," upozornil Lebeda. "Já bych ho ale velmi doporučoval," dodal.

Proti není ani ODS a TOP 09. Paradoxně to shodně říkají ve chvíli, kdy ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil poslal do vlády tři jiné varianty prezidentské volby. Kabinet zatím debatu na toto téma přerušil a pro žádnou z jeho variant se nerozhodl.

"Mně osobně přijde ten návrh zajímavý, TOP 09 jej bere vážně. Sice jsme se v koalici shodli více méně na dvoukolové volbě, ale tento návrh je úspornější. V tom smyslu, že volič není obtěžován neustálým chozením k volebním urnám a volí jen jednou," řekl Aktuálně.cz předseda klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

"Vlastně tím zhušťujeme dvě kola do jedné volby. Navíc je to levnější. Nevýhodu však spatřuji v tom, že to posunuje nahoru kandidáta, který nejméně vadí," prohlásil místopředseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS).

Peake už neformálně o tomto návrhu mluvila i s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Dohodli se, že jej koalice prodiskutuje.

"Jsem spíše příznivcem dvoukolové volby, občané jsou na ni navíc zvyklí. Tzv. australský model, se kterým přišly VV, by pro ně mohl být nečitelný a zbytečně složitý. Nicméně osobně tuto variantu nezavrhuji," myslí si ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

ČSSD je spíš proti

I pokud by se všechny tři koaliční strany přeci jen na tomto návrhu shodly, narazily by podle všeho na zástupce opozice. Bez nich změnu způsobu volby prezidenta neprosadí, je pro ni třeba ústavní většina a koalici do ní chybějí hlasy jak ve sněmovně, tak v senátu.

"Není třeba vymýšlet něco nového, když máme u nás tradiční dvoukolovou volbu," řekl Aktuálně.cz poslanec za ČSSD Jeroným Tejc. Zároveň upozornil na to, že koalice se zástupci ČSSD neprojednala zatím stávající vládní návrhy.

"Kulatý stůl na téma přímé volby prezidenta chceme uspořádat v co nejbližší době. Zástupci koalice už mají ustavené týmy, které budou o tomto tématu jednat," řekla Peake. Podle informací Aktuálně.cz by se první schůzka na téma přímé volby hlavy státu měla konat už příští týden.

VV chce volit jako Austrálie

Podle politiloga Lebedy tento systém velmi dobře reflektuje vůli voličů. "Zvítězí ten, kdo má skutečně většinovou podporu. Zároveň odpadá taktizování v druhém kole," řekl.

Volič se navíc nemusí kategoricky rozhodovat jen pro jednoho kandidáta, ale seřadí kandidáty podle stupně svých sympatií. Zároveň ale Lebeda upozorňuje, že tento systém se ve světě moc nepoužívá.

 

Právě se děje

Další zprávy