Malé strany zaútočí na ODS, chtějí si rozporcovat Prahu

Kateřina Eliášová
25. 1. 2010 19:21
Politici v metropoli chtějí využít, že preference ODS jsou na historickém dně
Kongres ODS: Pavel Bém
Kongres ODS: Pavel Bém | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Čtyři měsíce před volbami rozjely menší politické strany sérii akcí proti vedení pražské radnice v čele s primátorem za ODS Pavlem Bémem. Na konci jejich plánu by mělo být nové rozdělení volebních sil v metropoli a tím i v poslanecké sněmovně, pro niž jsou výsledky z Prahy vždy významným momentem.

V hlavním městě se tak po letech rýsuje jeden z nejviditelnějších a nejtvrdších soubojů.

Proti Bémovi za své

Opozičním politikům hrají do karet poslední průzkumy, které jindy velmi silné pražské ODS přisuzují zdaleka nejhorší výsledky, které kdy měla. Nadto se pražský magistrát potýká s řadou kauz, kterým vévodí předražený projekt Opencard za 888 milionů korun.

Bém za to čelí ostré kritice i uvnitř strany, byť navenek deklaruje s Mirkem Topolánkem jednotu.

Šéf lidovců Cyril Svoboda, který v minulých volbách získal v Praze jediný mandát lidovců a nyní bude znovu v hlavním městě kandidovat, dokonce do negativní kampaně proti Bémovi vložil vlastní peníze.

Nechal za ně vyrobit 9 billboardů vyzývajících primátora k odstoupení.

Kampaň proti Pavlu Bémovi platí Cyril Svoboda ze svého
Kampaň proti Pavlu Bémovi platí Cyril Svoboda ze svého | Foto: Repro Aktuálně.cz

V Praze se rozděluje nejvíce mandátů ze všech krajů, nejen proto je jedním z nejdůležitějších volebních obvodů. V minulých sněmovních volbách tu ODS získala 14 z celkově možných 25 mandátů.

Hledáme lídry

Nedobře se nyní vede také sociálím demokratům. Před čtyřmi lety ve volbách měli v Praze výsledek 23 procent, teď jim průzkumy přisuzují zhruba o šest sedm procetn méně.

A Jiří Paroubek už se také přidal k táboru menších partají, i on veřejně volá po odstoupení Pavla Béma. Kauzu Opencard přirovnává k prodeji Karlštejna.

V médiích se už objevila zpráva, že sociální demokraté dokonce uvažují o změně lídra - Petra Hulinského by nahradil v Praze jeden z lídrů žebříčku popularity Bohuslav Sobotka, dosud hlavní tvář na jihu Moravy.

Veřejně Jiří Paroubek takové kroky odmítl, stejně tak sám Sobotka.

Kdo zaútočí, a kde pomůže Havel

Velkou část voličů může v Praze sebrat TOP 09, která i ve výše citovaném interním průzkumu ODS získala 16 procent z možných preferencí.

A Kalouskova partaj přiznává, že před volbami hodlá skandály pražského magistrátu atakovat.

"Na konkrétních případech a kauzách chceme Pražanům demonstrovat, jak bychom je řešili my. Nepůjde jen o to, že poukážeme na problémy, nabídneme také řešení. Kampaň bude korektní," uvedl předseda pražské organizace TOP 09 a někdejší poslanec ODS František Laudát.

Pod hranicí volitelnosti naopak v dosavadních průzkumech zůstávají stále zelení. Jako jediní se už také rozhodli změnit kandidátky, což se může promítnout i v Praze.

Stranu zelených měl do předčasných voleb vést Petr Štěpánek, donedávna člen městské rady (od ledna už metropoli na radnici vládne pouze ODS, po sporech s Bémovou stranou z vedení odešla i Markéta Reedová z SNK-ED).

Zelení se mohou spolehnout na hlas silného zastánce - bývalého prezidenta. Nejen čistka ve vedení radnice už vedla Václava Havla k ostrým slovům na adresu "modrého" vedení města.

Před pár dny veřejně varoval před vládou jedné strany a kritizoval, že současnému vedení města chybí koncepce i vize.

 

Právě se děje

Další zprávy