Bémova vláda jedné strany je nebezpečná, varuje Havel

Kateřina Eliášová
22. 1. 2010 15:45
Havel si pozval na schůzku bývalé radní Štěpánka (SZ) a Reedovou (SNK-ED)
Václav Havel na tiskové konferenci k premiéře hry Odcházení v divadle Archa.
Václav Havel na tiskové konferenci k premiéře hry Odcházení v divadle Archa. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bývalý prezident Václav Havel je znepokojen posledním vývojem na pražské radnici. Nelíbí se mu zejména odchod dvou opozičních radních.

Pražské radnici teď vládnou modří v čele s Pavlem Bémem (ODS) poté, co radu města opustil zelený Petr Štěpánek a evropská demokratka Markéta Reedová.

"Zdá se, že v Praze zvítězil princip jedné vedoucí strany, a to je nebezpečné," uvedl Havel po setkání s oběma bývalými radními.

(Nejen) Praha potřebuje opozici

Reedová a Štěpánek opustili pražskou městskou radu v prosinci. Odešli sami, ale krátce předtím se pražská ODS usnesla, že je už ve vedení radnice nechce.

"Ti, kteří rozhodují nejvíc, potřebují také nejvíc nastavené kritické zrcadlo. To je základem demokracie a likvidovat to zrcadlo je cesta do pekel," zhodnotil odchod opozičních radních zpět do lavic zastupitelů Havel.

Už dopoledne se Havel sešel s dvěma pražskými zastupitelkami, Janou Ryšlinkovou z EDS a Petrou Kolínskou, která na pražské radnici vede klub zelených. Obsah jejich schůzky exprezident nekomentoval. Nevyloučil, že se setká i s představiteli současného vedení radnice.

"Dříve či později naleznu způsob, jak jim své obavy o vývoj v Praze sdělit," uvedl Havel.

Praha nemá koncepci

Havel zdůraznil, že nechce dělat politiku, ale jako obyvatel Prahy se o dění na radnici zajímá.

"Jsem zneklidněn některými nezvratnými stavbami, určitou bezkoncepčností vývoje toho města. Náhle se objevují podivné betonové stavby, nad kterými se vznáší bezpočet otazníků. Město se rozrůstá jako rakovina a projevuje se tím neúcta k zemi, ke krajině. To je nebezpečné," shrnul Havel důvod schůzky s oběma opozičními politiky.

Štěpánek soudí, že klíčem k zamezení Havlem popsaných jevů, je větší zájem Pražanů o územní plán.

"Schvalování územního plánu probíhá de facto bez veřejnosti. Pražané by se měli zapojit, třeba tím, že budou neustále kontaktovat ty, kterým svým hlasem do zastupitelstev pomohli," uvedl Štěpánek.

"Praha potřebuje novou dynamiku. Doufám v diskuzi, a to nejen s panem prezidentem. To, že se o dění v Praze zajímá a pojmenovává konrétní problémy, je pro pražskou veřejnost dost silný signál," dodala Reedová.

 

Právě se děje

Další zprávy