Lidé podceňují význam europarlamentu, myslí si Klaus

Lenka Smyčková
8. 6. 2009 14:45
Prezident o volbách: Uskupení kolem dvou osob nemají šanci
Václav Klaus, ilustrační snímek.
Václav Klaus, ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno - Prezident Václav Klaus započal v Rosicích u Brna šňůru oficiálních návštěv regionů. A hned při první příležitosti neváhal novinářům okomentovat nízkou volební účast v eurovolbách. Lidé podle něj nedoceňují obrovský význam evropských institucí.

K volbám přišlo v Česku 28,2 % voličů.

"Odhady toho, jak moc ovlivňuje naše životy Evropská unie, se samozřejmě různí. Ale jestliže má osmdesát až devadesát procent zákonů vznikat ve formě direktiv EU, stálo by za to, aby paradoxně byla vyšší účast ve volbách evropských než v těch domácích," řekl Klaus na tiskové konferenci na jihomoravském hejtmanství.

Je to 11:11

Podle Klause eurovolby potvrdily dva z trendů české politické scény. "Jestliže předcházející parlamentní volby rozdělily poslaneckou sněmovnu sto na sto, evropské volby dopadly podobným výsledkem jedenáct na jedenáct," glosoval rozložení křesel pravice a levice.

"Ta jistá vyrovnanost je konstantou, jakkoliv můžeme říci, že účast by byla nižší než ve volbách parlamentních," dodal prezident.

Dalším trendem je podle Klause nárůst podpory sociálním demokratům. Ti sice skončili až na druhém místě za ODS, ale oproti minulému volebnímu období budou mít i tak dvojnásobek europoslanců.

"Vzestup hlasů sociální demokracie vymazal z evropského zastoupení všechny menší strany, které uspěly ve volbách 2004. Řekl bych, že tehdy to bylo právě kvůli slabému výsledku sociální demokracie," uvedl Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy