Politolog online: ČSSD prohrál volby puč proti vládě

Kateřina Eliášová
8. 6. 2009 11:12
Na otázky Aktuálně.cz odpovídal politolog Stanislav Balík
Jiří Paroubek přichází do volebního Štábu ČSSD.
Jiří Paroubek přichází do volebního Štábu ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po loňském krajském a senátním oranžovém tsunami je v letošních volbách jasným vítězem ODS.

Nad ČSSD mají modří náskok celých devět procent, získali 9 mandátů, ČSSD sedm.

Podle politologa Masarykovy univerzity Stanislava Balíka přispěl k porážce socialistů jejich puč proti Topolánkově vládě, který skončil pádem kabinetu a vedl k dohodě nad předčasnými volbami.

"Tím, že téměř před čtvrt rokem povalila ČSSD vládu, paradoxně si asi ublížila, když zničila efektního bubáka, který jí pomohl na podzim. Její voliči si (asi i oprávněně) řekli - teď o nic nejde," řekl v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz šéf katedry politologie Masarykovy univerzity v Brně Stanislav Balík.

Balík rovněž konstatoval, že ČSSD, ale i dalším stranám, ublížila nízká volební účast, 28,2 procenta.

V Lidovém domě ale rozhodně nezavládla panika, ČSSD si oproti minulým eurovolbám polepšila o pět křesel. Získala tak celkem 7 mandátů, ODS o dva více. Čtyři mají komunisté a dva lidovci.

Zcela propadly malé strany. Mandát unikl Janě Bobošíkové (Suverenita), ve volbách neobstál Vladimír Železný, který kandidoval za Libertas.cz. Zelení taky nezískali ani jedno křeslo. Jejich předseda Martin Bursík dá na dnešním jednání předsednictva k dispozici svoji funkci.

Jak číst výsledky voleb? Na to od deseti dopoledne odpovídal politolog Stanislav Balík.

Odpovědi Stanislava Balíka čtěte zde:

Odpovězeno: 08. 06. | 10:03Autor: paja

Otázka: Dobrý den,proč bere ODS volbyjako výhru když to žádná není při takové účasti.Lidi nepoažujou tyto volby jako důležité.děkuji

Stanislav Balík: Pro ODS to výhra jednoznačně je - při téměř totožné volební účasti jako v roce 2004 dokázala ve stejných volbách získat 1,5 % hlasů navíc, a to ještě více než 1 % získala Strana svobodných občanů, jejichž hlasy před pěti lety pravděpodobně získala právě ODS.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:05Autor: Milda

Otázka: Ods dostala sice 31,45, ale chce ji pouze 3/4 mil lidí!!! Ty ostatní parlamentní strany jsou na tom ještě hůře.Tahle výhra je pro všechny prohrou. Vždyť většina národa jim ukázala, že tam nikoho z nich nechce!!! Pouze tento pokřivený volební systém jim dal zase koryta. Lidé je už nechtějí!

Stanislav Balík: Podobně bychom ale mohli mluvit v ostatních zemích - vždyť na Slovensku byla účast ještě o třetinu nižší. Problém je v samotných volbách do EP - a zde má možná pravdu prezident Václav Klaus, když navrhl, aby opět (jako do roku 1979) vysílaly do EP poslance národní parlamenty.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:09Autor: marie

Otázka: Ať počítám jak počítám, tak z tohoto výsledku by se rozumná koalice nesestavila, s výjimkou koalice ČSSD - ODS, což také není o co stát. Mně se to jeví jako prohra pro všechny.

Stanislav Balík: Tyto výsledky nám neříkají vůbec nic o výsledcích voleb parlamentních - a když něco, tak relativně solidní podporu levice, která i při nízké volební účasti získala téměř 37 % hlasů. A to ještě nevíme, komu by v parlamentních volbách svůj hlas dali voliči např. Jany Bobošíkové. Opakuji - při srovnatelné volební účasti jako v roce 2004 získala levice (ČSSD+KSČM) větší podporu, a to o cca 9 %. V parlamentních volbách, ve chvíli kdy přijde možná i dvojnásobek voličů, může být její podpora výrazně větší než součet ODS+KDU-ČSL

Odpovězeno: 08. 06. | 10:12Autor: Misan

Otázka: Dobrý den. nebylo by moudré, když dvě největší strany vysávají voliče pro sebe, zavést většinový systém? Odpadly by tak problémy při sestavování vlád, vítěz by bral vše a mohl plnit svůj program.

Stanislav Balík: Dlouhodobě tvrdím, že pro Českou republiku je většinový systém vhodný. Poměrný volební systém má své opodstatnění v zemích, které jsou národnostně, nábožensky, regionálně či jinak výrazně rozrůzněné. ČR je národnostně nejhomogennější stát v Evropě, náboženství společnost neštěpí, regionální rozdíly nejsou výrazné - není jediný důvod pro zachování poměrného systému. Mimochodem - když jsem včera sledoval průběžné volební výsledky, tak již při sečtení 30 % okrsků vyšly (na mandáty) totožné výsledky, jako konečné. Byly tam jasně patrné tendence, které se potvrzovaly. Z toho plyne podpora argumentu o faktické homogennosti ČR.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:16Autor: Daniel

Otázka: Dobrý den, myslíte si, že tyto volby předznamenávají postupný odchod malých stran (zelení, nezávislí...) z hlavní politické scény? Je tedy reálné, aby se na podzim dostaly do PSP PČR jen tři strany? Děkuji za odpověď.

Stanislav Balík: Tyto volby ukázaly několik faktorů spojených s malými (snad středovými) stranami. 1) Pozice KDU-ČSL dlouhodobě slábne - oproti volbám v roce 2004 strana ztratila při stejné volební účasti 2 % hlasů. V parlamentních volbách se velmi pravděpodobně bude pohybovat na hraně volitelnosti. 2) Čtyři středové strany (EDS, VV, SZ, Starostové a nezávislí) získaly dohromady téměř 10 % hlasů, což je skutečně hodně. Podaří-li se tyto hlasy (ne subjekty) do parlamentních voleb sjednotit, může být v parlamentu i pět stran. Toto sjednocení však velmi pravděpodobně neproběhne pod vlajkou SZ jako v roce 2006.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:16Autor: abigail

Otázka: Dobry den.. Co znamena prohra zelenych? Ze se nedostanou do parlamentu?

Stanislav Balík: Pro zelené musí být tyto volby velkým varováním. Další odpověď viz předchozí otázku.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:19Autor: věněk

Otázka: Dobry den, male strany to projely, neceka to i kalouska?

Stanislav Balík: Pro Miroslava Kalouska jsou tyto volby určitě velkým signálem. Domnívám se však, že si to uvědomuje, a proto od začátku hovoří o nutné spolupráci s dalšími stranami - a bude nyní otázkou, jakými. Zda půjde do zvažované předvolební koalice s ODS, která ale nemusí vést k žádoucím efektům, či zda to bude právě on, kdo sjednotí dosud roztříštěný střed.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:21Autor: michal

Otázka: Dobry den. Daji se z vysledku voleb vyrknout prognozy pro podzimni parlamentni volby?

Stanislav Balík: Spíš nedají, a když nějaké, tak musí kalkulovat s úplně odlišnou volební účastí. Pokud bych měl soukromě vyslovit jednu prognózu, tak je to odhad vyšších šancí levice oproti pravici. Ale ruku na srdce - kdo z nás po říjnových krajských a senátních volbách čekal, že v červnu může ODS porazit ČSSD o devět procent?

Odpovězeno: 08. 06. | 10:22Autor: kikina

Otázka: Vážený pane,zvítězilo u nás mediální prostředí?Novináři,televize,rozhlas,dávali obrovský prostor extremistickým vyjádřením ods a levici podráželi nohy kde mohli.Včetně fotografů.
Bude okopávání kotníků,lži,nenávist anásilí novým jevem v kampaních?

Stanislav Balík: Mediální prostředí je jedním z nejvlivnějších prostředí - arén - současnosti. Vždyť informace téměř kohokoli z nás jsou zprostředkovány privilegovaně médii.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:23Autor: Jan

Otázka: Lze vůbec z čistě politologického hlediska učinit nějaké relevantní soudy o těchto volbách na celoevropské úrovni?

Stanislav Balík: Na celoevropské úrovni určitě ne. Neexistuje nic jako evropský národ, neexistuje ani žádná evropská rovina volební soutěže. Celoevropské výsledky jsou posčítáním hrušek s jablky.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:25Autor: Siiaan

Otázka: Také Vám připadá, že v těchto volbách se nevolila ODS proto, aby vyhrála, ale proto, aby nevyhrála ČSSD. Sice jsem pravicový volič, měl bych být rádale většině lidí stejně program zůstává cizí, to je na naší pol. scéně celkem smutné...

Stanislav Balík: Zdá se, že to je trend mnohem širší, než český. Ano - spousta lidí se nerozhoduje podle programu pro dané volby, ale podle pocitů, dojmů, nálad - králem se pak stává ten, kdo vzbudí nejsilnější náladu (ať pro sebe, tak proti protivníkovi). To se potvrdilo už v krajských volbách 2008.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:29Autor: Jana

Otázka: Nestálo by za to zavést minimální volební účast např. 50%? V případě, že lidé dají najevo nesouhlas s politiky a s tímto politickým stylem tím, že bojkotují volby, měly by být při pětině voličů neplatné.

Stanislav Balík: Spíš bychom měli uvažovat, zda je skutečně nutné volit kdeco a kdekoho. Zda by do europarlamentu nemohly vysílat poslance národní parlamenty (když se stejně evropská volební kampaň ve všech zemích točila kolem národních témat), zda by nemohl být Senát (musí-li existovat) obsazován skrze krajská zastupitelstva apod. Ve chvíli, kdy bychom chodili k volbám maximálně jednou za dva roky, volební účast by jistě vzrostla. Vždyť když to spočítáme, od posledních evropských voleb v roce 2004 byl český volič volit přinejmenším šestkrát za pět let.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:30Autor: paj

Otázka: dobrý den, očekáváte ve světle těchto výsledků návrat Miloše Zemana do politiky? Pokud ano, na jaké úrovni? Děkuji za odpověď.

Stanislav Balík: Nejsem prognostik jako Miloš Zeman :) Nicméně o něčem vypovídá fakt, že strana, kterou MZ osobně v kampani podpořil - Strana důstojného života - získala ve volbách 0,72 % hlasů.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:31Autor: Alois

Otázka: Také očekáváte spojení Kalouskovo strany s ODS?Mám za to že sám by Kalousek korýtko o které mu jde až na prvním místě nezískal.

Stanislav Balík: Předvolební koalice TOP 09 s ODS je - jak jsem už psal - jednou z uvažovaných variant. Co se týče potenciálu nabrat nové hlasy pro pravici a pravý střed to ale asi není strategie nejvýhodnější.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:34Autor: Vojtěch

Otázka: Dobrý den, uměl byste nalézt slova pro ten neuvěřitelný debakl euroskeptických hnutí? Myslím tím různé ty svobodné: myslím, že se tento jev dá přirovnat k někdejšímu pádu pana Kremličky z důchodců za životní jistoty. Děkuji.

Stanislav Balík: Ten výrazný propad se dal očekávat. Podle dlouhodobých šetření se ukazuje, že pravicový volič je spíše eurooptimista, než europesimista. V tomto smyslu se ODS skutečně posunula blíž ke svým voličům. Výsledek kolem 2-3 % pro pravicové euroskeptiky se dal čekat, Jana Bobošíková a její Suverenita pak zřejmě sáhly na euroskeptické voliče z různých částí politického spektra. Překvapilo mě, že její podpora je výrazně vyšší na malých vesnicích.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:35Autor: Monika

Otázka: Dobrý den, myslíte, že ti, kteří prohráli, z toho vyvodí osobní důsledky nebo to budou svádět na malou volební účast?

Stanislav Balík: Nízká volební účast bude jistě zaklínadlem všech neúspěšných. Pokud jsem si stačil všimnout, svou funkci dal k dispozici Martin Bursík.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:36Autor: Mard

Otázka: Proč ČSSD prohrála v Ústeckém a Ostravském kraji?

Stanislav Balík: ČSSD především prohrála ve všech krajích s výjimkou Olomouckého. Příčiny její prohry tkví pravděpodobně v nízké volební účasti - nedokázala přesvědčit voliče, kteří ji podporují v parlamentních volbách (a kteří také přišli na podzim v krajských), že to jsou důležité volby.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:38Autor: František Bartoš

Otázka: Pane docente,má šanci ODS zopakovat podobně vysoké vítězství i na podzim,resp. za jakých podmínek?

Stanislav Balík: ODS určitě ukázala, že je rovnocenným soupeřem ČSSD. Paradoxně jí v těchto volbách pomohl pád její vlády. Podobně vysoké vítězství (rozdíl o 9 % hlasů) na podzim je však spíše nepravděpodobné, záleží na tom, aby dostala k volbám i další voliče z dnešních nevoličů.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:39Autor: Medikolog

Otázka: Dobrý den, vynásobíme-li % získané ve volbách koeficietem účasti ve volbách t.j. 0,2822, získáme skutečnou % podporu voličů kandidátům, resp. hodnotu mandátu Evropského parlamentu ze strany voličů. Bez možnosti veta 22 lidí neochrání naše zájmy. Není proto neúčast přiměřená?

Stanislav Balík: Ano, neúčast zcela jistě odpovídá významu, pozici a mediálnímu obrazu Evropského parlamentu.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:40Autor: Helena

Otázka: Proč se, podle Vašeho názoru, nedokáží malé strany se stejnými programy spojit ?

Stanislav Balík: To je otázka spíš na jejich představitele - obecně je to ale rys středové a pravostředové části našeho politického spektra již od začátku devadesátých let, že tam je příliš mnoho generálů.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:43Autor: Jíra

Otázka: Dobrý den.
Volíme zástupce do evr.parlamentu, ale nemáme skoro žádné informace o jejich průběžném působení či aktivitě v tomto parlamentu. Neměli by tito zástupci alespoň čtvrtleně na nějakém mediu shrnout svoji činnost? Děkuji.

Stanislav Balík: Ale převážná část jich o své činnosti informuje - např. na svých webových stránkách. Europoslanec Hynek Fajmon z ODS např. inicioval v uplynulých pěti letech vydávání měsíčního monitoringu evropské legislativy, který se zabýval také aktivitami českých europoslanců. Problém je v tom, že to jsou informace tak nezajímavé, nezáživné a bežnému občanovi nesrozumitelné, že i kdyby se vydávaly jako povinná čtvrtletní příloha Práva či Mladé fronty, asi by je nikdo nečetl a nepřečtené vyhazoval...

Odpovězeno: 08. 06. | 10:44Autor: Jitka

Otázka: Dobrý den, myslíte si, že se Karel Schwarzenberg bude dál politicky angažovat?

Stanislav Balík: Nejsem věštec, nemám křišťálovou kouli, toto je otázka pro Karla Schwarzenberga.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:49Autor: vlasta zvany

Otázka: Proč ČSSD tolik zaostala za ODS? Vypustila tyto volby, nebo udělala chybu v kampani? zvolila špatného lídra, nebo zapomněla voliče k volbám přitáhnout. Co získala ODS svým vítězstvím - získala vůbec něco?

Stanislav Balík: Začnu od konce. ODS získala jednu nezanedbatelnou věc - obnovila punc strany, která je schopna vítězit ve volbách, a to není zcela zanedbatelné. Může jí to pomoci nabalovat další voliče. ČSSD tyto volby vůbec nevypustila, chyba asi nebyla ani v lídrovi. Jen prostě nedokázala přesvědčit dostatek svých voličů, že o něco skutečně jde, že se hlasuje o jejich zájmech. Tím, že téměř před čtvrt rokem povalila vládu, paradoxně si asi ublížila, když zničila efektního bubáka, který jí pomohl na podzim. Její voliči si (asi i oprávněně) řekli - teď o nic nejde. To, že nasadila Jiřího Paroubka jako faktického lídra voleb, asi chyba také nebyla. Pokud chtěla zmobilizovat své voliče (což se nakonec stejně nepodařilo), těžko to mohla zvládnout bez JP.

Odpovězeno: 08. 06. | 10:53Autor: pavel kozdera

Otázka: Je zajímavé, jak média zase celou kampan ovlivnili. Na redakci aktualne cz jsem psal, že se na vajíčkových útocích podíleli mladí konzervativci,navíc jsou na to i důkazy.(blisty.cz) Proč to redakce nezveřejnila. Co si o tom myslíte? Jak zasáhla média. děkuji

Stanislav Balík: Již jsem na podobnou otázku odpovídal. Ano, média volby ovlivnila, ale tak, jako ovlivnila volby 2004, 2006, 2008..., jako ovlivňují naše rozhodování jako spotřebitelů apod. Téměř všechny informace, co máme, pokud se netýkají našeho bezprostředního okolí, nám podávání média. A v těchto volbách se média chytla mediálně vděčného obrazu letícího a rozprsklého vejce - a asi si jim nelze divit, protože takové zprávy obsahovaly téměř vše, co má výborné (mediálně) zpráva obsahovat - nestandardní informaci, šok, vhodný obrázek...

Odpovězeno: 08. 06. | 10:55Autor: Filip

Otázka: Dobrý den,
proč lidé nemají důvěru v menší strany, přestože pořád nadávají na ty větší?

Stanislav Balík: Ale oni v ně důvěru mají - pokud jsem to počítal dobře, tak čtyři úspěšné strany (ty, které překročily pětiprocentní práh), získaly cca 76 % hlasů, tzn. 24 % voličů dalo hlas nějaké menší straně. Problém je v tom, že jich bylo (těch neúspěšncýh) 29, mezi které se tyto hlasy rozprostřely.

Odpovězeno: 08. 06. | 11:00Autor: Pavlína

Otázka: Dobrý den,
Je nějaký nový a zajímavý fenomén (v evropském i domácím kontextu), který lze z výsledků letošních voleb do EP vypozorovat?
Děkuji.

Stanislav Balík: Osobně nový fenomén nevidím, snad jen v tom, že v některých státech (včetně ČR) tentokrát neprorazily strany "na jedno použití", orientované pouze na evropské volby. V jiných státech (Velká Británie, Švédsko apod.) to tak nebylo, do výsledků výrazně promluvily neparlamentní strany.

Odpovězeno: 08. 06. | 11:05Autor: FilipBr

Otázka: Dobrý den pane docente. Bude mít, podle Vás, šanci nová pravicová eurofrakce složená z ODS, britské Konzervativní strany a polského Práva a spravedlnosti s 49 poslanci? A existuje koaliční potenciál jiných stran směrem k této frakci? Děkuji za odpověď. Hezký den přeji.

Stanislav Balík: Na odpověď na tuto otázku se těším - pokud vím, musí mít nová frakce poslance alespoň ze 7 zemí. To bude zřejmě nejtěžší podmínka. Přiznám se, že se neorientuji ve všech úspěšných stranách v Evropě natolik, abych hned dokázal říct, zda se jim to podaří. Ale vzhledem k tomu, že se mluví o úspěchu euroskeptiků či eurorealistů, tak to určitě není vyloučené.

Děkuji za zajímavé otázky a za vesměs střízlivý a věcný tón. Přeji všem čtenářům pěkný den a celý týden.

 

Právě se děje

Další zprávy