Topolánek téměř triumfoval, černého Petra má Bobošíková

Petr Holub
8. 6. 2009 9:01
Stačilo, aby se dvanáct tisíc voličů přiklonilo k ODS, a výsledky by byly diametrálně odlišné
Radost Jana Zahradila, radost ODS...
Radost Jana Zahradila, radost ODS... | Foto: Jan Langer

Praha - Stačilo málo, a ODS mohla získat 10 mandátů, o čtyři víc než sociální demokracie.

Potřebných 12 a půl tisíce voličů navíc ale nepřišlo, a tak občanští demokraté obhájili v Evropském parlamentu svých devět poslanců. ČSSD jich má sedm.

Paroubek unikl nejhoršímu

"Výsledky voleb jsou nadějí pro tuto zemi," reagoval na výsledky šéf ODS Mirek Topolánek. Z jeho pohledu tedy mohly být ještě větší nadějí.

Pár hlasů zároveň rozhodlo, že porážka byla snesitelnější pro předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. "Volby do Poslanecké sněmovny budou o něčem jiném," mohl sebevědomě komentovat výsledky, i když prohrál s ODS o plných devět procent.

Obě velké strany mohou být spokojeny i s tím, že pokračuje trend jejich posilování. Na úkor menších stran získaly o pět europoslanců víc, než měly dosud.

Text pokračuje pod grafikou

Výsledky ODS a ČSSD přitom nepřekročily očekávání. Obě strany získaly dohromady o šest procent méně hlasů než loni v krajských volbách a o 14 procent méně než ve volbách do sněmovny před třemi lety.

Konfrontační kampaň nezabrala a volební lídři se od ní také včera distancovali. Voliči ovšem nenašli k ODS a ČSSD alternativu.

Text pokračuje pod grafikou

Divné počty liberálů

Komunisté a lidovci těží ze své tradiční klientely, proti minulým evropským volbám však nenašli nové příznivce, a proto se jejich výsledky zhoršily.

Před pěti lety se do Evropského parlamentu dostala liberální SNK-ED a také letos liberálové přitáhli přes devět procent voličů. Nezískali však ani jediný mandát, protože se jejich původní formace rozdělila na čtyři konkurenční strany s velmi podobným programem.

Evropská demokratická strana Jany Hybáškové získala 2,9 procenta hlasů a byla šestou nejúspěšnější stranou. Přes dvě procenta se dostaly další dvě liberální strany.

Portugalský premiér a šéf socialistů Jose Socrates: jeho strana právě finišuje na mítinku před evropskými volbami
Portugalský premiér a šéf socialistů Jose Socrates: jeho strana právě finišuje na mítinku před evropskými volbami | Foto: Reuters
Volby jsme sledovali online:
Jak ODS vrátila ČSSD úder
Voliči v Evropě to spočítali vládním stranám

Bursík jako Mareš

Stejně dopadla euroskeptická pravice. Před pěti lety se dostali do Evropského parlamentu dva zástupci Nezávislých, Jana Bobošíková a Vladimír Železný.

Železný a Tlustý neuspěli.
Železný a Tlustý neuspěli. | Foto: Ludvík Hradilek
 

Bobošíková málem uspěla i podruhé se stranou Suverenita, když jí chybělo jen pár promile k překročení hranice pěti procent. Mohl je dodat Železný, kdyby nekandidoval za Libertas.cz, která Suverenitě odebrala skoro procento.

Podobnou historii zažili zelení, kteří kandidovali ve třech formacích a dostali méně než před třemi lety, kdy měli jen jednu stranu.

Šéf Strany zelených Martin Bursík je dnes v podobné pozici jako před pěti lety Petr Mareš z tehdy vládní Unie svobody. Mareš po zisku 1,7 procenta rezignoval na vedení strany. Také Bursík s 2,1 procenta nabídl svou funkci.

Přeborník Tošenovský

I když těsně, přece jen získaly evropské volby primát nejmenšího zájmu občanů. Přišlo sice o 30 tisíc lidí víc než při stejných volbách před pěti lety, vzhledem k vyššímu počtu zapsaných voličů však byla letos účast 28,2 procenta, a tedy o jedno promile nižší.

Při stejně nízké účasti jako minule mohly strany zmapovat, v jakých krajích mají své skalní voliče. Příliš se nezměnilo. ODS posílila v Praze, středních Čechách a Liberci, na Moravě zůstala na dosavadní úrovni.

Výjimečný výsledek skoro třicet procent měla na Ostravsku. Tradičně za něj může poděkovat Evženu Tošenovskému, který tak po dvojích magistrátních a dvojích krajských volbách vyhrál i volby do Evropského parlamentu. Jako jediný ze všech kandidátů získal přes 100 tisíc preferenčních hlasů.

V Praze, středních Čechách i Liberci sekundují ODS liberální strany nebo zelení. Pokud ustoupili ze slávy, pak na Moravě, kde přitom byli slabší už dříve.

Prapor pravého středu tradičně na Moravě drží lidovci. Nic se nezměnilo ani na tom, že nejvíc hlasů dostávají na Zlínsku.

Klid pod Krušnými horami

K přerozdělení vlivu dochází mezi levicovými stranami. Ještě před pěti lety byli sociální demokraté na severozápadě Čech stejně silní jako na severní Moravě.

Tentokrát je vidět, že Ústecko či Karlovarsko patří ke klíčovým regionům spíše pro komunisty. Ti naopak uvolnili sociálním demokratům pozice na Ostravsku a Olomoucku.

Protievropské strany se sice samy řadí k pravici, především však spoléhají na levicové voliče. Podobně jako komunisté mají nejlepší výsledky v regionu pod Krušnými horami, jejich obliba viditelně poklesla na Moravě.

Úspěchy radikálních stran, jako jsou komunisté nebo Suverenita pod Krušnými horami, odvrátily jednu z obav, které evropské volby provázely.

Ani na Ústecku, ani na Karlovarsku nepřekročila rasistická Dělnická strana tři procenta, stejně extrémní Národní strana tam nezískala ani procento voličů. "Dělníci" dostali přes pět procent v jediném mosteckém okrese, přitom v Litvínově měli 7,8 procenta.

Zdroj: Český statistický úřad

Poznámka:
Liberály reprezentovala v roce 2004 SNK-ED, v roce 2009 čtyři strany (Evropská demokratická strana, Věci veřejné, Starostové a nezávislí, SNK-ED). Radikální pravici reprezentovali v roce 2004 Nezávislí, v roce 2009 čtyři strany (Suverenita, Strana svobodných občanů, Libertas.cz, Nezávislí). Zelené reprezentovala v roce 2004 Strana zelených, v roce 2009 tři strany (Strana zelených, Demokratická strana zelených, Zelení).

 

Právě se děje

Další zprávy