Koncentrák pro bezdomovce nechci, říká nová tvář ČSSD

Kateřina Eliášová
2. 10. 2010 18:10
Squattery toleruji - ale nesmí porušovat zákon, říká pražský lídr ČSSD Jiří Dienstbier
Jiří Dienstbier mladší je lídrem ČSSD v pražských volbách.
Jiří Dienstbier mladší je lídrem ČSSD v pražských volbách. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Více azylových domů v centru města místo tábora na okraji města. Takový recept na řešení problémů s bezdomovci nabízí pražský lídr sociálních demokratů a kandidát na primátora Jiří Dienstbier.

Nápad radního Jiřího Janečka (ODS) vystěhovat bezdomovce za město odmítá, stejně jako to, když jeho spolustraníci v Praze 5  slibovali vyčistit od bezdomovců tamější ulice.

"Koncentrák pro bezdomovce není řešením. Tím řešením je nabídka terénních služeb a dostatek azylových domů," uvedl v předvolebním rozhovoru pro Aktuálně.cz Dienstbier.

Lídr sociálních demokratů rovněž prozradil, jak chce jeho strana řešit dopravní situaci i problémy s netransparentními zakázkami.

Přátelé mě naštvali

A.cz: Podpořila by sociální demokracie vznik sběrného tábora pro bezdomovce, jak to zammýšlí ve svém akčním plánu bezdomovectví ODS?

Ta koncepce není špatný dokument, ale sběrný tábor se tam dostal až na poslední chvíli, spíše jako populistický krok.

A.cz: Bezdomovce z centra Prahy ale chtěli vyhnat i vaši kolegové z Prahy 5... Dokonce to bylo jejich předvolební heslo.

Naštvalo mě to. To není řešení, ke kterému by měla přistupovat ČSSD. Našim programem je spíš lidi integrovat, pomáhat jim. Koncentrák není řešením, nemáte ty lidi ani jak donutit, aby se tam odsunuli. Představa, že bude po městě jezdit dodávka a ptát se jich, jestli náhodou nechtějí odjet někam k malešické spalovně, je matná. Cílem je dostat je z ulic ale ne tímto způsobem.

A.cz: Jak byste to řešil Vy?

Musí být nabídka terénních služeb a dostatek azylových domů. Ty ale musejí být v blízkosti míst, kde se bezdomovci pohybují, tedy i v centru. Tedy spíše více menších zařízení, které budou rozmístěny plošně po městě.

Squatter nejsem

A.cz: A jak se díváte na squattery?

Mě squatterství nevadí, byť to zdaleka není můj životní styl.

A.cz: Zkusil jste to někdy?

Ne, ani nemám potřebu to zkoušet. Pokud někdo takhle chce žít a pokud se najde objekt, kde to nebude vyvolávat nějaké zásadní střety, nic proti tomu nemám. Ale je asi těžko možné připustit, aby majitel musel pustit nějaké cizí lidi do svého domu, aby tam žili svým způsobem života. Asi by se našla místa, kde by město mohlo akceptovat skupinu lidí, kteří takto chtějí žít.

A.cz: A co s domy, které nechají jejich majitelé úmyslně chátrat?

V mé domovské organizaci v Praze 2 jdeme do voleb s tím, že chceme vyčlenit z rozpočtu peníze na to, aby stavební úřad mohl nařídit stavební práce u objektů, kde je ohrožen majetek nebo zdraví lidí. Lze to udělat i bez soulasu majitele. Stavební zákon říká, že to musí zafinancovat obec. A protože obce na to nemají peníze, stavební úřad nesmí stavební práce nařizovat. Zejména v centrálních částech města jsou často úmyslně zdevastované objekty. Nemyslím si však, že by se squatteři měli nastěhovat do každého objektu, který je ve špatném stavu. Ale soužití města s nimi si představit dokážu.

Metro i s rychlodráhou

A.cz: Jak se stavíte k dokončení trasy metra A a stavbě Déčka?

Kdyby nebylo rozestavěno prodloužení trasy A, dali bychom určitě přednost prodloužení metra D. Tam, kde by mohlo vést nad zemí, je rozhodně povrchová varianta lepším řešením než metro hloubit. Financování bych řešil spíše z rozpočtu města než projektem PPP, s tím jsou zatím spíše špatné zkuženosti. Investorem by mělo být město. Jsem také pro dostavbu kladenské rychlodráhy se zastávkou na Ruzyni. Tento projekt by měl být podle mého názoru financovaný primárně ze státních prostředků, ale umím si představit, že by se na ní finančně podílela Praha i Středočeský kraj a možná i město Kladno.

A.cz: Dopravní stavby ale rozpočet města zatěžují nejvíce, kde na to chcete vzít?

Určitě je třeba udělat revizi zakázek, u kterých máme obavu, že se mnohdy utrácejí až miliardy navíc. Záležet bude také na tom, jaké bude rozpočtové určení daní,. Vláda plánuje přerozdělení peněz z větších měst na malá a podle prvních propočtů by Praha mohla přijít až o 15 miliard korun. To by samozřejmě investice Prahy omezilo.

Zveřejnit, co půjde

A.cz: Zmínil jste přehodnocení zakázek, které jsou mnohdy netransparentní. Většinou je velmi obtížné dohledat na magistrátním webu veškeré informace o zakázkách. Zveřejnil byste například dopředu veškeré materiály, které projednává rada i zastupitestvo?

To je můj osobní program, že by radnice měla být otevřená. Já mám představu, že dokonce jakýkoliv materiál, který si kdokoliv vyžádá, by měl být naskenován a umístěn na web, aby si to mohl každý stáhnout. Není důvod, aby něco bylo utajeno. Našly by se i výjimky, kde bude například probíhat soudní spor a město si zpracuje svoji strategickou pozici, jak v tom sporu postupovat. To by pak nebylo možné zveřejnit. Stejná věc se může týkat nějakého vyjednávání, ale mělo by to být omezeno jen na výjimečné případy.

A.cz: Mělo by každou zakázku schvalovat i zastupitelstvo?

Velké projekty by měly vždy projít zastupitelstvem. O miliardách nemůže rozhodovat jen deset lidí v městské radě. A veškeré informace o zakázkách bych umístil na web.

 

Právě se děje

Další zprávy