Koaliční stovka boduje, i bez Melčáka

Martina Macková
30. 1. 2007 20:50
Praha - Na první schůzi sněmovny po ustavení vlády se opozičním ČSSD a KSČM nedařilo. I přesto, že jim nečekaně vydatně pomáhal "přeběhlík" Melčák.
Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Hlasování o sporné věci vyhrávala koalice.

Největší bitka mezi koaliční a opoziční "stovkou" se strhla kolem programu schůze.

Sociální demokraté a komunisté se snažili navrhnout projednávání nejen nejaktuálnější téma dneška debatu o radarové základně USA, ale i postoji vlády k euroústavě nebo založení komise pro vyšetření práce speciálních útvarů policie.

Zelení proti vládě a mýtu

Opozice nakonec prosadila "jen" jediný návrh: Založit vyšetřovací komisi kvůli smlouvě na elektronické mýtné.

Pro vyšetření okolností kolem zakázky a také sporného dodatku s firmou Kapsch totiž nečekaně hlasovala nejen opozice, ale také dva vládní poslanci Strany zelených Ondřej Liška a Kateřina Jacques.

"Myslím, že to překvapilo nejen nás, ale i koaliční poslance," glosoval to pro Aktuálně.cz šéf poslanců ČSSD Michal Hašek.

Jinak levicová opozice hlasování prohrávala obvykle o jeden hlas.

Technická poznámka Davida Ratha.
Technická poznámka Davida Ratha. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

I přesto, že Miloš Melčák, jeden ze dvou sociálních demokratů, kteří umožnili vznik Topolánkovi vlády, v klíčových hlasováních o programu zvedal ruku s ČSSD a KSČM. Druhý "přeběhlík" Michal Pohanka ve sněmovně nebyl, je nemocný.

"Vždyť jsem přece jasně říkal, že budu hlasovat s levicí," prohlásil Melčák.

Úterní průběh zaskočil i šéfa klubu ČSSD Haška. "Není to sto na sto. Koalice má sto a dva hlasů, je to jasné," tvrdil původně o výsledcích. Po upozornění, že jeden z bývalých kolegů z klubu ČSSD na schůzi není a druhý hlasuje s ČSSD byl překvapen: "Tak to se mu samozřejmě omlouvám."

Kdo má tedy většinu?

Ukazuje se tak, že poslanec Melčák zatím není důvodem, proč opozice nedokáže prosadit, co by si přála.

V úterý si totiž opoziční politici dopředu nepojistili souhlas některých "svobodomyslných" vládních poslanců - jak ukázal případ Mýto, měli by šanci na úspěch. Ani v případě debaty o základně USA se však sociálním demokratům nepovedlo strhnout například Zelené na svoji stranu.

Žádají o důvěru, Jiří Paroubek je proti.
Žádají o důvěru, Jiří Paroubek je proti. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Společně s ČSSD hlasovala v tomto případě nakonec pouze jedna ze zelených, Olga Zubová. A to při neúčasti Pohanky, kterého nikdo ani při jednom hlasování "nevypároval", nestačilo. Stejně jako v případě hlasování o ustavení komise pro prošetření práce policejních týmů.

Kam posadí Pohanku a Melčáka

První den ve sněmovně ukázal, že u zásadních bodů bude stranické vyjednávání o podporách - napříč politickým spektrem a bez ohledu na pravici či levici - klíčové.

Zatím se však neshodnou ani v komentáři k takové maličkosti, jakou je zasedací pořádek.

V nejbližší dnech budou muset ODS a ČSSD jednat o tom, kde by měli ve sněmovně nově sedět "přeběhlíci" Melčák s Pohankou. Sociální demokraté je totiž ve svých řadách nechtějí.

Politici ODS Talmanová, Němcová a Topolánek ve sněmovně.
Politici ODS Talmanová, Němcová a Topolánek ve sněmovně. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

"Pokud se dohodneme, měli by usednout na rozhraní mezi "pravicovou" a "levicovou" část sněmovny. Pokud ne, pak si asi budou muset sednout někde na naši stranu," krčí rameny šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Předseda zákonodárců ČSSD Hašek však tvrdí, že vyjednávání o přesunech míst je jen hrané: "Měli to dohodnuté dřív, než přeběhli. Levicové srdce pana Melčáka bude bít na pravé straně sálu."

 

Právě se děje

Další zprávy