Poslanci ČSSD nechtějí sedět s Melčákem

dom, ČTK
30. 1. 2007 15:30
Praha - Špičkám ČSSD se zatím nepodařilo dostat Miloše Melčáka ze svých řad. Zatím mu chtějí alespoň zakázat sedět s ostatnimi sociálními demokraty v parlamentní lavici.  
Melčák se asi bude stěhovat, poslanci ČSSD ho mezi sebou nechtějí
Melčák se asi bude stěhovat, poslanci ČSSD ho mezi sebou nechtějí | Foto: Ludvík Hradílek

Poslanec Melčák byl "vyobcován" i ze své sněmovní kanceláře, kterou sdílel s exministrem kultury Vítězslavem Jandákem. "Jak si vybral, takové to má," reagoval jeho dosavadní kolega Jandák.

Melčákova domovská organizace ve Zlíně včera i přes doporučení Jiřího Paroubka odmítla poslance vyloučit. Proti byla více než polovina přítomných sociálních demokratů.

Melčák dnes novinářům řekl, že se bude stěhovat.. Už v pátek poslanci nejspíš  rozhodnou o tom, že Melčák změní i své místo v jednacím sále, kde zatím sedí obklopen ostatními poslanci ČSSD.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Melčák už loni na podzim opustil klub ČSSD, tento měsíc spolu s dalším poslancem zvoleným za ČSSD Michalem Pohankou umožnil koaliční vládě Mirka Topolánka (ODS) získat důvěru. Vedení ČSSD to považuje za zradu, kterou nehodlá jen tak zapomenout.

Melčák uvedl, že žádost o vyklizení své sněmovní kanceláře se dozvěděl od svého asistenta, kterému žádost tlumočil tajemník klubu ČSSD.

 I když Jandák nepotvrdil informace, že vystěhování Melčáka sám požadoval, netají se tím, že by mu přítomnost poslance vadila. "Já jsem členem klubu ČSSD a chovám se podle toho. On není, a cizí člověk by tam sedět neměl," řekl Jandák.

Sebevrazi se pochovávají u zdi

V pátek bude sněmovna rozhodovat o změně svého zasedacího pořádku. Melčákovi prý nedělá problém, že nyní sedí uprostřed bývalých kolegů z klubu ČSSD, kteří mu vyčítají zradu a podezírají ho z politické korupce. Případné změně se ale podřídí.

Kde by jako nezařazený poslanec seděl, neví. "Sebevrazi se pochovávají u zdi," poznamenal s úsměvem. ČSSD dnes Melčáka s Pohankou vyzvala k tomu, aby se vzdali všech funkcí ve sněmovně, které získali ještě jako členové frakce.

"Počkám, až mi to sdělí, zatím mi to nikdo neřekl," uvedl Melčák. Nepředpokládá nicméně, že by sám funkce složil. "Jsou procedury, jakými jsou poslanci do těchto funkcí voleni a podobnou procedurou mohou být i odvoláni," řekl rebelující poslanec.

Pohanka už řady ČSSD opustil, Melčák ve straně zůstává. Navzdory doporučení celostátního vedení zlínská organizace ČSSD v pondělí Melčáka ze strany nevyloučila. O jeho setrvání ve straně tak definitivně rozhodne březnový sjezd, který o zrušení členství požádá předseda strany Jiří Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy