O Melčákovi rozhodne i jeho žena

Martina Macková
27. 1. 2007 22:00
Praha/Zlín - Sociální demokraté začali proces vylučování "zrádců". Miloše Melčáka sesadili z vedení ČSSD, v pondělí rozhodnou o jeho vyloučení ze strany. Uvnitř: Anketa
Je to korupce a zrada, prohlásil mnohokrát Jiří Paroubek
Je to korupce a zrada, prohlásil mnohokrát Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradílek

Účastníci zlínské krajské konference ČSSD v sobotu odvolali poslance Miloše Melčáka, který umožnil vznik Topolákovy vlády, z předsednictva strany.

Před očima Jiřího Paroubka hlasovalo 79 straníků: 52 pro sesazení Melčáka, 22 proti a 5 hlasů bylo neplatných. "Mám z toho dobrý pocit. I přes tu ohromnou masáž, třetina lidí necítí nutnost mě stáhnout z funkce," řekl Aktuálně.cz Melčák.

"Jsem přesvědčen, že tolerancí vlády jsem naplnil usnesení okresního výboru ČSSD ve Zlíně. Neporušil jsem ústavu, ani nenarušil poměr opozice a koalice, který je sto ku stu. Budoucnost ukáže, že jsem se zachoval správně," řekl delegátům.

"Je mi Melčáka osobně líto, je to starý popletený muž. Vypořádali se s ním tady, i když vím, že to pro některé bylo těžké," řekl Paroubek novinářům po zlínské konferenci.

Vyloučení? Až zítra

Vyloučení Melčáka z ČSSD je věc jiná: nemůže o něm rozhodnout krajská konference, která zasedla v sobotu, ale pouze místní organizace, jíž je Melčák stále členem. A ta se bude jeho případem zabývat v pondělí. Zúčtování s Melčákem se tedy protáhne do tří dnů.

Předseda zlínské ČSSD Petr Navrátil Melčákovo vyloučení považuje za jasné už dnes. "Myslím, že to tak skončí," řekl Aktuálně.cz.

Miloš Melčák - bývalý člen vedení ČSSD, ale stále ještě sociální demokrat. Do pondělí.
Miloš Melčák - bývalý člen vedení ČSSD, ale stále ještě sociální demokrat. Do pondělí. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Je to v kompetenci základní organizace, ale jestliže podpořil druhou stranu a ještě takovým způsobem, pak to není slučitelné se členstvím ve straně," doplnil Navrátil.

Rozhodne i manželka

Dá se očekávat, že podobně se podle názoru vedení strany zachovají i místní členové. Paroubek má totiž už nyní jasnou podporu ve většině krajů.

Jedním z těch, kdo budou o bytí či nebytí "neposlušného" poslance ve straně rozhodovat, je i manželka Miloše Melčáka, která je členkou základní organizace stejně jako on. "Jak bude hlasovat? O tom nechci mluvit," odmítl to komentovat Melčák.

Sobotním sesazením Melčáka z vedení ČSSD se otevřela cesta pro jeho vyloučení ze strany - jako člen předsednictva byl totiž nevyloučitelný, jak podotkl dnes ve Zlíně místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Vylučte je, zrádce

Sám Paroubek už několikrát prohlásil, že "přeběhlíci" mají být vyloučeni ze strany. "Já jsem pro vyloučení, ale nátlak na místní organizaci nevykonávám," opakoval i dnes ve Zlíně.

Michal Pohanka, druhý politik ČSSD, který podpořil trojkoaliční vládu, požádal o ukončení členství sám už loni.

Melčák to však odmítl.

Navíc je přesvědčen, že jeho defenestrace (vyloučení z ČSSD) nemusí být tak jasná. "Bude to tajné hlasování a já kolegům svůj postoj určitě budu vysvětlovat. Každý má svůj rozum," řekl Aktuálně.cz Melčák.

 

Právě se děje

Další zprávy