Melčák: Paroubek se mi líbí čím dál míň

Martina Macková
18. 1. 2007 18:30
Praha/Zlín - Jen pár hodin předtím, než svým odchodem ze sálu umožní vznik Topolánkovy vlády, odpovídal Miloš Melčák na otázky čtenářů Aktuálně.cz.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Miloš Melčák uvedl, že ačkoli umožní existenci Topolánkovy vlády, nehodlá fakticky narušit poměr sto na sto ve sněmovně a podporovat vládní návrhy, které jdou proti programu sociální demokracie.

"Při poměru sto ku stu, který rozhodně nemíním narušit, nemůže vládě projít žádné opatření, které by směřoval proti zájmům občanů, které hájím já," odpověděl poslanec na jeden z dotazů čtenářů.

Velmi kriticky se Miloš Melčák vyjádřil k současnému působení Jiřího Paroubka v čele sociální demokracie.

"Ke stylu, jakým pan Paroubek vede ČSSD, mám v poslední době stále větší výhrady," odpověděl Melčák.

Zrádce, zodpovědný člověk, konstruktivní poslanec nebo přeběhlík. To jsou jen některá jména, která padají na jeho adresu. Stejně jako kolega ze sociálně-demokratického klubu poslanců Michal Pohanka z něj po šesti měsících od voleb vystoupil.

Melčák také vysvětlil, kdy se rozhodl pro to, že umožní Topolánkově vládě získání důvěry. "Poté, co jednoznačně zkrachovala jednání pana Topolánka s představiteli ČSSD o institucionálním tolerování vzniku vlády. Bylo to v úterý 16. ledna, do té doby jsem rozhodnut opravdu nebyl."

Odpovězeno: 18. 01. | 17:19Autor: Martin Válek : Frýdek-Místek

Otázka: Pane Mělčák,já jsem volil ČSSD, tedy Váš program, né Vaši osobu.Vy nyní umožníte rovnou daň, hazardování s reputací ČR v rámci EU.Nezkoušejte mi to vysvětlit, obhájit. Je to podvod s mým hlasem, s mou důvěrou. Děkuji Vám za ni!Ano, Topolánek měl pravdu, kultura v náší republice je v h...u.

Miloš Melčák: Rozhodně ne, ústupky, které jsme vyjednali s panem Topolánkem, daleko více odpovídají programu ČSSD. Učinili jsme tak zejména potzé, co se pan Paroubek rozhodl vstoupit do koalice s ODS a riskovat třetí pokus sestavování vlády. Zítřejším tolerováním vzniku vlády rozhodně nepřestupujeme do ODS, ale vytváříme podmínky pro důstojnou roli ČSSD v opozici. O podpoře rovné daně nemůže být řeč.

Odpovězeno: 18. 01. | 17:24Autor: vlče

Otázka: Dobrý den pane poslanče. Kdy jste dospěl k tak zásadnímu rozhodnutí jaké jste udělal? Děkuji

Miloš Melčák: Dobrý den. Poté, co jednoznačně zkrachovala jednání pana Topolánka s představiteli ČSSD o institucionálním tolerování vzniku vlády. Bylo to v úterý 16. ledna, do té doby jsem rozhodnut opravdu nebyl. Jestli jsem dříve uvažoval o tom, že by už měla vzniknout vláda, to ještě neznamenalo, že bych toleroval vznik jakékoliv vlády.

Odpovězeno: 18. 01. | 17:25Autor: Honz

Otázka: Necítíte se jako podrazák a špína,když děláte tohle,vůči svým voličům?

Miloš Melčák: Ne, necítím.

Odpovězeno: 18. 01. | 17:26Autor: Dax

Otázka: Dr. Rath tvrdil, ze tato vlada, kterou hodlate podporit, muze v pripade ze ziska duveru vladnout pomerne pohodlne. A prosazovat i zakony, ktere pujdou vylozene proti vasemu programu. Jak vidite moznosti opozice se stovkou poslancu ovlivnovat chod nasi zeme?

Miloš Melčák: Při poměru sto ku stu, který rozhodně nemíním narušit, nemůže vládě projít žádné opatření, které by směřoval proti zájmům občanů, které hájím já.

Odpovězeno: 18. 01. | 17:31Autor: Adam Kracík

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o reformách financí a zda existuje šance, že je podpoříte, přijde mi fajn, že daně pudou dolů pro podnikatele a v tech dluzích co má stát se to ztratí a jednou i vrátí nebo ne?

Miloš Melčák: Podnikatelské prostředí je skutečně potřeba podporovat, nejen daňovou politikou, ale i dalšími opatřeními. Za velmi významný považuji závazek vlády, že zavede tzv.editační povinnost pro finanční úřady. To znamená, že podnikatelé nebudou odkázáni na svévolný výklad zákona ze strany finančních úřadů, ale že tyto úřady budou povinny podnikateli vydat jednoznačný výklad.

Odpovězeno: 18. 01. | 17:32Autor: David Szelong

Otázka: Opravdu si myslíte, že Vaším odchodem z jednání schůze PS PČR bude povolební situace vyřešena??

Miloš Melčák: Je to otázka pro všechny politické partnery ve sněmovně. Ale rozhodně jsem přesvědčen, že se tím ukončí několikaměsíční agónie vládnutí, která někdy nabývá formy taškařice.

Odpovězeno: 18. 01. | 17:34Autor: Michal

Otázka: Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na styl s jakým p.Paroubek vede ČSSD a jak dlouho si myslíte že bude ještě vést tuto stranu s tímto arogantním jednáním. Děkuji

Miloš Melčák: Ke stylu, jakým pan Paroubek vede ČSSD, mám v poslední době stále větší výhrady.

Odpovězeno: 18. 01. | 17:35Autor: Pavel Petr:Mariánské Lázně

Otázka: Pane poslanče, díky Vám vidím, že i v ČSSD jsou lidé, kteří uvažují normálně a je jim cizí bolševismus pana předsedy. Je Vás opravdu jen hrstka nebo se ostatní tolik bojí Jiřího Paroubka?

Miloš Melčák: Tuto otázku, myslím, musíte položit každému poslanci ČSSD zvlášť.

Odpovězeno: 18. 01. | 17:41Autor: šakal

Otázka: Podíváte se svým voličům do očí? Také jsem vás volil....Měl jste kandidovat za ODS když souhlasíte s jejím prog.prohlášení.Je mi z vás na blití

Miloš Melčák: ČSSD rozhodně prospěje důstojná opozice, více než velká koalice s ODS. ČSSD tentokrát bohužel nevyhrála volby.

Odpovězeno: 18. 01. | 17:43Autor: Jirka

Otázka: Zopakujete si svůj názorový veletoč i v drezu ODS?

Miloš Melčák: Nevím z čeho usuzujete, že jsem přestoupil k ODS. Zůstávám sociálním demokratem.

Odpovězeno: 18. 01. | 17:45Autor: Thomas Hall

Otázka: Preji hezke odpoledne ze Svedska. Fandim Vam! Vazim si lidi, kteri se ridi svym svedomim i kdyz to znamena jit proti proudu. Drzte se a nenechte se zviklat. Povazuji Vas jako jednoho z mala politiku, kterym jde skutecne o dobro CR a nejen o osobni pomsty a sabotovani jako je tomu u p. Paroubka.

Miloš Melčák: Děkuji vám za vaši podporu.

Odpovězeno: 18. 01. | 17:48Autor: doma

Otázka: Dobrý den,
Proč jste to neudělal již v prvním kole?
Jste přesvědčen,že to je dobry krok, jestl ano tak uvolněte mandat pro poctivějšího soudruha demokrata. Jako volič ČSSD se citím podveden a celkově parlamentní politikou zhnusen. včetně pana P, příště budu volit stranu mirného pokroku

Miloš Melčák: Dobrý den. Po prvním kole byla ještě naděje, že dojde k dohodě všech politických sil. Po více než sedmi měsících je potřeba ukončit faktické bezvládí.

Odpovězeno: 18. 01. | 17:53Autor: Lucius Malfoy

Otázka: Vážený pane poslanče, sympatiemi k levicové politice sice nikterak nevynikám, přesto bych rád ocenil Vaše rozhodnutí a poděkoval Vám. Otázku mám jedinou - zveřejníte někdy to, co se po Vašem oznámení o odchodu z klubu ČSSD dělo mezi špičkami sociální demokracie a Vámi ?

Miloš Melčák: Rozumný člověk si již dnes z některých reakcí dokáže odvodit, jak daleko jsou někteří lidé schopni zajít v touze po moci. Některé věci se ani zveřejnit nedají.

Odpovězeno: 18. 01. | 17:59Autor: hugo

Otázka: Čistě hypoteticky - Topolánkova vláda důvěru nedostane díky záporným hlasům některých Klausovců z pražské organizace ODS, jak Vám v tomto momentě bude ?

Miloš Melčák: Aby k něčemu takovému nedošlo, tak jsem do poslední chvíle usilovat o to, aby tato vláda dostala od ČSSD tzv. institucionální podporu - tzn., aby vládu toleroval celý klub. Pokud z důvodů, které uvádíte, zítra vláda důvěru nedostane, může to znamenat, že někteří poslanci z trojkoalice mají ještě jiné zájmy.

Odpovězeno: 18. 01. | 18:03Autor: Martin24

Otázka: Dobrý podvečer! Zajímal by me váš názor na Jiřího Paroubka a jeho styl vládnutí ČSSD - být Vámi tak bych v tí straně nezůstával, až moc začíná připomínat jinou politickou stranu z minulosti...

Miloš Melčák: Aby se styl vládnutí ČSSD nezměnil k horšímu, chci v ní i nadále zůstat.

Odpovězeno: 18. 01. | 18:05Autor: cath

Otázka: Dobrý den pane poslanče. Přestože nejsem příznivce ČSSD, oceňuji, že se na politické scéně našel někdo, kdo se řídí svým svědomím a ne příkazy jakéhokoli "šéfa". Zajímalo by mne, zda máte v úmyslu se i nadále ve své funkci rozhodovat dle svého svědomí a rozumu. Děkuji.

Miloš Melčák: K tomu mě pochopitelně zavazuje Ústava ČR a slib poslance, které jsem naší zemi dal. Slíbil jsem věrnost České republice a ne "šéfovi".

Odpovězeno: 18. 01. | 18:10Autor: Tereza

Otázka: Dobrý podvečer!Chtěla bych se Vás zeptat jestli Vás tato funkce baví??A co jsi myslíte o této vládě a o té předešlé.Předem děkuji za odpověď.

Miloš Melčák: V životě jsem již byl nucen dělat leccos a všechno jsem se snažil dělat rád, i když jsem byl jako inženýr oblečen do montérek. Zatím nejlepší vláda, podle mého, byla vláda Miloše Zemana.

Odpovězeno: 18. 01. | 18:15Autor: Jan Štětka

Otázka: Je pravda, že jste loni exministru kultury Jandákovi doporučil za náměstka F. Formánka? Odkud a jak dlouho Formánka znáte? Žádal jste i teď, aby si pí. Třeštíková vzala Formánka za náměstka? Pokud sno, proč? Jakou roli v tom hraje financování knihovny v Ostravě?

Miloš Melčák: Pokud vím, pan exministr Jandák se pro pana náměstka Formánka rozhodl sám. Ve funkci náměstka se mnou spolupracoval na změně zákona, který z prostředků FNM uvolnil větší částku na rekonstrukci Národního muzea a Národní knihovny. O financování knihovny v Ostravě mě není nic známo. Paní Třeštíkovou vůbec neznám. Nikdy v životě jsem s ní nemluvil.

Odpovězeno: 18. 01. | 18:19Autor: petr mašek

Otázka: jak se slučují vaše levicové názory s daňovou reformou ODS kterou i někteří její členové kritizují

Miloš Melčák: Pokud máte na mysli tzv. rovnou daň, tak není předmětem trojkoaličního ujednání a podle dohody, kterou jsme s kolegou Pohankou slíbili tolerovat vznik vlády, se vláda zavazuje, že žádné skupině obyvatel nebude zvýšena daň. Všechny daně jsou předmětem zákonů a při poměru sto na sto, který nenarušujeme, nelze počítat s jakoukoliv změnou bez souhlasu opozice.

Odpovězeno: 18. 01. | 18:26Autor: Luboš

Otázka: Vážený pane poslanče,nejsem sice Váš volič, ale vážím si toho,že jste schopen stát si za svým názorem i přes nátlak, vyhrůžky a vulgarity některých lidí.Řekněte mi prosím,ale upřímně, nemáte někdy pocit, že se ČSSD pod vedením Vašeho předsedy ubírá někam jinam?K totalitě?

Miloš Melčák: Žijeme v demokratické společnosti a pokud by kdokoliv z nás měl pocit, že se u někoho projevují totalitní manýry, musíme se proti tomu rázně postavit. Děkuji všem čtenářům za názory a přeji jim a jejich nejbližším mnoho štěstí a zdraví.

 

Právě se děje

Další zprávy