Melčák 'přežil', Paroubek se nevzdává

Martina Macková
29. 1. 2007 19:29
Zlín - Zlínská organizace odmítla vyloučit "přeběhlíka" Miloše Melčáka ze strany. Jiří Paroubek navrhne, aby ho z ČSSD vypudil březnový sjezd.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pro vyloučení poslance Melčáka se v tajném hlasování vyslovilo jen 22 členů organizace, proti bylo dokonce více členů - 25. Tři se zdrželi hlasování, nebo jejich hlas byl neplatný, ostatní vůbec nepřišli.

Aby byl poslanec vyloučen ze strany, muselo by "pro" hlasovat minimálně 40 straníků.

"Je to velmi nepříjemná situace, když má organizace někoho vylučovat," řekl Aktuálně.cz předseda Zdeněk Szpak s tím, že je to poprvé, kdy zlínští sociální demokraté takto rozhodovali. "Já si stojím za svým názorem, že kolega porušil stanovy," dodal.

Na vylučovací schůzi přišlo pouze 50 ze 79 členů zlínské organizace. "Účast nebyla malá, na schůze chodí i méně členů," potvrdil Szpak.

Paroubek: Rozhodne sjezd

Předseda ČSSD Jiří Paroubek žádal sice tvrdou reakci proti 'zrádcům programu', ale členové zlínské organizace ho nevyslyšeli.

"Jsem vděčen lidem, kteří mi pomáhali vybudovat sociální demokracii ve Zlíně, že mě takto podpořili. Nyní se musí vyhodnotit, jakým způsobem jsou uvnitř sociální demokracie vedeny diskriminační nátlaky na ty členy, kteří mají poněkud odlišný názor na věc," řekl čtk Melčák.

Paroubek doufá ve vyloučení na sjezdu.

"Je to rozhodnutí místní organizace, které já respektuji, i když jej nepovažuji za správné. Myslím, že v rozhodování místní organizace sehrály velkou  roli dlouholeté osobní vztahy pana Melčáka se členy své místní organizace. Očekávám, že rozhodnutím pana Melčáka podpořit vládu Mirka Topolánka se bude zabývat březnový sjezd naší strany a zaujme k němu definitivní stanovisko, zejména z hlediska jeho dalšího členství v sociální demokracii," uvedl Paroubek v prohlášení, které vydal okamžitě po rozhodnutí zlínské organizace.

Slabá účast, pomoc poslanci

Melčák tak může zůstat ve straně možná i další měsíce.

Po neúspěšném pokusu ve Zlíně by jej mohl vyloučit Ústřední výkonný výbor strany. U něj je pro vyloučení potřeba třípětinové většiny.

Proti jeho rozhodnutí by se ale politik mohl odvolat k delegátům sjezdu. A ti vynesou konečný verdikt.

Sociální demokraté plánují, že se sejdou až na konci března v Brně. Právě na tomto sjezdu bude Jiří Paroubek obhajovat křeslo předsedy.

Odpor proti předsedovi

Už při sobotním hlasování, kdy krajský výbor ve Zlíně zbavil Melčáka funkce v předsednictvu, bylo proti 22 straníků, pro 52.

Hlasování v místní organizaci také nebylo jednomyslné. "Má to dalekosáhlé vazby. Někteří členové mají výhrady vůči osobě předsedy a takto je dávají najevo," potvrdil Szpak. Hlasování bylo tajné.

"Lidé mají každý svůj rozum," řekl Aktuálně.cz poslanec Melčák.

Konal podle usnesení

Poslanec se hájí tím, že pouze aktivně vykonal usnesení zlínské organizace, která doporučila vedení strany odejít do konstruktivní opozice. Chce být i nadále sociálním demokratem a nehodlá trojkoalici ve sněmovně šetřit, ale naopak je rozhodnut hlasovat v souladu s programem ČSSD.

"Co bude dělat dál, není podstatné. Členství se ruší v případě, že člen aktivně spolupracuje nebo se podílí na činnosti jiných politických stran nebo hnutí," řekl ale Szpak.

 

Právě se děje

Další zprávy