Koalice znovu na hraně. Došla nám trpělivost, zní z ODS

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
20. 1. 2011 22:41
V pátek se sejdou premiér a ministr vnitra nad policejním prezidentem
Foto: Jan Langer

Praha - Napětí mezi ODS a Věcmi veřejnými eskaluje.

Tahanice kolem policejního prezidenta ohrožují koalici tak, jako před měsícem, kdy spory mezi stranami urovnal až prezident Václav Klaus.

ODS začíná mít už dost toho, jak jí Věci veřejné okopávají kotníky, zní hned z několika krajů. Tyto věty říkají konkrétní straníci naplno, jen je nechtějí říci veřejně.

Koaliční spor budou řešit v pátek dopoledne premiér a předseda ODS Petr Nečas s ministrem vnitra a šéfem Věcí veřejných Radkem Johnem. Oba politici se přou o to, zda byl výběr šéfa policie zákonný.

"Když premiér zítra řekne NE, pak je otázkou ministra vnitra, zda se rozhodne pana Lessyho jako vítěze opravdu jmenovat, protože on na to má právo ze zákona. A my za ním stoprocentně budeme stát," řekla Aktuálně.cz předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí.

"Situace je vážná. Nedovedu si představit jmenování Petra Lessyho policejním prezidentem proti vůli pana premiéra," řekl Aktuálně.cz člen nejužšího vedení ODS, který si přál zůstat v anonymitě.

Na stranu ministerského předsedy se večer postavil i prezident Václav Klaus. Prý byl informován, že dohoda mezi stranami zní jasně - s policejním prezidentem musí souhlasit i předseda vlády.

"Jestli to tak dohodnuto bylo, tak je jasné, že není možné jmenovat policejním prezidentem někoho, kdo této podmínce nebude podléhat. V tomto smyslu já nemám co dalšího komentovat," řekl deníku Právo.

ODS dochází s VV trpělivost

Když Nečas nejprve odmítal odvolání Oldřicha Martinů z pozice policejního prezidenta a Věci veřejné, které to navrhovaly, nakonec dosáhly svého, ODS to ještě snesla.

Pokud by ale John jmenoval Lessyho navzdory Nečasovým pochybnostem o způsobu výběru šéfa policie, podruhé už nejsou ochotni situaci tolerovat.

Podle informací Aktuálně.cz si ODS připravuje i krizový scénář na situaci, kdy se John s Nečasem neshodnou a ministr Lessyho jmenuje bez premiérova požehnání.

"Svolání mimořádné výkonné rady a samozřejmě grémia ODS, které se poradí o dalším postupu. Takové jednání bychom už skutečně nemohli tolerovat, protože to považujeme za porušení koaličních dohod. To už je vážně za hranou," uvedl výše citovaný zdroj.

Dokument: Prohlášení premiéra Nečase k policejnímu prezidentovi

V koaliční smlouvě sice není způsob jmenování policejního prezidenta popsán, ODS se ale odvolává na ústní dohodu mezi špičkami trojkoalice, podle které musí se jmenováním souhlasit i premiér.

Trpělivost ale dochází i Věcem veřejným, konkrétně ministru dopravy Vítu Bártovi. "Pan premiér se už opravdu začíná chovat jak malé děcko a mě s ním začíná docházet trpělivost," uvedl na svém profilu na sociální síti Facebook. Na oficiální dotazy Aktuálně.cz nereaguje. Poté, co na to média upozornila, příspěvek vymazal a omluvil se.

Jsi na VV měkký, kárá ODS Nečase

ODS vztahy s VV probírala i na pondělní výkonné radě, kde premiérovi vyčetla, že jedná s VV v rukavičkách. Prozatím se však špičky ODS usnesly na tom, že se pokusí situaci zbytečně nehrotit.

Jenže dva dny nato ministr vnitra a zároveň předseda VV Radek John prohlásil, že už v pátek na doporučení expertní komise jmenuje do funkce policejního prezidenta Petra Lessyho.

A to navzdory tomu, že premiér a předseda ODS Petr Nečas jeho výběr zpochybňuje. Nečas chce záruky, že výběrové řízení na tento post proběhlo podle zákona, jinak jmenování neschválí.

Policejní odbory za Nečasem

Nečas má na své straně policejní odboráře, kteří se podíleli na sepsání služebního zákona, který postup při výběru prvního muže policie popisuje. Tvrdí, že ministr vyhlásil výběrové řízení na obsazení postu policejního prezidenta v rozporu se zákonem. Johnovi legislativní experti tvrdí opak.

"Problém není plukovník Lessy, to v žádném případě. Problém je to, že výběrové řízení bylo nezákonně vyhlášeno a nezákonně provedeno, " řekl Českému rozhlasu 1. místopředseda nezávislého odborového svazu policie Alexandr Burda.

Věci veřejné zase podporuje TOP 09, poslední z trojlístku koaličních partnerů. "Pan premiér by jmenování policejního prezidenta teď měl kontrasignovat, ale zároveň respektovat výběr ministra vnitra," uvedl předseda poslaneckého klub TOP 09 Petr Gazdík.

 

Právě se děje

Další zprávy