ODS poprvé kárala svého Nečase, je prý na VV moc měkký

Kateřina Eliášová
17. 1. 2011 20:12
ODS opět vyzvala Bártu z VV, aby vysvětlil roli agentury ABL ve sledování politiků
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér a předseda ODS Petr Nečas si od své strany vyslechl první hlasitější kritiku své práce. Zazněla za zavřenými dveřmi při jednání padesátky nejvýše postavených straníků - výkonné rady občanských demokratů.

Lídrům ODS se nezdá, jak slabě strana reaguje na hlasité politické útoky Věcí veřejných.

"Nelíbí se mi, jak nám Věci veřejné okopávají kotníky," myslí si například šéf ústecké ODS Jan Kubata a je to nejčastější výtka. Někteří členové ODS se domnívají, že premiér koaličnímu partnerovi až příliš ustupuje.

Třeba ve chvíli, kdy "véčkařský" ministr vnitra Radek John přeci jen přiměl k odchodu policejního prezidenta Oldřicha Martinů, přestože Petr Nečas jen několik dní předtím tvrdil, že na to ODS nepřistoupí.

Věci veřejné "zlobí" ODS i s kauzou sledování jejich komunálních politků z Prahy 11. Agenturu ABL, která je monitorovala, v inkriminované době vedl současný ministr dopravy Vít Bárta.

Trochu si dupnout

Napoprvé si nicméně premiér Nečas od svých spolustraníků vyslechl kritiku spíše mírnou. I nespokojení uznávají, že po první vážné předvánoční krizi kolem kauzy Drobil ještě stále není vládní koalice v příliš dobré kondici.

"Je to dilema. Máme si více dupnout a rozkolísat koalici ještě víc nebo být státotvorní a soustředit se na práci na reformách? To byla nejčastější otázka a ODS se příklání spíše k druhé variantě," uvedl pod podmínkou anonymity jeden ze členů nejužšího vedení strany.

Taky proto je výsledkem mírné usnesení, ve kterém ODS vyzává Víta Bártu, aby aby roli agentury ABL ve sledování politiků ODS vysvětlil veřejnosti. "Žádné datum není, nebavili jsme se o tom," řekl novinářům Petr Nečas.

Rozhodne důchodová reforma

Občanští demokraté se prozatím shodli na tom, že pevnost koalice by měla prověřit důležitější věc, než přetahovaná o způsob výběru policejního prezidenta.

Tím skutečným testem se má stát důchodová reforma. "Výkonná rada považuje shodu na důchodové reformě za klíčový test koaliční soudržnosti," míní občanskodemokratičtí politici.

Každá z koaličních stran má svůj recept, jak vyřešit jeden z klíčových problémů současné vlády. TOP 09 a ODS se ve svých stanoviscích příliš neliší. Mírně odlišný názor mají právě Věci veřejné.

"Prubířský kámen této koalice bude právě reforma. Petr Nečas by neměl plýtvat energií a časem na drobné rozmíšky," řekl Aktuálně.cz člen vedení výkonné rady.

 

Právě se děje

Další zprávy