John ukázal na šéfa policie, Nečas ho plácl přes ruku

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 1. 2011 17:10
Ministr vnitra a premiér se znovu střetli kvůli jménu a výběru policejního prezidenta

Praha - Premiér Petr Nečas a ministr vnitra Radek John na kamery znovu předvedli, jak si nerozumí.

John nejprve s velkou pompou po poledni oznámil, že už má vítěze svého výběrového řízení na funkci nového policejního prezidenta. A dodal, že si neumí představit, jak by mohl Nečas vítězného Petra Lessyho odmítnout, když jej doporučují skuteční experti.

Po pár hodinách před kamery předstoupil Nečas. A řekl, že z jeho pohledu bylo celé řízení dopředu zmanipulovaného. Expertní komise, o jejímž mandátu hluboce pochybuje, pak vybrala jméno, o němž se dopředu mluvilo, že vyhraje.

Vítězem je... Lessy (?)

Kdo je Petr Lessy

  • Narodil se 18. srpna 1964 v Prostějově. Vystudoval práva na policejní akademii (má titul Mgr. a dosáhl hodnosti plukovníka).
  • Je náměstkem ředitele Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje pro vnější službu (do vnější služby spadají uniformovaní policisté; řeší přestupky a též méně závažné trestné činy).
  • V minulosti byl například vedoucím územního odboru vnější služby policie ve Frýdku-Místku, náměstkem pro uniformovanou policii severomoravské policejní správy nebo šéfem severomoravské pořádkové policie.
  • Velel řadě zásahů proti extremistům nebo fotbalovým chuligánům na severu Moravy.

Výběrová komise podle Johnova oznámení doporučila na nejvyšší policejní post Petra Lessyho, náměstka ředitele policie v Jihomoravském kraji.

John následně oznámil, že právě toto jméno navrhne Petru Nečasovi (ODS). "Neumím si představit, jak by vysvětlil národu, že názor nezávislých odborníků není panu premiérovi dost dobrý," řekl John.

Zároveň naznačil, že Lessyho bude prosazovat stůj co stůj.

V tuto chvíli se zdá, že v tom má podporu i dalšího koaličního partnera, tedy TOP 09.

"Tak jako jsme respektovali právo ministra spravedlnosti jmenovat nejvyššího státního zástupce, tak respektujeme právo ministra vnitra jmenovat policejního prezidenta," řekl Aktuálně.cz předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. "Ano, premér by to teď měl kontrasignovat, ale zároveň respektovat výběr ministra vnitra."

ODS od začátku kritická

Premiér a ministr vnitra se kvůli způsobu, jak vybírat šéfa policistů, nepohodli už několikrát.

ODS zpochybňovala, zda vůbec lze policejního prezidenta vybírat ve výběrovém řízení. Nakonec se strany dohodly, že by tento bod měli posoudit legislativci úřadu vlády a ministerstva.

Spor se vedl i o jméno (již vyřazeného) Martina Čecha. "Šlo o to, zda má být můj náměstek Čech napřed přijat do služebního poměru, nebo ne," řekl pro Aktuálně.cz Radek John. "Tím, že náměstek Čech nebyl v úterý doporučen komisí, tento rozpor padá."

ODS tvrdila, že právěMartin Čech byl dopředu vybrán za vítěze. Jan Vidím (ODS) dokonce v pondělí prohlásil, že podle jejich informací je už jako náměstek připraven k Čechovi nastoupit Petr Lessy.

 

Právě se děje

Další zprávy