Osud Martinů stále nejistý, rozhodne se do konce týdne

Domácí Domácí
6. 12. 2010 13:01
Policejní prezident Oldřich Martinů jednal s premiérem Nečasem o své případném odchodu
Policejní prezident Oldřich Martinů.
Policejní prezident Oldřich Martinů. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - O setrvání či rezignaci policejního prezidenta Oldřicha Martinů není jasno ani po jeho dnešní schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS.).

Po zhruba hodinovém jednání novinářům Martinů řekl, že ještě do konce tohoto týdne by se měla odehrát schůzka mezi ním, Nečasem a Johnem. Premiér chce do té doby mluvit s ministrem mezi čtyřma očima.

"Mám z toho jednání velmi dobrý pocit," uvedl Martinů s tím, že o obsahu schůzky chce nejprve informovat Johna.

"Měl jsem možnost z mého pohledu objektivně informovat o stavu věci, o fungování policie, jejích celostátních útvarů," uvedl.

Premiérovi ale prý také řekl, že výzvu k rezignaci bere s velkou vážností.

Ani dnes nechtěl Martinů komentovat 19 bodů, které John uvedl jako důvod své výzvy při návštěvě u prezidenta Václava Klause. John je tehdy odmítl zveřejnit.

"Vždy je cokoli možné zlepšovat, pokud zodpovídáte za bezpečnostní sbor čítající 50 tisíc lidí a hospodařící se 30 miliardami," konstatoval Martinů. Tvrdí ale, že v zásadních věcech nepochybil.

Spor o budoucnost policejního prezidenta považuje premiér za velmi citlivou věc, která může poškodit vztahy ve vládní koalici i bezpečnost země.

Ministr policejního prezidenta odvolat nemůže

Je to přesně týden, co ministr vnitra Radek John (VV) vyzval policejního prezidenta Martinů k rezignaci.

Zdůvodnil to údajně neutěšenou situací v policii.

Bývalý zástupce policejního prezidenta a nový náměstek ministra vnitra Viktor Čech v médiích uvedl, že policisté zabývající se nejzávažnější kriminalitou necítili ze strany Martinů podporu. Atmosféru ve vedení policie popsal v médiích slovy "totální nespokojenost ředitelů útvarů s vedením."

Ministr však nemůže policejního prezidenta odvolat.

Martinů na výzvu reagoval tím, že se chce nejdříve sejít s premiérem.

U Klause se vystřídal Martinů i John

Ještě před touto schůzkou si ho na Pražský hrad pozval prezident Václav Klaus, který se posléze sešel i s ministrem Johnem.

"Vážím si toho, že si na mě prezident republiky udělal čas a budu to brát v potaz, až se budu rozhodovat o svém setrvání ve funkci," řekl Oldřich Martinů po schůzce s Klausem.

O dva dny později Radek John Klausovi přednesl 19 důvodů, proč by měl současný policejní prezident skončit. Klaus si prý během schůzky některé jeho argumenty i zapisoval, John proto věří, že chápe jeho pozici.

Ministr vnitra a předseda VV připomenul, že výměna policejního prezidenta byla už v létě tématem jednání koalice. Nejde tedy podle něj o nic nového.

 

Právě se děje

Další zprávy