Klaus: S novým šéfem policie by měl souhlasit premiér

Domácí Domácí
20. 1. 2011 18:30
Prezident se vložil do rozepře ODS a VV
Foto: Reuters

Praha - Do pře o jméno nového policejního šéfa se vložil i prezident Václav Klaus.

Prohlásil, že kandidáta nemůže jmenovat jen ministr vnitra Radek John (VV), ale je potřeba i souhlas premiéra Petra Nečase (ODS).

"Pro mě je klíčové to, že v koaliční dohodě, která byla uzavřena v půlce loňského roku, došlo k evidentní dohodě, a já jsem přesvědčen, že je podepsána, že v této konkrétní věci, a to sice ve jmenování policejního prezidenta, nebude rozhodovat sám ministr vnitra, ale musí to být schváleno předsedou vlády," řekl Klaus deníku Právo v Bělehradu, kde je na pracovní cestě.

Dodal, že u jednání o této věci nebyl, pouze je informován, že taková je dohoda. "Jestli to tak dohodnuto bylo, tak je jasné, že není možné jmenovat policejním prezidentem někoho, kdo této podmínce nebude podléhat. V tomto smyslu já nemám co dalšího komentovat," dodal.

Tahanice o komisi

Podle výběrové komise, kterou ustavil právě John, je nejvhodnějším kandidátem Petr Lessy. Samotný konkurs ale od počátku zpochybňuje koaliční ODS i opoziční ČSSD.

Občanští demokraté zapochybovali, zda vůbec lze policejního prezidenta vybírat ve výběrovém řízení. Nakonec se strany dohodly, že by to měli posoudit legislativci úřadu vlády a ministerstva.

Spor se vedl i o jméno Martina Čecha, jehož komise vyřadila. ODS tvrdila, že právě Čech byl dopředu vybrán za vítěze. Jan Vidím dokonce v pondělí prohlásil, že podle jejich informací je už jako náměstek připraven k Čechovi nastoupit Petr Lessy.

 

Právě se děje

Další zprávy