Favorité vyhořeli, komise nedoporučila Bílka ani Čecha

Domácí ČTK Jan Němec (redaktor) Domácí, ČTK, Jan Němec (redaktor)
18. 1. 2011 16:18
Johnova komise pro výběr šéfa policie bude o zbývajících kandidátek jednat ve středu
Kdo bude nástupcem Oldřicha Martinů na postu policejního prezidenta, není stále jasné
Kdo bude nástupcem Oldřicha Martinů na postu policejního prezidenta, není stále jasné | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Komise ministra Radka Johna nedoporučila na post policejního prezidenta ani Ivana Bílka, ani Viktora Čecha.

Ve středu posoudí zbývající tři kandidáty.

Jimi jsou šéf pražské policie Martin Červíček, náměstek šéfa jihomoravské policie Petr Lessy a ředitel policie Ústeckého kraje Jiří Vorálek.

Ministr John to uvedl po zhruba pětihodinovém jednání komise. Ta se v úterý poprvé sešla, aby řešila nástupce Oldřicha Martinů, který na postu šéfa policie skončil v závěru loňského roku.

"Ukazuje to i ODS, že nebyl nikdo vybrán předem," podotkl ministr s tím, že nadále samozřejmě platí, že doporučení poradní komise bude respektovat.

Konkrétní důvody, proč ani jeden z dvojice uchazečů neuspěl, ministr neprozradil vzhledem k tomu, že nejde o "veřejnou informaci".

Stejně tak úřad podle Johna nebude komentovat, jak který člen komise hlasoval. "Bylo by to velmi nefér vůči všem kandidátům, kteří se přihlásili," řekl ministr.

O situaci kolem výběru policejního prezidenta dnes jednaly také poslanecké kluby.

Poslanci občanských demokratů budou prosazovat to, aby o výběrovém řízení na policejního prezidenta jednal ve středu sněmovní branný a bezpečnostní výbor.

Konkurz vyhlášený ministrem vnitra Radkem Johnem (VV) je podle ODS v rozporu se služebním zákonem, vnitro tvrdí opak.

"John by měl na výboru své stanovisko vysvětlit," řekla místopředsedkyně výboru Jana Černochová (ODS).

"Vše odpovídá služebnímu zákonu. Komise ale ve středu nemusí vybrat žádného kandidáta. Tam se může stát další zákrut, že nakonec nedoporučí nikoho. Ale pokud někoho doporučí, neumím si představit, jak by Petr Nečas vysvětlil národu, že názor nezávislých odborníků není panu premiérovi dost dobrý," komentoval v úterý odpoledne Radek John.

"Myslím, že kmotři z ODS nejsou šťastní, že bude vybrán transparentní policejní prezident," dodal ministr.

ODS má pochyby i o tom, zda konkurz mohl vypsat John a zda se jeden z údajných favoritů Viktor Čech mohl do výběrového řízení přihlásit. Zpochybňují i podmínky pro zájemce.

"Chceme, aby se výbor výběrovým řízením zabýval, aby nás ministr John informoval o způsobu jeho vypsání a aby zdůvodnil svůj názor, že je konkurz v pořádku," uvedla Černochová. Shoda na zařazení takového bodu na program jednání výboru by podle ní být měla.

Sociální demokraté, které John do výběrové komise také přizval, v úterý mezitím rozhodli, že strana se komise účastnit nebude.

"Schválil to poslanecký klub strany," sdělil Martin Pecina, který měl být spolu se svým stranickým kolegou Františkem Bublanem jejím členem.

"ČSSD od samého začátku trvala na tom, aby byly splněny dvě základní podmínky. Aby byl proces zcela nepochybně zákonný a aby tato komise byla založena na koaliční dohodě. Musím říci, že ani jenu z těchto podmínek se nepodařilo na sto procent splnit," řekl úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy