Klaus o srpnu 68: Narostla nám křidýlka a přišel pád

bar
20. 8. 2008 17:14
Invaze byla podle prezidenta velkým procitnutím
Václav Klaus jako čestný host u lidovců.
Václav Klaus jako čestný host u lidovců. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pro Václava Klause bylo Pražské jaro před čtyřiceti lety nadějí. Smělo se jezdit do ciziny, noviny psaly svobodněji, svět se otevíral.

"O tom, že jsme kdekdo měli pochybnosti, jestli to tudy může jít dál a jaký to bude mít další vývoj, to samozřejmě. Ale naděje to byla. Jestli to někdo dneska má snahu totálně bagatelizovat jako bezvýznamný pokus, který byl stoprocentně odsouzen k nezdaru, s tím já nemohu souhlasit," řekl prezident v rozhovoru pro Rádio Česko.

Okupace znamenala šok. "Jedenadvacátý srpen bylo tvrdé procitnutí," konstatoval. Dodal, že v té době byl na konferenci v Rakousku a o invazi vojsk Varšavské smlouvy se dozvěděl až osudný den ráno, když šel na snídani.

Kritizoval jsem reformu zprava

Upozornil, že jako mladý ekonom kritizoval v 60. letech ekonomickou reformu Oty Šika.

Založil i "odbojový" klub KMEN - Klub mladých ekonomů, který kritizoval Šikovu reformu zprava. Vadilo jim, že byla málo radikální, příliš opatrná, centralistická.

"Takhle ta reforma nemohla stačit, musela dál," řekl Klaus v rozhlase. Připomněl, že reforma byla spuštěna už 1. ledna 1966 a šlo o výsledek překvapivého hospodářského propadu z počátku 60. let, kdy nikdo z odpovědných lidí nechápal, že se něco takového mohlo stát.

Sestra sbalila kufry a odjela do Švýcarska

Klaus poznamenal, že na jeho generaci měla srpnová invaze obrovský dopad. "Nám narostla křidýlka a najednou přišel velký pád," řekl.

Dodal, že jako antimarxistický a antisocialistický ekonom byl vyhozen z Akademie věd. Jeho sestra si se svým nastávajícím 25. srpna 1968 sbalila kufry a přes Rakousko emigrovala do Švýcarska. Sestra Klausovy ženy pro změnu skončila v Austrálii.

Sovětský tank u pražského rozhlasu v srpnu 1968
Sovětský tank u pražského rozhlasu v srpnu 1968 | Foto: Ústav pro soudobé dějiny

"Z 35 spolužáků na gymnáziu emigrovalo devět," řekl Klaus. "Frustrace tady byla."

Jsem citlivější na svobodu

Podle Klause okupace nepřinesla jen zápory. "Nemyslím si, že jsme jenom ztratili, leccos jsme i pochopili," řekl Klaus, podle něhož jsou Češi mnohem více citliví na různé omezování svobody, třeba ze strany Evropské unie nebo amerického bývalého viceprezidenta Al Gorea kvůli globálnímu oteplování.

"Myslím si, že rok 1968 má zůstat v našich myšlenkách, ale nesmí se překrucovat, nesmí se z toho stát falešný mýtus, který dostává údery interpretací zleva, zprava, shora, zdola, to je docela problém," řekl Klaus v Rádiu Česko.

 

Právě se děje

Další zprávy