Jsme jednotní, zní z VV po vyhazovu Kočí a útěku Humla

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Sabina Slonková, Kateřina Eliášová, Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
8. 4. 2011 6:46
Šéfka klubu poslanců Kočí podala na Víta Bártu trestní oznámení, prý ji umlčel půlmilionem
Radek John oznamuje vyloučení "pučistů" Kristýny Kočí a Stanislava Humla z poslaneckého klubu.
Radek John oznamuje vyloučení "pučistů" Kristýny Kočí a Stanislava Humla z poslaneckého klubu. | Foto: Jan Langer

* Klub VV má po čtvrtku 21 členů, pryč jsou Škárka, Kočí a Huml * ODS již počítá, zda by vláda prežila i bez Bárty a tvrdého jádra VV, opřena o odpadlíky * Kočí se Škárkou podali na Víta Bártu trestní oznámení

Praha - Věci veřejné se drolí v přímém přenosu. Strana, která se loni poprvé dostala do Poslanecké sněmovny a je součástí vládní koalice, ale navenek hlásí jednotu.

A to přesto, že se po čtvrtku její poslanecký klub smrskl. Z původních 24 členů jich zbylo 21.

Klub totiž na večerním jednání vyloučil svoji dosavadní předsedkyni Kristýnu Kočí, odchod ohlásil o pár hodin dříve i rebelující Stanislav Huml. Už v úterý musel klub i stranu opustit Jaroslav Škárka, který nařkl faktického šéfa partaje Víta Bártu z uplácení.

Poslanci posléze vyjádřili Radku Johnovi i Vítu Bártovi podporu. "Velice nás to scelilo," prohlásil John po jednání na pražském Smíchově.

"Chceme informovat koaliční partnery o jednotě strany Věci veřejné," dodal.

V pátek dopoledne čeká VV další jednání v sídle strany. Na programu má být i volba nového šéfa poslaneckého klubu.

Dvě jednání a sesazení Kočí

O situaci ve straně ale jasně hovoří fakt, že si VV na čtvrtek večer svolaly krizové setkání. A to rovnou na dvě místa.

Ještě před jednáním na Smíchově se totiž kolem 18. hodiny klub sešel v Poslanecké sněmovně, kam ho svolala Kočí. Jednání ale netrvalo ani deset minut. Poslanci totiž řízením schůze pověřili Johna, který ji neprodleně přerušil.

Kočí vzápětí vyzvala Víta Bártu k odchodu ze všech stranických i politických funkcí. Stanislav Huml pro změnu prohlásil, že nechce mít nic společného s ABL. Opustil proto klub Věcí veřejných, na jejichž kandidátce byl zvolen.

Večerní jednání Věcí veřejných jsme sledovali online:
Kočí vyzvala Bártu k odchodu, Huml opustil klub VV

Povládne se bez VV?

Bártova strategie:

Ve čtvrtek večer přišla MF Dnes s informacemi, že Vít Bárta zamířil do politiky, aby získal ekonomickou moc. Na podzim 2008 údajně sepsal pětiletou koncepci, jak může dosáhnout svých cílů.

"Musíme směřovat k posilování ekonomické a sekundárně politické moci," prohlásil údajně tehdejší generální ředitel ABL. A vysvětlil, že velké zakázky získávají vždy ti "nejlepší" - tedy firmy s největším obratem a počtem zaměstnanců.

Z informací, které získala redakce Aktuálně.cz pod slibem anonymity mezi poslanci vládních stran, je patrné, že ve hře je osud tříčlenné vládní koalice.

Během čtvrtka politici propočítávali, zda by Nečasův kabinet přežil, pokud by se "zbavil" faktického šéfa VV Víta Bárty a jeho věrných. Právě Bártovi vyčítá část poslanců Věcí veřejných mafiánské praktiky.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík řekl například v rozhovoru pro Českou televizi tuto větu: "Umím si představit vládu ODS a TOP 09 s podporou některých poslanců VV."

Na vládu v tomto smyslu tlačí i opozice. Sociální demokraté řekli, že vyvolají hlasování o nedůvěře, pokud Bárta ve vládě zůstane.

Koaliční počty

Věci veřejné měly dosud čtyřiadvacet zákonodárců. Nečas k udržení většiny v Poslanecké sněmovně potřebuje, aby alespoň sedm poslanců z rozpadajících se Věcí veřejných zůstalo na straně kabinetu.

Byla by to přitom těsná většina 101 hlasu. Takhle vládnout si ODS vyzkoušela za Topolánka, kabinet se neudržel a následovalo více než roční provizorium. 

Tři až šest

I když strana navenek hlásí v počtu 21 poslanců jednotu, počet možných odpadlíků z VV může být vyšší.

Kromě tří odpadlíků, kteří už stranu či klub opustili, by dalšími třemi mohli být poslanci, kteří jsou členy SNK-ED a za Věci veřejné jen kandidovali.

Vedení SNK-ED včera potvrdilo Aktuálně.cz, že už vydalo signál k úvahám, zda by tito tři lidé (poslanci Josef Novotný, Miroslav Petráň a Jiří Štětina) neměli z klubu Věcí veřejných vystoupit.

"Závěr čtvrtečního jednání klubu Věcí veřejných může přinést nové skutečnosti. Jednou z těch možností je vytvoření nového klubu, který by se ve sněmovně hlásil ke slušné pravicové politice," uvedla předsedkyně strany Zdeňka Marková.

Josef Novotný Aktuálně.cz řekl, že zatím členem klubu zůstává, ale připustil, že očekává vývoj věcí příštích.

Kočí dala trestní oznámení

Krizi ve vládní straně nastartovala ve čtvrtek právě Kristýna Kočí. Předsedkyně poslaneckého klubu totiž stejně jako Jaroslav Škárka podala trestní oznámení pro podezření z korupce u Věcí veřejných.

Městské státní zastupitelství v Praze podání potvrdilo. "Ve středu přijalo státní zastupitelství druhé trestní oznámení, které je v podobných intencích jako to od pana Škárky," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí úřadu Štěpánka Zenklová.

Zdroje Aktuálně.cz z ODS uvedly, že právě proto se ráno sešla s premiérem Nečasem - byla mu oznámit, že se k tomuto kroku chystá.

Kočí podle informací ČTK trestní oznámení směřovala na lídra strany a ministra dopravy Víta Bártu. Tvrdí v něm, že si ministr kupoval její mlčení. Měla dostat půl milionu korun, a to v materiálech na jednání koaličních špiček K9.

Škárka: nebyla to půjčka

Jaroslav Škárka ve čtvrtek v rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz zopakoval, že dostal od Bárty 170 tisíc korun plus dříve ještě 5krát 55 tisíc.

Bárta na Škárkova obvinění uvedl, že šlo o půjčku, kterou tomuto poslanci z přátelství poskytl. Škárka to v už citovaném rozhovoru odmítl. Se stejným tvrzením - tentokrát na adresu Kočí - přišel navečer Radek John. Půl milionu prý rovněž byla půjčka.

Další poslanci VV se snaží do aféry nezaplést. Novinářům pro jistotu neberou telefony, anebo hovoří jenom pod slibem anonymity.

Pouze Stanislav Huml ještě před svým odchodem z klubu připustil, že o novém trestním oznámení ví. "Šlo tam o výrazně větší částku než u poslance Jaroslava Škárky," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy