VV čelí pokusu o vnitrostranický puč, tvrdí John

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 4. 2011 14:08
Šéf Věcí veřejných k pučistům zařadil Kočí, Škárku a Humla. Řídí je prý někdo zvenčí
Jdou si po krku? Kristýna Kočí se prý postavila proti Vítu Bártovi.
Jdou si po krku? Kristýna Kočí se prý postavila proti Vítu Bártovi. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéfka poslanců Věcí veřejných Kristýna Kočí se podle předsedy strany Radka Johna pokouší o vnitrostranický puč, který je zřejmě řízen zvenčí.

John to řekl redaktorovi deníku Právo v reakci na informace o tom, že Kočí se ve čtvrtek ráno setkala s premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem. Informace o schůzce ČTK potvrdil jeden z poslanců VV. Kočí by podle něj byla ochotna podpořit vládu bez ministra dopravy Víta Bárty.

Kočí nechtěla jednání s Nečasem nijak komentovat. John uvedl, že s ním Kočí přestala po úterním jednání poslaneckého klubu VV komunikovat. Své kroky podle Johna zřejmě koordinuje s poslanci Jaroslavem Škárkou a Stanislavem Humlem.

Škárku VV vyloučily ze strany a sněmovního klubu poté, co začal hovořit o tom, že dostával od Bárty peníze za loajalitu a prosazování jeho zájmů ve straně. Vyhazov ze strany hrozí i Humlovi.

"Myslím, že to je koordinovaná akce tří lidí - Jardy Škárky, Kristýny Kočí a Stanislava Humla. Věřím, že to není více našich poslanců," řekl John Právu.

Má prý podezření, odkud jde akce poškozující VV. "V této chvíli to říci bez důkazů nemůžeme. Nicméně když se podíváme na časovou osu kroků, tak čím dál více si myslím, že to je koordinovaná akce," uvedl.

Kauzu Škárka vysvětlete do pátku, vzkázal Kalousek

Koaliční strany ještě dají VV čas na to, aby vysvětlily kauzu kolem peněz pro poslance Jaroslava Škárku.

TOP 09 prostřednictvím svého místopředsedy Miroslava Kalouska dala VV ultimátum do pátečního večera. ODS konkrétní termín neuvádí, podle kuloárních informací ale začíná zjišťovat, jakou podporu by měla vláda v případě pádu Víta Bárty.

Předseda ODS a premiér Petr Nečas však tuto informaci odmítá s tím, že na VV není vyvíjen žádný zákulisní tlak a ani nechce dávat "ultimáta". Kauza je podle něj ale vážná a strana ji musí přesvědčivě vysvětlit veřejnosti i koaličním partnerům.

Podle ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska má nejmenší vládní strana čas na vysvětlení do pátečního večera. Právě do pátku mají o věci jednat poslanci VV.

Také další členové grémia ODS po jeho čtvrtečním jednání řekli, že občanští demokraté ještě poskytnou VV určitý čas, aby kauzu jasně vysvětlily a vyřešily.

Pokud vysvětlení nebude uspokojivé, měly by se podle vlivného politika ODS kauzou zřejmě už o víkendu zabývat stranické orgány ODS a TOP 09, poté by mohlo být svoláno jednání předsedů stran či koaličních špiček.

Nečas: Žádný zákulisní tlak na VV

Předseda vlády poslal médiím prohlášení, ve kterém se "důrazně ohradil" proti "ničím nepodloženým spekulacím" o vyvolávání zákulisního tlaku na Věci veřejné ze strany ODS či o vyvolání předčasných voleb v souvislosti s osobou ministra Bárty. "Jakkoli situaci považujeme za vážnou, nehodláme koaličním partnerům dávat ultimáta, tím méně přes média," uvedl.

"VV mají čas do pátku do večera, aby věc vysvětlily," řekl Kalousek. Zatím se podle něj rozhovory o nové podobě vlády nevedou.

Nejdříve si kauzu musí vyřešit samotné VV, dodal ministr financí. Poslanecký klub nejmenší koaliční strany by se měl sejít ve čtvrtek vpodvečer na uzavřeném jednání, které bude pokračovat i v pátek.

K aféře Věcí veřejných se poprvé vyjádřil i prezident Václav Klaus.

"Je to pro mě naprosto nepochopitelná a nešťastná věc, která nikomu nepomůže," řekl podle serveru Lidovky.cz během své cesty po Jižní Americe.

"Počkejme si na nějaký skutečně férový výsledek, protože tyhle výkřiky jednoho proti druhému mohou tu věc, podle mého názoru, do určité míry zkreslovat," dodal.

Pokud Bárta neodejde, chce ČSSD hlasovat o nedůvěře vládě

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval premiéra Nečase, aby kvůli údajnému uplácení poslance Věcí veřejných Jaroslava Škárky neprodleně odvolal z funkce ministra dopravy a lídra VV Víta Bártu.

Jinak ČSSD vyvolá ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě, řekl ve čtvrtek Sobotka. Dodal, že o případném hlasování o nedůvěře rozhodne stranické vedení příští týden.

"Pokud pan Bárta ve vládě zůstane, premiér vyšle veřejnosti signál o tom, že uplácení, špiclování, lhaní a podivné financování politických stran je něco, co vládě ani v nejmenším nevadí," uvedli sociální demokraté.

 

Právě se děje

Další zprávy