Se Škárkou a sledováni? Zase po mně jdou, říkal rebel

Martina Machová Martina Machová
7. 4. 2011 14:30
Rozhovor s poslancem, který obviňuje Víta Bártu, se uskutečnil na dálničním odpočívadle
Jaroslav Škárka na online rozhovoru Aktuálně.cz
Jaroslav Škárka na online rozhovoru Aktuálně.cz | Foto: Jan Langer

Praha - Okolnostmi, za nichž se odehrál, to byl jeden z nejbizarnějších rozhovorů, jaké redakce Aktuálně.cz zprostředkovala.

Hodinová internetová talk show s Jaroslavem Škárkou se dá srovnat jenom s tím, když před více než čtyřmi lety přišel odpovídat čtenářům Paroubkův odpadlík poslanec Miloš Melčák a ze všech možných důvodů bylo nutné přivést ho do redakce zadním vchodem.

Nyní jsme se s Jaroslavem Škárkou setkali za Prahou, na místě smluveném jen krátce dopředu. Je to čtyři dny od chvíle, kdy propukla aféra, kterou vyvolal svým obviněním, že mu faktický vládce Věcí veřejných Vít Bárta platil za loajalitu ke stranickým podvodům.

Na místě již Škárka čekal se svým doprovodem. Vysoký muž v černých brýlích kontroloval, aby z fotografií nebylo možné vyčíst, kde online rozhovor probíhá. 

Pod stolem se vyhřívají Škárkovy dvě feny pitbulteriera. Na parkovišti stojí jeho terénní vůz. Na online rozhovor má jen hodinu, čas si hlídá. 

Sejdeme se u benzínky

Škárka odpovědi diktuje, co chvíli práci přerušuje, protože mu volají - nejčastěji novináři. Když se pak zase v jedné chvíli vrací od mobilu k internetu, odhaluje další důvod, proč jsme zrovna u čerpací stanice pod jednou z pražských autostrád.

"Zatím mi nikdo nevyhrožoval, ale sledován jsem od svého návratu ze zahraničí, od pondělí, byl," diktuje v odpověď na otázku čtenáře Aktuálně.cz. Mimo záznam říká: "Mám své indicie."

I právě kvůli tomu prý vypíná svůj mobilní telefon a dovolat se mu dá jen hodinu dvě denně.

Když to šlo a nevyrušovala konkurence, sdělil Jaroslav Škárka čtenářům, že chce zůstat ve sněmovně a v politice - očistit Věci veřejné.

50 tisíc na provoz 

Udělal také vlastní inventuru, jaké peníze od Víta Bárty dostal. Od října to prý byly částky 55 tisíc, pak přišla suma 170 tisíc korun a ta byla podezřelá.

"Zatímco zmíněné 50ti tisícové částky jsem považoval za příspěvek na náklady výkonného místopředsedy, částka 170 tisíc ve mně vyvolala dojem úplatku," uvedl Škárka v rozhovoru. "Právě proto, že byla spojena s prosazováním zájmu pana Bárty v Plzeňském kraji," dodává ještě v téže odpovědi.

Způsob, jakým utrácel měsíční 55ti tisícové částky, pak Jaroslav Škárka zdůrazňuje ještě jednou. "Peníze jsem využil na náklady spojené s funkcí výkonného místopředsedy," diktuje do notebooku.

Proč platby nebyly zasílány na bankovní účet z účtu VV, pokud to měly být úhrady provozních nákladů za výkon funkce místopředsedy? podivuje se nad tím jiný tazatel.

"Nevím, odkud peníze pocházely," odpovídá Škárka.

Brali další? Také, ale je to nepodložené

Přiznává také, že na peníze neexistují žádné doklady a že celá částka 5 x 55 a jednou 170 tisíc má dosud před berním úřadem statut nezdaněného příjmu.

"Částky řádně dodaním," slibuje čtenářům a rovnou nad stejným problémem popírá možnost, že by peníze dostával od Víta Bárty jako půjčku.

"Pokud narážíte na údajnou půjčku pana Bárty mně, tak to, že žádný doklad neexistuje, považuji za skutečnost, která historku o půjčce vyvrací," uvedl.

Později v rozhovoru naznačuje, že možná nebyl sám, kdo byl ve Věcech veřejných korumpován. "Jestli se to týkalo i kolegů, to neumím posoudit, nicméně jsem zaslechl dosud nepodložené informace, že také."

 

Právě se děje

Další zprávy