Škárka: ABL sledovala politiky ODS, řídil to sám Bárta

Domácí Domácí
7. 4. 2011 8:05
Škárka dál tvrdí, že má důkazy o uplácení. Nezveřejnil je, ale předal žalobcům.
Bárta: Půjčoval jsem mu. Už dřív. I na ošacení. (Tisková konference ve středu 6. dubna večer.)
Bárta: Půjčoval jsem mu. Už dřív. I na ošacení. (Tisková konference ve středu 6. dubna večer.) | Foto: ČTK

* Jaroslav Škárka ani ve středu údajné důkazy nezveřejnil, své informace předal žalobcům. * Vít Bárta prohlásil, že Škárka ho před svědkem požádal o finanční pomoc. * Škárka tvrdí, že má důkazy o tom, že ABL sledovala politiky ODS v Praze 1 a že sledování řídil přímo Bárta

Praha - Lídr Věcí veřejných Vít Bárta ve středu večer poprvé veřejně přiznal, že předal hotové peníze bývalému místopředsedovi Věcí veřejných Jaroslavu Škárkovi. Prohlásil ale, že to byla půjčka, nikoliv úplatek.

"Kategoricky odmítám, že bych si od Jaroslava Škárky kupoval jakoukoliv loajalitu," prohlásil ministr Bárta.

Jeho verze události, která už několik dní otřásá Věcmi veřejnými a potažmo vládní koalicí, zní: Asi před dvěma týdny se - před dalším svědkem - Škárka zmínil Bártovi, že má finanční potíže. A Bárta mu pak prý - už mezi čtyřma očima - peníze půjčil.

"Vím, že jsem mu nepůjčoval jen já," dodal ve středu Bárta s tím, že už po volbách v roce 2006 prý musel Škárkovi půjčovat na nákup oblečení.

Škárka: Jsou tam otisky prstů

Jaroslav Škárka trvá na tom, že v žádném případě nešlo o půjčku.

"Myslím si, že moje finanční situace je celkem v pohodě, takže o žádnou půjčku se nejednalo. Navíc předpokládám, že i pan Bárta jako zdatný a zkušený člověk kdyby někomu něco půjčoval, tak by si na to nechal sepsat smlouvu," reagoval Škárka na Bártovo vyjádření v rozhovoru s ČTK.

Škárka: Bylo to jinak. Mám důkazy.
Škárka: Bylo to jinak. Mám důkazy. | Foto: ČTK

Podle Škárkovy verze mu Bárta v posledních měsících vyplácel mimořádné nezdaněné částky, aby byl dál loajální ke straně. A mlčel o údajných machinacích při jejím financování.

V úterý i ve středu Škárka tvrdil, že údajné důkazy hodlá zveřejnit. Nakonec médiím pouze poslal výpis toho, s čím se na policii obrátil. Své důkazy veřejně neukázal, ale ve středu odpoledne informace týkající se zákulisí Věcí veřejných předal Městskému státnímu zastupitelství v Praze.

Aktuálně.cz Škárka řekl, že kromě dokumentů, které podle něho dokládají například sledování politiků v Praze 1 agenturou ABL či okolnosti financování strany, předal státnímu zástupci i obálku se 170 tisíci korunami. Tvrdí o nich, že je minulý týden dostal od Bárty. Mají na nich být i jeho otisky prstů.

"Jde jen o písemné dokumenty, žádné nahrávky," přiblížil Škárka Aktuálně.cz informace, které žalobcům poskytl.

Sledování řídil Bárta

ABL podle Škárky v roce 2006 sledovala bývalé starosty Prahy 1 za ODS Petra Hejmu a Filipa Dvořáka. Detektivové o nich zjišťovali informace z policejních databází, řekl Škárka deníku Mladá fronta Dnes. Sledování podle něj koordinoval přímo Bárta.

"Většinu kauz řídil přímo Vít Bárta. Vždycky jsme se sešli já nebo někdo další z Věcí veřejných a někdo z detektivní divize ABL a koordinovali jsme postup," popsal listu Škárka.

Sledování politiků se prý sám účastnil: "Byl jsem v terénu. Chodil jsem na schůzky s politiky a měl na sobě záznamové zařízení," přiznal.

Jako důkazy policii předložil výsledky prověrek, záznamy ze sledování a maily, které se v rámci této skupiny vyměňovaly, i od Bárty. 

Další sledování politiků?

U údajného sledování by šlo už o druhý případ, kdy bezpečnostní agentura ABL, kterou vlastní rodina Víta Bárty, špehovala politiky. Kauza sledování představitelů ODS na Praze 11 tehdy způsobila spory mezi Bártou a premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Na sledování politiků v Praze 11 upozornila MF Dnes loni v září. Tehdy list zveřejnil osmistránkový dokument o tom, jak pracovníci ABL začátkem roku 2006 sledovali mimo jiné tehdejší starostku ODS v Praze 11 Martu Šorfovou. Letos v lednu deník napsal, že získal fotografie, videozáznamy a počítačové dokumenty.

Věci veřejné na úterním mimořádném večerním jednání rozhodly o Škárkově vyloučení ze strany a o vyhazovu i z poslaneckého klubu. Ve středu Škárka zopakoval, že chce dál fungovat jako nezařazený poslanec.

"Hodlám dál podporovat reformy a vládní koalici. Určitě bych rád přispěl, aby se zlepšilo klima ve Věcech veřejných. Tato strana je mi velmi blízká a rád bych jí pomohl," líčil své plány do budoucna.

Ve středu se také objevily informace, že v klubu skončí rebel Stanislav Huml, další z kritiků Bártova způsobu vedení VV.

 

Právě se děje

Další zprávy