Škárka, jemuž měl Bárta platit statisíce, vyloučen z VV

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
6. 4. 2011 6:52
Postu poslance, zaručujícího imunitu před policejním vyšetřováním, se však vzdát nehodlá
Foto: Martina Machová

* Aktualizováno o noční jednání vedení Věcí veřejných * Přidány citace údajných výroků o úplatcích členy VV * Reakce lídrů ODS a TOP 09 na konci textu

Praha - Poslanec VV Jaroslav Škárka, který podle novinářů přiznal, že mu lídři Věcí veřejných tajně platí desetitisíce za loajalitu a mlčení, končí v poslaneckém klubu vládní strany a všech stranických pozicích.

Původně oznámil záměr rezignovat sám, ve chvíli, kdy v úterý večer o jeho úplatkářském případu začal mimořádně jednat poslanecký klub strany. Pro Aktuálně.cz v té chvíli uvedl, že pošle ve středu na centrálu Věcí veřejných rezignační dopis. Funkce poslance, zaručující mu imunitu, se však vzdát nehodlá, řekl našemu deníku.

Ještě dřív, než mohl skončit "dobrovolně", ovšem Škárku předběhla jeho strana. Vedení v čele s Vítem Bártou a Radkem Johnem po mnohahodinovém striktně uzavřeném jednání oznámilo: poslanec Škárka je okamžitě vyškrtnut ze strany i z klubu VV.

"Vyloučen z důvodu porušení etického kodexu a poškozování strany," uvedl John. Cokoliv dalšího odmítli Véčkaři k aféře v noci říkat.

Škárka: Jsem znechucen, víc nepovím

Co měl přiznat Škárka

"Dostal jsem, tuším že od října, 55 tisíc každý měsíc. Byla mi předávána obálka. Nejprve panem Vysloužilem, a potom panem Babákem (poslanci VV - pozn.red). Ty peníze jsem normálně využíval," řekl údajně Škárka MF Dnes v pondělí pozdě večer po návratu ze služební cesty do Kazachstánu.

V rozhovoru údajně listu rovněž řekl, že vyšší obnos peněz dostal minulý týden i od neoficiální hlavy Věcí veřejných Víta Bárty: "Dostal jsem částku 170 tisíc. Dal mi to osobně u sebe doma v bytě."

Už před Škárkovým ohlášením rezignace přišel list MF Dnes se zprávou, že poslanec znovu otočil a - i když v pondělí vše označoval za vlastní výmysl a mystifikaci - přiznal, že dostal od pobočníků hlavní postavy VV Víta Bárty v hotovostních splátkách sumu 170 tisíc.

Poslanec pak v úterý večer nechtěl tyto informace jakkoli více komentovat. Neodpověděl ani na otázku, kterému jeho vysvětlení nyní věřit. "Pošlu k tomu ve středu tiskovou zprávu," řekl jen Aktuálně.cz.

Proč chce odejít z politiky, i když původně celou aféru zlehčoval a popíral? "Vede mne k tomu způsob, jak se k celé věci někteří kolegové z VV vyjadřovali. Jsem tím až znechucen," uvedl Škárka.

Vzdát samotného poslaneckého mandátu se ovšem nehodlá. A tedy ani politické imunity. Ve sněmovně chce zůstat po zbytek volebního období jako nezařazený poslanec.

Pokud by tak byl v rozpoutané korupční aféře vyšetřován, policie na něj nebude moci, pokud se Poslanecká sněmovna neshodne na jeho vydání k trestnímu stíhání.

Kalousek: Přiznal trestné činy, chce zůstat?

Peníze "za mlčení" podle původní Škárkovy verze poslancovi nosili v obálce jeho sněmovní kolegové Michal Babák a Radim Vysloužil. Finance prý měly mimo jiné sloužit jako pojistka jeho mlčení o financování strany. Škárka ze své funkce měl informace o účtech VV, v médiích tvrdil, že někteří její sponzoři nebyli skuteční sponzoři.

Poté, co se informace o údajných platbách za loajalitu objevila v médiích, ji Škárka popřel. Z novinářů si prý "vystřelil", když zjistil, že si ho tajně nahrávají.

Škárka pro deník Právo uvedl, že je zřejmě sledován, a to aniž by uvedl kým. Upřesnil pouze, že ho sledovalo auto.

Znovu přiznané uplácení uvnitř VV každopádně nepomohlo atmosféře uvnitř vládní koalice.

"Jsou to závažné informace, které není možné jen tak přejít. Představitelé Věcí veřejných by měly celou věc vysvětlit na K9," komentoval Škárkův případ místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Sekretariát premiéra Petra Nečase ovšem v té samé době oznámil, že kvůli nemoci předsedy kabinetu se vrcholné jednání K9 ruší.

Šedá eminence TOP 09 Miroslav Kalousek, který sám před pár dny nechvalně proslul údajnou mediální mystifikací kompromitující novináře, reagoval lakonicky. "Za pana Škárku mají stoprocentní politickou zodpovědnost Věci veřejné. Úplně přesně nechápu poslance, který se přizná ke dvěma trestným činům a dále chce být poslancem," uvedl ministr financí s tím, že jeho strana se od takového jednání distancuje.

 

Právě se děje

Další zprávy