Jak číst politiku: Pražská vláda padá, Lisabon končí

Petr Holub
25. 3. 2009 6:53
Přečtěte si analýzu : Co lze očekávat v následujících měsících
Svrhli vládu. Ale moc spokojeně Jiří Paroubek (ve středu vlevo) ani David Rath (čelně) nepůsobili.
Svrhli vládu. Ale moc spokojeně Jiří Paroubek (ve středu vlevo) ani David Rath (čelně) nepůsobili. | Foto: Ondřej Besperát

Analýza - Mirek Topolánek (ODS) rozdávající vtipy a úsměvy, zamračený Jiří Paroubek (ČSSD), který vrčí na tiskovou mluvčí: "Pojďme pryč, mám toho po krk."

Chování dvou protagonistů sněmovní bitvy neukazuje, kdo z nich je úspěšný opoziční vůdce, který právě svrhl premiéra.

V nejbližších týdnech se může nálada obou z nich významně změnit klidně několikrát.

Projděte si klíčové otázky, na které teď budou politici s prezidentem muset najít odpovědi a pravděpodobný scénář podle Aktuálně.cz.

Foto: Aktuálně.cz

Co se stane v nejbližších dnech

Foto: Aktuálně.cz

Podle ústavních předpisů vláda na některém z příštích zasedání odhlasuje svou demisi a poté ji předloží prezidentovi Klausovi.

"Máme na to třicet dnů," řekl těsně po pádu vlády ministr dopravy Petr Bendl (ODS).

Prezident pravděpodobně pověří Topolánka, aby byl premiérem až do konce evropského předsednictví v červnu. Protestovat nebude ani vůdce opozice Jiří Paroubek, který počítá s tím, že Topolánkova vláda vydrží do evropských voleb, které se konají první červnovou neděli.

"Pak ale budeme chtít na místě premiéra rychlou změnu," upozornil středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Připustil, že opozice bude žádat výměnu dalších ministrů, především Ivana Langera z resortu vnitra.

Foto: Aktuálně.cz

Pověří prezident Topolánka sestavením nové vlády

Foto: Aktuálně.cz

Ústava neříká, koho má prezident jmenovat premiérem. Mirek Topolánek se po hlasování o nedůvěře odvolával na dosavadní praxi, podle níž Václav Klaus vždy jmenoval předsedu nejsilnější strany.

Není to úplně pravda. Například v dubnu 2005 jmenoval premiérem místopředsedu nejsilnější strany Jiřího Paroubka.

Klaus se dosud vždy držel jiného pravidla, které vyslovil právě během krize na jaře 2005.

Tehdy řekl: "Existují jen dvě možnosti. Buď vytvořit novou vládu na bázi koalice z června 2002, nebo nalézt dohodu o předčasných volbách. Sděluji ČSSD, že žádná třetí cesta, to znamená menšinová vláda bez předem sjednané koaliční či eventuálně opoziční podpory, není východiskem. Vznik takové vlády neumožním."

Klaus pověřil Topolánka sestavením vlády už dvakrát a v obou případech až tehdy, když mu šéf ODS oznámil, že má podporu většiny sněmovny.

Když tentokrát šéf ODS předstoupí před prezidenta bez slibu většiny domluvené s předsedy jiných stran, nemusí podle zmíněného pravidla nominaci dostat.

Foto: Aktuálně.cz

Jaká je alternativa za Topolánka

Foto: Aktuálně.cz

Vítězové hlasování o nedůvěře (Paroubek a Tlustý) doporučují vznik úřednické vlády, která by dovedla zemi k předčasným volbám.

Součástí dohod o úřednické vládě má být podle sociálních demokratů plán, jak dojít k předčasným volbám.

Dá se čekat složité jednání. Topolánek jménem ODS úřednickou vládu odmítá a těžko si lze představit, že Klaus připustí vládu, která bude odkázána na byť jen tichou podporu komunistů. Bez ODS a KSČM přitom není možné sestavit většinu.

Premiérem může být nějaký významný ekonom. Například Paroubek oznámil, že chce podpořit vládu, která bude krizi čelit s větší razancí, než Topolánkův kabinet.

Foto: Aktuálně.cz

Kdy mohou být předčasné volby

Foto: Aktuálně.cz

Topolánek žádá volby v létě, Paroubek hovoří o podzimu nebo o jaru 2010.

Z pohledu ODS je totiž nejvýhodnější termín, kdy si odcházející premiér ještě udrží popularitu z evropského předsednictví. Pro ČSSD je naopak výhodnější pozdější datum, až se jasně projeví dopady krize na domácí ekonomiku. Vláda, která vznikne po volbách, pak bude vystupovat jako zachránce.

Sociální demokraté tvrdí, že se kvůli ústavním termínům nestihnou volby dříve než v říjnu, nebo v listopadu. To připouštějí také někteří ministři Topolánkovy vlády.

Foto: Aktuálně.cz

Kdo se pádem vlády dostal do největších potíží

Foto: Aktuálně.cz

"Budou to mít těžké," předpověděl potíže příštích členů vlády ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Myslel tím boj s propadem průmyslu a dalšími projevy ekonomické recese. Bude například obtížně udržet stabilitu veřejných financí, které už vyčerpaly rezervy minulých let a přitom jsou vystaveny nečekanému výpadku příjmů. Připouštějí to i zástupci ČSSD a Vlastimil Tlustý, kteří odhadují letošní deficit o hodně výš, než činí 110-120 miliard korun podle předpovědi ministra Kalouska.

Jedním z prvních úkolů nové politické reprezentace proto bude přepracovat rozpočet. Dosud platí s menšími úpravami verze, kterou vláda předložila sněmovně v září ještě před vypuknutím světové finanční krize.

Největším rizikem pro ekonomiku je však hrozba, že Česko přímo zasáhne finanční krize. Ta může teoreticky vzniknout jako v západní Evropě potížemi bank, ale spíše jako ve východní Evropě zhoršením platební bilance, kterou nebude možné financovat ze zahraničních úvěrů.

Foto: Aktuálně.cz

Kdo pádem vlády nejvíc získal

Foto: Aktuálně.cz

Sociální demokraté získali na významu, svržením vlády však na ně padá více odpovědnosti.

Hlavním vítězem je proto prezident Klaus. Nejde o to, že bude rozhodovat o podobě budoucí vlády. Velmi pravděpodobným důsledkem Topolánkova pádu bude zablokování Lisabonské smlouvy, proti níž se prezident rezolutně staví.

Svržený premiér nebude mít autoritu a zřejmě ani chuť, aby prosadil ratifikaci Lisabonské smlouvy v Senátu. K jejímu zablokování stačí 32 senátorských hlasů, přitom klub ODS má 36 členů. K dispozici jsou tři rezervní hlasy senátorů KSČM, kteří Lisabon rovněž odmítají.

Pokud nebude hlasovat osm senátorů ODS pro Lisabon, bude muset celá Evropa s Lisabonem čekat na české senátní volby na podzim 2010.

Podle vlastních slov získal i poslanec Vlastimil Tlustý. "Jen z desetiny mi jde o odmítnutí Lisabonu. Důležitější pro mě je fakt, že s pádem Topolánka končí i systém pozitivních a negativních motivací," prohlásil s tím, že se obával negativních důsledků svého konfliktu s premiérem.

Jak to vidí blogeři na Aktuálně.cz
Jiří Pehe:
Pád vlády způsobí velké problémy
Foto: Aktuálně.cz
Jan Zahradil:
Pohár nezodpovědnosti přetekl...
Foto: Aktuálně.cz
Edvard Kožušník:
Svobodné volby, nebo úřednická vláda?
 

Právě se děje

Další zprávy