Premiér: Demisi dám zítra odpoledne nebo ve čtvrtek

Kateřina Eliášová
24. 3. 2009 19:50
Topolánek je prvním premiérem v historii země, jehož vláda padla
Mirek Topolánek by demisi podal už zítra, nemít povinnosti vůči EU.
Mirek Topolánek by demisi podal už zítra, nemít povinnosti vůči EU. | Foto: Reuters

Praha - Premiér Mirek Topolánek podá demisi své vlády do rukou prezidenta nejdříve zítra odpoledne nebo ve čtvrtek.

Řekl to novinářům jen několik minut poté, co ve sněmovně byla jeho kabinetu vyslovena nedůvěra.

Prezident Václav Klaus už oznámil, že se další vývoj bude ubírat standardní ústavní cestou. Koho případně pověři řízením země, Klaus zatím neřekl.

Pane premiére, co teď jako šéf vlády, která padla, uděláte?

Podám demisi do rukou prezidenta tak, jak to určuje Ústava.

Kdy půjdete za prezidentem Václavem Klausem?

Zítra jsem ve Štrasburku, takže těžko mohu podat demisi, takže buď zítra odpoledne, když mě někdo vypáruje nebo ve čtvrtek, to je první možný termín, kdy ji mohu podat.

Jakou variantu možného dalšího vývoje teď upřednostňujete?

Řekl jsem to jasně. Ta varianta je pověření Mirka Topolánka, protože ODS žádné jiné pověření nepřipustí. Pokud chce pan prezident pověřit někoho jiného, otevírá cestu komunistům, ať už jejich přímé nebo nepřímé účasti ve vládě. V tomto smyslu si myslím, že ten požadavek je jasný.

Budete žádat o podporu sociální demokracie, na jejíž popud dnes Vaše vláda padla?

Já jsem ve svém projevu jasně řekl, že míním jednat se všemi demokratickými stranami. To, jestli ta vláda nedostane důvěru, pak jediným řešením jsou předčasné volby.

Honza Schwippel mě překvapil

Jak se díváte na to, že vládu potopili také dva členové ODS?

Tak Vlastimila Tlustého komentovat nemíním, protože ten už je mimo. U Honzy Schwippela musím říct, že mě to rozhodnutí nakonec poměrně překvapilo, protože jsem neviděl nějaký zásadní důvod. Domnívám se, že to souvisí celkově s jeho osobností a nemíním to dále komentovat.

Topolánek se dvěma bývalými zelenými poslankyněmi jednal marně. Vládu i tak potopily.
Topolánek se dvěma bývalými zelenými poslankyněmi jednal marně. Vládu i tak potopily. | Foto: Ondřej Besperát

Dnes jste několikrát jednal s Olgou Zubovou a Věrou Jakubkovou. Proč se Vám je nepodařilo nakonec přesvědčit, aby vládu podržely?

Ty jejich podmínky byly nastavené nesmyslně. Spojit hlasování o důvěře vládě v situaci, kdy je jeden poslanec těžce nemocný a druhý těžce zraněný, se zákazem jízdy kamionů v pátek byla věc nejen technicky, ale i fakticky z hlediska poměrů ve sněmovně, nerealizovatelná. Na toto jsme prostě nebyl schopen přistoupit.

Co jste jim nabídl Vy?

Já jsem oběma nabídl standardní spolupráci tak, jako dnes spolupracujeme s Milošem Melčákem, tedy na základě nějaké institualizované dohody, která byla podpesána. Ony to odmítly, hrajou si svoji hru na rozbíjení Strany zelených a u toho já nemíním asistovat.

Důvod nedůvěry? Rostou nám preference

Co byl podle Vás ten nejvíce rozhodující moment, který zapříčil to že jste prvním českým premiérem, jehož vláda dostala ve sněmovne nedůvěru?

Taky jsem prvním českým premiérem, který držel vládu tři roky v situaci, která byla sto an sto. Takže je to otázka úhlu pohledu. Mě to nijak neděsí, myslím si, že ta situace zrála k tomuto řešení. Takže není pravda, že bychom na to nebyli připraveni. Dokonce se domnívám, že hlavním impulsem toho všeho byly narůstající preference ODS, což nakonec vedlo sociální demokraty ke kroku, který nic nepřináší, který podle mě nic neřeší a kdy nenabízejí žádné řešení a uvádějí tu zemi do chaosu.

Marek Dalík
Marek Dalík | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tu poslední záminku k vyvolání hlasování o nedůvěře dal sociálním demokratů Marek Dalík a ta událost z minulého týdne (Dalík požádal reportéra ČT Dalibora Bártka, aby neodvysílal reportáž o čerpání státních dotací přeběhlého poslance Petra Wolfa). Vyčinil jste Marku Dalíkovi?

Musíte přeci vědět, že Marek Dalík nic neudělal, že ta kauza je zcela umělá a vykonstruovaná a v tomto smyslu se mohu zlobit na jeho neprofesionalitu, že se nechal natočit od nějakýho šmejda a to je tak všechno.

Předložíme jen zákony, které mají podporu

Když budete vládnout v demisi, pošlete do sněmovny ještě zákony, jako například snížení sociálního pojištění, zdravotní zákony či důchodovou reformu?

Já jsem měl v úmyslu zákon o sociálním pojištění předložit sněmovně v souběhu s hlasováním o důvěře vlády, to se mi ovšem už nepodaří. Určitě na odpisech a insolvenčním zákonu existuje daleko širší shoda, než koaliční. U sociálního pojištění poté, kdy tato vláda bude v demisi si myslím, že i ten postoj sociálních demokratů nebude tak ostrý. Protože pokládám ten návrh za potřebný právě pro nízkopříjmové skupiny.

Zákony tedy budete předkládat dál?

Vláda v demisi má svoji výhodu, že budeme dále vládnout a možná méně budeme potřebovat sněmovnu, protože nebudeme předkládat zákony, které víme, že neprojdou. Tedy budeme předkládat jen ty, které víme, že projdou.

Lisabonská smlouva v ohrožení 

Co znamená pád vlády pro přijetí Lisabonské smlouvy?

LIsabonská smlouva je nyní v ohrožení
LIsabonská smlouva je nyní v ohrožení | Foto: Reuters

Domnívám se, že to záleží hodně na tom, jaké procesy budou nyní probíhat v ODS. Když se mě na to ptali v minulých týdnech zahraniční novináři, tak jsem jim odpovídal tak, že pokud přestanu mít já situaci v ODS pod kontrolou, tak Lisabonská smlouva neprojde.

A co to znamená pro smlouvy o radaru?

Pro ty to neznamená vůbec nic, protože jsme je teď vzali zpět. Pokud bude z americké strany jednoznačný signál, že na tyto smlouvy nerezignují, tak je prostě dáme do sněmovny nebo je tam dá někdo jiný.

ODS to posílí

Co očekáváte, že ta dnešní situace udělá s ODS?

Já si myslím, že to ODS sjednotí a posílí. Domnívám se, že lidé, kteří jednoznačně šli proti vlastní straně a vlastní vládě odejsou z ODS a ty procesy se urychlí a já to pokládám za pozitivní.

Například Jan Schwippel už řekl, že ze strany odejít nehodlá... Budete se je snažit nějak vyloučit?

Myslím, že se budeme velmi usilovně snažit je vyloučit.

 

Právě se děje

Další zprávy