Čunek: Chceme koalici, která změní volební systém

Eva Benešová
24. 3. 2009 21:40
Předseda lidovců chce také zastavil privatizaci ČSA
Jiří Čunek.
Jiří Čunek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda lidovců Jiří Čunek tvrdí, že lidovci by po pádu Topolánkova kabinetu měli podpořit takovou vládu, která do předčasných voleb umožní změnit volební systém.

Odmítá přitom návrh, který předložila právě současná vláda. Chce také, aby Topolánkův kabinet zastavil veškeré privatizace.

Co říkáte na výsledek hlasování? Jaké kroky nyní podniknete?

Na tahu je pan prezident. Je na něm, jakou variantu zvolí. Může třeba i pověřit někoho jiného, kdo by skládal úřednickou vládu. Spekulovat je předčasné.

I opozice se shoduje na tom, že by předsednictví měla dodělat tato vláda. Tři měsíce se nic nestane a bude prostor na jednání. To je výhoda.

Co budete Vy osobně prosazovat?

Budeme prosazovat takovou variantu, která zabezpečí prosazení některých cílů, které si určíme jako volební.

Jaké jsou ty cíle?

Všem by nám slušela změna volebního systému. Současný systém, který posiluje každého vítěze v krajích, je nesmysl. V tomto smyslu by bylo dobré to změnit. Musíme vytvořit úplně novou variantu. Ta vládní je už doufám pod stolem.

Budeme prosazovat volební systém, který sice bude udávat nějaký bonus pro vítěze, ale bude maximálně poměrný. Aby hodnota hlasů byla stejná.

Zůstává ve hře i návrh na snížení počtu poslanců?

To prošlo na koaličním jednání minule. Počítám s tím.

Je něco, čím by se váda už neměla zbývat?

Určitě. Některé věci nemůže prosadit, například zdravotnickou reformu. Pryč jsou i některé další věci. Vláda by se neměla vysilovat tím, co nemůže prosadit

Co například privatizace ČSA?

Mnozí lidé z KDU-ČSL - a jejich většina - se dívá na privatizaci kriticky. A to nejen na privatizaci ČSA, ale i letiště. Budeme o tom ještě jednat. Ale vláda v demisi by privatizace provádět neměla.

 

Právě se děje

Další zprávy