Dohled nad exekutory posílí, nově je pohlídají soudy

Eva Benešová
29. 4. 2009 11:29
Poslanci jednohlasně schválili novelu exekučního řádu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dohled nad exekutory se v budoucnu zpřísní, připadne totiž soudům. Sněmovnou dnes ve zrychleném čtení prošla novela exekučního řádu.

Až doposud šlo o pravomoc exekutorské komory. Podle nových pravidel budou na činnost často kritizované skupiny právníků dohlížet okresní soudy, případné postihy by řešil Nejvyšší správní soud.

"Mimo to - mnohé pravomoci, které doposud komora nevykonávala nebo je vykonávala špatně, přecházejí na ministerstvo spravedlnosti," komentoval novou normu končící ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). "Jde například o otázku výběru nových exekutorů či rušení rozhodnutí exekutorů," doplnil.

Skandál s registrem

Schvalování normy se obešlo bez problémů - při hlasování se ke koalici přidali i opoziční poslanci. Nyní ho musí projednat Senát a podepsat prezident.

Novela reaguje na skutečnost, že stát delegoval na exekutory velké pravomoci, ale nemá nástroje, jak je vymáhat. Změny odstartoval skandál se spuštěním internetového registru exekucí.

To komora exekutorů odkládala několik let, poté však správu registru přidělila firmě, jejíhož majitele dlouho tajila. Na problémy jako první upozornil deník Aktuálně.cz.

Ministerstvo mohlo jednání komory jen přihlížet. Pospíšil přiznal, že je proti jednání exekutorů v současné situaci bezmocný. "Mohu jen říct, že se snažím, ale nemám nástroje, jak komoru k něčemu donutit." Schválený zákon by to měl změnit.

Práva dlužníků posílí

Poslancům leží na stole ještě další novela, která se týká exekucí. Měla by posílit práva dlužníků.

Minulostí by se tak měly stát případy, kdy exekutor prodá věc, která dlužníkovi vůbec nepatřila, nebo kvůli dluhu ve výši pár tisíc korun prodá nemovitost v hodnotě několikanásobně vyšší.

Hlavní důraz bude nově kladen na přiměřenost exekucí. Majetek bude například možné zajistit jen v rozsahu vymáhané částky. "Například dlužná tisícikoruna bude stržena dlužníkovi z účtu, nikoli získána prodejem nemovitosti," uvedl dříve Pospíšil.

Kromě přiměřenosti exekuce přináší novela možnost vyškrtnutí věci ze soupisu. To znamená, že pokud exekutor zapsal věc, která patří třetí osobě, může soudní exekutor rozhodnout o vyškrtnutí této věci. Dalším změnou je stanovení lhůty třiceti dnů, v níž bude exekutor povinen vyplatit oprávněnému vymoženou částku. 

 

Právě se děje

Další zprávy