Další problém armády: Výbor neschválil její rozpočet

Pavel Baroch
22. 11. 2007 15:35
Kritici říkají: Nedodržujeme doporučení NATO

Praha - Sněmovní výbor pro obranu neschválil armádní rozpočet na příští rok. Koalici chyběli při hlasování dva poslanci, takže nedokázala přehlasovat opoziční sociální demokraty a komunisty, kteří vyjádřili nesouhlas s navrženým rozpočtem tím, že se zdrželi hlasování.

"Není to žádná tragédie, stává se to i v jiných státech," řekl Aktuálně.cz koaliční poslanec Pavel Severa z KDU-ČSL.

Právě Severa byl jedním z poslanců, který na hlasování o rozpočtu chyběl, protože byl nemocný. "O rozpočtu stejně rozhodují všichni poslanci až na plénu," dodal Severa. Uznal ovšem, že je vždycky dobré, když k dané rozpočtové kapitole je kladné stanovisko garančního výboru, tedy v tomto případě výboru pro obranu.

Dále o rozpočtu:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Dále o rozpočtu:

Vojenské miliardy

ARMÁDNÍ ROZPOČET

Rok Plán Skutečnost 2004 50,7 50,7 2005 53,8 52,95 2006 58,4 55,74 2007 61,3 53,9 2008 64,2 54,2 (návrh) 2009 67,4 ?

Také mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek uvedl, že neschválením rozpočtu v jednom poslaneckém výboru nemá konkrétní dopad na vojenské peníze. "Je to pouze negativní z politického hlediska," dodal.

Vláda porušila svůj slib

Místopředseda výboru Antonín Seďa z ČSSD uvedl, že jeho strana měla k rozpočtu několik výhrad. Jednou z nich bylo i to, že kabinet po necelém roce vládnutí porušil vlastní programové prohlášení.

V něm se vláda zavázala, že armádní rozpočet v následujících dvou letech neklesne pod 1,55 procenta HDP. Jenže vojáci mají v roce 2008 hospodařit s 54,2 miliardami korun, což je jen něco přes 1,4 procenta HDP.

"Byla tam i kritika, že vláda neplní své programové prohlášení," řekl Aktuálně.cz poslanec Seďa. Omezování armádního rozpočtu se nelíbí Severoatlantické alianci ani českým zbrojovkám.

"Nejvíce to postihne český obranný průmysl," řekl Aktuálně.cz Jiří Hynek, prezident Asociace obranného průmyslu. "Je to už několikáté vládní usnesení, které kabinet nedodrží," připomněl.

ČSSD: Rozpočet není transparentní

Místopředseda výboru pro obranu Antonín Seďa uvedl, že opoziční ČSSD vadilo například i to, že se v rozpočtu nepromítla současná transformace armády, která počítá například se zrušením a proměnou záchranných praporů.

"Dostalo se nám vysvětlení, že se rozpočet bude měnit v průběhu roku, ale to půjde přes rozpočtový výbor, a nikoli přes náš výbor pro obranu," konstatoval Seďa. Vadí mu rovněž to, že v rozpočtu zatím chybí 800 milionů korun na zahraniční mise.

"Rozpočet nebyl transparentní," tvrdí Seďa, který označil jeho neschválení ve výboru pro obranu spíše za symbolické.

Lidovecký poslanec tak ostrou kritiku odmítl, i když obecně uznal, že v každém rozpočtu je možné dělat změny. "Pokaždé jde o kompromis. Kdybych na výboru byl, hlasoval bych pro," řekl Aktuálně.cz Severa.

Také ministerstvo obrany si za svým návrhem rozpočtu stojí.

Útok na lehká obrněná vozidla

Lehký obrněný vůz Iveco
Lehký obrněný vůz Iveco | Foto: Iveco

Opoziční sociální demokraté zaútočili na ministerstvo obrany i kvůli nákupu čtyř lehkých obrněných vozidel za zhruba sto milionů korun. Vadí jim, že vojáci si vybrali stroje Iveco bez soutěže.

"Jsme znepokojeni informacemi o nestandardních okolnostech zakázky na čtyři obrněná vozidla od firmy Iveco, kterou hodlá ministryně obrany Vlasta Parkanová zadat bez výběrového řízení," uvedl stínový ministr obrany Petr Hulinský.

Čtěte více:

ČSSD vyzvala Parkanovou, aby od rozhodnutí nakoupit zmíněné obrněné vozy ustoupila a vyhlásila standardní výběrové řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy