Levici chybí poslanec, rozpočet se rozporcuje

Petr Holub
21. 11. 2007 14:40
ODS a KDU-ČSL prosadí svou, Svoboda z ČSSD je pryč
ČSSD se pokusila zablokovat ve sněmovně porcování medvěda. Pokus nevyjde.
ČSSD se pokusila zablokovat ve sněmovně porcování medvěda. Pokus nevyjde. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ráno nastal nečekaný zvrat v boji o dvě a půl miliardy korun, které chtějí poslanci rozeslat do svých volebních obvodů.

Posílání poslaneckých peněz, z nichž se nejčastěji opravují školní budovy a dotují sportovní kluby, se tradičně říká "porcování medvěda" či "stavba poslaneckých pomníčků".

Sociální demokraté se v noci domluvili s komunisty, že porcování zablokují. Teoreticky to bylo možné, protože levicové kluby mají polovinu členů rozpočtového výboru, který rozdělení peněz schvaluje.

Na jednání se však nedostavil sociální demokrat Miroslav Svoboda, který odjel s parlamentní delegací do Mongolska. Svoboda, který se v minulých letech porcování aktivně účastnil, tak zajistil většinu vládním poslancům z ODS a KDU-ČSL, kteří chtějí peníze rozdělit.

Na dotaz Aktuálně.cz odmítl svou neúčast vysvětlit: "Právě jsem v Mongolsku a vyjadřovat se budu až v pátek po návratu," řekl Svoboda.

Zapomnětlivost se (ne)vyplácí

Místopředseda klubu ČSSD David Rath tvrdí, že neúčast Svobody byla pro všechny velkým překvapením.

"Sice jsme tušili, že odjel někam do Mongolska, až na poslední chvíli jsme se ale dověděli, že se nevypároval," říká Rath. Tím míní, že Svoboda měl oslovit nějakého vládního poslance, aby při jeho přítomnosti také nehlasoval.

Klub nemůže Svobodu za neúčast nijak postihnout. "Budeme ale žádat vysvětlení," říká Rath, podle kterého je přinejmenším podivné, že tak zkušený politik na párování zapomněl.

Ani předseda klubu ČSSD Michal Hašek nepovažuje za rozumné cestovat do ciziny při rozhodujícím hlasování. Předpokládá ovšem, že se Svoboda vypároval, občanští demokraté však porušili slovo.

"Párování zahraničních delegací je přece ve výborech sněmovny běžnou praxí," dodává.

Svoboda však před odjezdem o párování nikoho z ODS nepožádal. "Každé párování musí být pod kontrolou a s požehnáním klubů. A mě o to v případě pana Svobody nikdo nepožádal," odmítá obvinění šéf klubu ODS Petr Tluchoř.

1568 žádostí

Rozhodnutí o tom, kolik z 1568 žádostí o peníze poslanci při porcování uspokojí, má padnout do večera. Také se rozhodne, jestli rozpočtový výbor dodrží strop ve výši 2,4 miliardy, který jim stanovil ministr financí Miroslav Kalousek. 

Zřejmě se bude o každé žádosti hlasovat zvlášť. "Neexistuje žádný seznam, co bychom chtěli prosadit," říká vládní poslanec Ladislav Šustr (KDU-ČSL).

I když bude medvěd v rozpočtovém výboru rozporcován, chtějí sociální demokraté rozeslání peněz zastavit při definitivním hlasování o rozpočtu ve sněmovně.

"Proti jsme my i KSČM. Pokud Zelení dodrží slovo, že nechtějí medvěda, nemůže projít," slibuje místopředseda Rath.

 

Právě se děje

Další zprávy