Vláda neplní slib. Vojáci dostanou o 10 miliard méně

Pavel Baroch
9. 9. 2007 0:00
Kabinet po pár měsících porušuje programové prohlášení
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Kabinet poruší vlastní programové prohlášení, na jehož základě mu poslanci před sedmi měsíci umožnili vládnout.

Ačkoli se vláda zavázala, že armádní rozpočet v následujících dvou letech neklesne pod 1,55 procenta HDP, už v prvním roce chce tento slib porušit. Vojáci mají v roce 2008 hospodařit s 54,2 miliardami korun, což je jen něco přes 1,4 procenta HDP.

"Vláda se zavazuje k tomu, že výdaje na obranu v letech 2008 a 2009 neklesnou pod 1,55 procenta HDP," stojí v programovém prohlášení vlády Mirka Topolánka.

Ačkoli jde zatím o návrh ministerstva financí, je velmi pravděpodobné, že kabinet příští týden předlohu schválí. Proti nižšímu rozpočtu totiž nehodlá protestovat ani ministryně obrany Vlasta Parkanová.

"Z důvodu reformy veřejných financí jsme akceptovali limity, které jsme dostali," řekl Aktuálně.cz Jan Pejšek z tiskového oddělení ministerstva obrany. Armáda se na hospodaření s nižším rozpočtem už připravuje. Chystá se například zrušit čtyři až pět velkých posádek.

Vojsko se chystá šetřit i na nových obrněných vozidel určených do zahraničních misí. Původně armáda chtěla nakoupit ve dvou kolech čtyřiadvacet strojů. "V současné době počítáme, o kolik snížíme požadavek na tato vozidla," řekl v České televizi náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Vojenské miliardy

ARMÁDNÍ ROZPOČET     (plán a skutečnost)

2004: 50,7 - 50,7

2005: 53,8 - 52,95

2006: 58,4 - 55,74

2007: 61,3 - 53,9

2008: 64,2 - 54,2 (návrh)

2009: 67,4 - ?

Armádní škrty přicházejí každý rok

Vláda Mirka Topolánka není první, která nesplní svůj "armádní" závazek. Se zeštíhlováním přiděleného balíku peněz se vedení ministerstva obrany vyrovnává už několik let.

Chystané škrty v rozpočtu na příští rok jsou ovšem nejdramatičtější. V listopadu 2003 schválil kabinet plán přechodu české armády na plně profesionální sbor. A zároveň stanovil až do roku 2009, kolik peněz vojáci na svou radikální reformu dostanou.

Vládní usnesení však platilo jen rok, od roku 2005 dostává vojsko méně peněz, přičemž rozdíl mezi původním slibem a skutečností se zvětšuje.

Na příští rok měla armáda podle vládního ujednání z roku 2003 dostat 64,2 miliardy, tedy o deset miliard korun víc, než jaká bude nejspíš skutečnost.

Alianci se vojenské úspory nelíbí

Vrtulník Mi-24
Vrtulník Mi-24 | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

NATO sice Česko nikdy za snižování armádního rozpočtu přímo nekritizovala, zároveň ovšem několikrát dala najevo, že se jí to nelíbí. Naposledy to udělal loni na podzim generální tajemník aliance Jaap de Hoop Scheffer při své přednášce v Senátu.

"NATO doporučuje výdaje na obranu ve výši dvou procent HDP. Pouze sedm z dvaceti pěti členských zemí tuto částku dodržuje. Ani Česká republika není v té správné skupině," řekl Scheffer.

Už při loňských škrtech ve svém rozpočtu přitom armáda připustila, že jsou ohroženy některé české závazky vůči NATO. Například modernizace ruských vrtulníků Mi-17 a Mi-24, které mají sloužit i pro společné operace Severoatlantické aliance.

"Šetří se na všem. Od učebních pomůcek až po výcvik," prohlásil před rokem armádní mluvčí Andrej Čírtek.

Speciální zákon o rozpočtu zapomenut

Exministr obrany Jiří Šedivý, který se stane jedním z náměstků NATO, ještě jako šéf armádního resortu hodlal připravit a prosadit speciální zákon o armádním rozpočtu. Tím by byl armádní rozpočet stanoven na několik let dopředu. Takový model funguje například ve Francii.

Jiří Šedivý
Jiří Šedivý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Nezbytně potřebujeme znát rozpočet své kapitoly na několik let dopředu. Pro armádu jsou typické velké investiční projekty, které trvají několik let, a musíme vědět, zda dokážeme v daném roce své finanční závazky plnit," vysvětloval ministerský mluvčí Čírtek.

Ačkoli Šedivý o zákonu vyjednával s některými poslanci, ministerstvo obrany nikdy žádný návrh nesepsalo. Podle Šedivého je ovšem kromě škrtů v rozpočtu problém i v tom, jak armáda s veřejnými penězi hospodaří.

"Dovedu si představit, že za současných asi 1,6 procenta HDP by se toho dalo udělat mnohem více, než se dělá, když by ten resort nebyl takovým molochem, kdyby tam nebyla celá řada takových parazitujících organizací, které vysávají prostředky," řekl nedávno Šedivý bez bližších podrobností v České televizi.

Někteří poslanci dlouhodobě kritizují i to, že armáda se nenaučila se svým rozpočtem hospodařit, takže každý rok jí zůstane několik miliard, které se v rezervním fondu převádí do dalších let. Problém vidí v neprůhledných zakázkách, za něž ministerstvo dokonce dostalo půlmiliardovou pokutu od antimonopolního úřadu.

Ministerstvo obrany s pokutou nesouhlasí a hodlá se proti ní odvolat.

České podniky přijdou o armádní zakázky

Omezování armádního rozpočtu kritizuje Jiří Hynek, předseda Asociace obranného průmyslu.

"Nejvíce to postihne český obranný průmysl," řekl Aktuálně.cz Hynek. "Je to už několikáté vládní usnesení, které kabinet nedodrží."

 

Právě se děje

Další zprávy