Čunek je před sjezdem radikální, chce poslušné ministry

Kateřina Eliášová
29. 5. 2009 17:20
Předseda KDU-ČSL už nechce být "měkkota"
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud by si lidovci na svém víkendovém sjezdu zvolili do svého čela znovu Jiřího Čunka, dočkali by se mnohem přísnějšího předsedy, než na jakého byli poslední roky zvyklí.

Jiří Čunek v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že by lidovce rád vedl mnohem pevnější rukou, než tomu bylo dosud.

Přiznal, že chce být více radikální, a to jak v prosazování programu KDU-ČSL v možné budoucí koaliční vládě, tak ve stranické disciplíně.

"Pod mým velením se musíme stát stranou mnohem radikálnější v prosazování názorů. Na několika případech se ukazuje, že jsme měli pravdu a nedokázali jsme si ji dostatečně obhájit," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Čunek.

Čunek svá slova dokládá například svým pojetím řešení problémů se "sociálně vyloučenými občany", které mu přineslo popularitu a nakonec jej vyneslo jak do křesla senátora, tak předsedy KDU-.ČSL. A to i přesto, že jeho koncepci kritizoval jak ombudsman, tak ministr pro lidská právě a menšiny Michael Kocáb. Čunek tvrdí opak.

Kdo neposlechne, letí

Čunkova "radikalizace" se dotkne taky samotných straníků, konkrétně ministrů, kteří by se chtěli odchýlit od programu partaje.

Podle něj měli být lidovci v Topolánkově vládě hlasitější při prosazování lidoveckého programu, například v diskuzi o sociálních a zdravotnických tématech.

"Bylo to proto, že jsme byli vnitřně rozervaní. Někteří ministři, jako například Miroslav Kalousek či Vlasta Parkanová, byli spíše na straně ODS. Teď se to už opakovat nemůže," řekl Čunek.

"Výběr ministrů bude jednoznačně dán tím, kteří lidé chtějí hájit program KDU-ČSL. Když bude někdo utíkat na nějakou jinou stranu, tak bude vyměněn," uzabřel Čunek.

Neklid v KDU-ČSL

Čunkovo vedení KDU-ČSL kritizovali členové partaje zejméně v posledních měsících, kdy se boj dvou křídel uvnitř strany přiostřil.

Loni v listopadu se rozcházeli poslanci zvolení za KDU-ČSL s lidoveckými ministry. Ti ve vládě souhlasili bez Čunkova vědomí se zákonem o zdravotních službách. O měsíc později rozčílil Miroslav Kalousek lidovce tím, že ministerstvo financí dalo zelenou sázení na internetu.

O měsíc později se bojovalo o to, zda v rámci obměny Topolánkovy vlády odejde Kalousek nebo Čunek. Předseda strany nakonec silnému rivalovi ustoupil.

A konečně. Část poslanců za KDU-ČSL stvrdila svým podpisem vznik Fischerovy překlenovací vlády, ačkoliv celostátní konference KDU-ČSL se postavila proti.

 

Právě se děje

Další zprávy