Čunek nezmizí, plánuje návrat ke své ´romské otázce´

Kateřina Eliášová
24. 1. 2009 6:10
Chce dořešit stavební zákon i eurodotace
Jiří Čunek a Mirek Topolánek na tiskové konferenci po jednání vlády.
Jiří Čunek a Mirek Topolánek na tiskové konferenci po jednání vlády. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lidovecký předseda Jiří Čunek v pátek napodruhé a zřejmě definitivně opustil kabinet Mirka Topolánka. Přesto bude s vládou dál v těsném kontaktu.

Čunek zastával v Topolánkově kabinetu post ministra pro místní rozvoj, byl i vicepremiérem. Nyní mu "zbyl" už jen senátorský mandát.

Narozdíl od ostatních odcházejících ministrů bude Čunek i nadále s vládou spolupracovat.

Coby šéf strany se bude pravidelně scházet jak s premiérem Mirkem Topolánkem, tak s předsedou další koaliční strany, zeleným Martinem Bursíkem.

"Jako předseda KDU-ČSL, která je jednou ze tří koaličních stran, chci mít informace o tom, co vláda dělá. Budu se účastnit rovněž porad ekonomických ministrů," řekl Aktuálně.cz Čunek.

Na ministerstvu končím, ale...

Čunek nadobro opustí ministerstvo pro místní rozvoj, nezůstane tam prý ani na přechodnou dobu, než se na úřadě zabydlí spolustraník Cyril Svoboda.

Foto: Ludvík Hradilek

Proč odešel Čunek? Dotace vyschly, nevěděl si rady
Kromě dotací stojí za Čunkovým odchodem i supermarkety
Politika je špína a Čunka je v ní škoda, míní Vsetínští

Čunek se chce i nadále věnovat tématům, které jako ministr řešil.

"Chci se věnovat otázce stavebního zákona a také romským otázkám. A také dořešit některé záležitosti, které se týkají monitorovacího systému evropských dotací," řekl Aktuálně.cz bez dalšího upřesnění Čunek.

Právě řešení romské otázky, jak Čunek nazývá sociální problémy Romů, dělaly ve vládě nejednou zlou krev. Zejména zeleným se nelíbilo, jak svérázně a nešetrně Čunek s touto problematikou zacházel.

Že se nebude vměšovat do problémů s Romy, byla i jedna ze zásadních podmínek zelených pro dubnový návrat Čunka do vlády.

Den navíc pro rodinu

Do sobotního rána se Čunek probudil už "jen" jako senátor. "Očekávám, že budu mít více času na práci, kterou jsem mohl dělat méně. Je to senátorská práce a práce předsedy strany," uvedl Čunek.

Čunka zvolili senátorem ve Vsetíně. V tamní kanceláři na Dolním náměstí teď prý bude častěji, slibuje.

"Předpokládám, že si udělám víc času na rodinu, povinnosti senátora budou v mém obvodu, tak možná o jeden den navíc budu doma."

Čunka teď také čeká diskuze s lidovci. Chce obhájit křeslo předsedy. Aby zvítězil, bude si muset zajistit dostatek podpory. Sjezd KDU-ČSL se namísto září bude konat už letos v červnu.

 

Právě se děje

Další zprávy