Značku KDU-ČSL bych neměnil. Směr ano, říká Čunek

Kateřina Eliášová
25. 5. 2009 10:01
Předseda lidovců chce sjednotit rozhádanou stranu
Jiří Čunek v kanceláři předsedy KDU-ČSL
Jiří Čunek v kanceláři předsedy KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha - O víkendu se ve Vsetíně rozhodne o příštím směřování lidovců a také o tom, kdo je povede k předčasným volbám.

Své křeslo předsedy chce obhájit Jiří Čunek - navzdory tomu, že kvůli jeho aférám jej strana donutila odejít z vlády a tyto aféry přispěly ke klesajícím preferencím.

"Mnozí straníci, ale i voliči z toho byli rozpačití a nevěděli, co si mají myslet. To mnohé ovlivňovalo," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Čunek. "Teď vidí, že zastavení mého stíhání je potvrzením mé hodnověrnosti," dodal vsetínský senátor.

V rozhovoru Čunek řekl, jak chce obhájit křeslo předsedy, a také jak dosáhnout výsledku deseti procent v předčasných podzimních volbách.

A.cz: Miroslav Kalousek o lidovcích pod Vaším velením prohlásil, že jste socialisti chodící do kostela. Nemá pravdu?

Je to nesmysl. My jsme strana, která nejde cestou Miroslava Kalouska, který jde napravo od ODS... My si držíme svůj program sociálně tržního hospodářství, jsme sociálně citliví, ale nejsme socialističtí.

Křesťanské hodnoty? Odvaha a vlastenectví

A.cz: Pokud byste vedl stranu do voleb, co jsou ty hlavní programové body? Čím chcete přesvědčit voliče?

7. listopadu 2007: Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. Na jednání republikové rady KDU-ČSL vysvětloval své rodinné finance.
7. listopadu 2007: Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. Na jednání republikové rady KDU-ČSL vysvětloval své rodinné finance. | Foto: Ludvík Hradilek

My chceme náš program orientovat na to, co tady chybí, tedy na křesťanské hodnoty. Což je mimo jiné odvaha, nekorupčnost a vlastenectví. Jsme orientováni jednoznačně na rodinu a máme program, který zrovnoprávňuje rodinu v našem systému. Protože tím, kdo nejvíce platí náklady ve společnosti, jsou vícečetné rodiny. Prioritami je i zdravotnictví, kde nechceme připustit privatizaci pojišťoven a fakultních nemocnic. Chceme ale, aby se zrovnoprávnilo postavení lékařských oborů, které jsou jinak odměňovány. Chceme posílit úctu ke konci života, a to v té hospicové péči a LDN, které jsou mizerně placeny.

A.cz: Kdy představíte detailní program?

Já si myslím, že za měsíc.

Nebojím se, že nebudeme ve sněmovně

A.cz: Poslední vývoj naznačuje, že se do Poslanecké sněmovny dostanou pouze ODS, ČSSD a komunisté. Malé strany balancují na hranici volitelnosti. Vnímáte to taky tak, že se teď hraje o osud malých stran?

Vůbec se neobávám toho, že bychom se do parlamentu nedostali. A to také proto, že vývoj preferencí je stejný takových pět, šest let. Jednou to jde nahoru, podruhé dolů. Jsme jednoznačně někde kolem sedmi procent. Nás trápí, že naše politika nepřilákala větší procento voličů, víc než deset procent.

A.cz: A jak toho chcete dosáhnout?

Jsem přesvědčen o tom, že teď po volbách a sjezdu KDU-ČSL naše strana sjednotí linii a řady. Nebude tam nikdo, kdo by veřejně neustále problematizoval rozhodnutí jednotlivých stranických orgánů a šel jinou cestou. Pak budeme pro voliče důvěryhodnější a čitelnější, než jsme teď.

Věřím, že to voliči uvidí i na těch kandidátkách do sněmovny. Nebudou tam lidi, kteří tahají stranu napravo nebo nalevo. My jsme středová strana, takže tam budou lidé, kteří budou podporovat tento proud.

Jsme pro normální a slušné lidi

A.cz: Které straně tedy chcete sebrat voliče?

My jsme svým programem blízcí především normálním a slušným lidem. Teď jsme se trochu od naší politiky vzdalovali, protože jsme odcházeli doprava. V některých názorech našich ekonomických expertů jsme dokonce předčili ODS a dostali jsme se ještě napravo od ní. Teď tím jasným a jednotným postojem jsme podle mne schopni přesvědčit ty, kteří od nás odpadli, aby se vrátili.

Ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po dlouhém jednání vlády České republiky.
Ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po dlouhém jednání vlády České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

A.cz: Nebojíte se, že lidovce mohou poškodit množící se spekulace o vzniku nové strany, kterou by založil váš rival Miroslav Kalousek?

Neobávám se toho. Pět prstů na jedné ruce by mi stačilo na to spočítat, kdo by asi tak od nás chtěl odejít.

Značku KDU-ČSL bych neměnil

A.cz: Už máte napsaný projev na sjezd?

Už část toho projevu mám, ale já ho doplňuji každý den.

O co?

O poznatky, které nabydu z rozhovorů s členy strany.

A.cz: Měnil byste název strany? Třeba Michaela Šojdrová už to avizovala...

Určitě bych neměnil. To není věc, kterou se teď máme zabývat.

 

Právě se děje

Další zprávy