Čunek hasí romsko-bílý problém v Litvínově

Martina Macková
21. 11. 2008 12:40
Stehlíková vyrazí do Janova příští týden
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Romové si vybrali toho, kdo má vyřešit litvínovské rasové boje. Překvapivě je jím Jiří Čunek.

Ministr pro místní rozvoj a předseda lidovců Jiří Čunek dnes neplánovaně odjel do Litvínova, kde se pokusí řešit problémy v části Janov.

Kolem poledne se sejde s vedením města. Ministryně Džamila Stehlíková, která je ve vládě zodpovědná za menšiny, je v současnosti na oficiální návštěvě Kanady. Vzkázala ale, že na sebe bere za Janov zodpovědnost.

Požádali ho Romové

Čunka, který jako starosta Vsetína proslul tím, že nechal vystěhovat problémové romské rodiny do kontejnerových bytů za město a některé i mimo okres a kraj, prý požádali o pomoc romské organizace.

"Pana předsedu oslovilo několik romských organizací, aby se v rámci vlády pokusil problémy v části Janov vyřešit," řekl Aktuálně.cz mluvčí lidovců Martin Horálek.

A Čunek neváhal. Na sever Čech vyrazil ihned a s návrhy řešení.

Podle informací Aktuálně.cz s ním jede probrat budoucí řešení také ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Wágner. Čunek jako ministr pro místní rozvoj zodpovídá za řešení problémů s bydlením.

Co chce Čunek litvínovským politikům navrhnout? Pokusí se vymyslet systém, který by "rozředil" tamní janovské ghetto. Město Litvínov se totiž zbavilo bytů a svým způsobem tak ztratilo na situaci na sídlišti Janov vliv.

"Stát může pomoci v tom, že se byty dostanou do rukou těch, kteří s nimi budou nakládat jinak než nynější majitelé, například neziskovým organizacím a nebo městu. V části města, kde prakticky neplatí žádné zákony, se musí zavést pravidla. A může ghetto, které vzniklo přistěhování Romů z hlavního města, rozbít," vysvětlil Horálek.

Ústecký kraj čelí problémům s ghetty dlouhodobě. Je jich tu nejvíce z celé republiky a také největší podíl obyvatel, 27 procent, označuje romská ghetta za dominantní problém kraje.

V kraji je velké množství levných bytů a stěhují se sem velké skupiny Romů. V současnosti zde žije 31 procent Romů z Česka, tedy mezi jedna až dvaadvaceti tisíci.

 

Právě se děje

Další zprávy