ČSSD trvá na úřednické vládě, jiné řešení odmítá

Eva Benešová
7. 4. 2009 11:25
Sociální demokraté vyzvali premiéra Topolánka, aby jednal s menšími stranami
Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach
Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokracie chce pokračovat v nedělní dohodě na podobě úřednické vlády a vyhlášení předčasných voleb. Usneslo se na tom předsednictvo ČSSD.

Předseda strany Jiří Paroubek současně vyzval premiéra v demisi Mirka Topolánka (ODS), aby se co nejrychleji domluvil s koaličními partnery, zda budou na vládě spolupracovat, či ne.

"Uvidíme, jaký výsledek přinesou jednání poslaneckých klubů," řekl po zasedání předsednictva místopředseda Zdeněk Škromach. ČSSD stále ale trvá na tom, že by měla vzniknout úřednická vláda. "Žádné další jednání o řešení vládní krize nechystáme," dodal.

Dohoda na necelý den

Představitelé čtyř parlamentních stran si plácli v neděli večer.

Podle dohody by se premiérem letní vlády stal šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer. Určitou spokojenost avizoval i prezident Václav Klaus, který má nyní další vývoj v rukou. "Přiznám se, že toto jméno mě nenapadlo," prohlásil.

Foto: ČSÚ
Kdo má vystřídat Topolánka?
Fischer: Premiérskou nabídku jsem dostal už v pátek
Statistik v čele vlády Klause překvapil, ale není proti
Nový premiér byl za totality devět let členem KSČ

Večer už ale bylo vše jinak - Celostátní výbor KDU-ČSL totiž navrhl, aby se strana na tvorbě úřednického kabinetu nepodílela. Partaji se návrh nezamlouvá, protože chce dokončit české předsednictví EU s Topolánkovou vládou.

Stačilo pár desítek minut a vycouvali i zelení, kteří podle vyjádření čelných představitelů odmítají asistovat velké koalici ODS a ČSSD.

"Subjekt, který nedodrží včerejší dohodu demokratických politických stran na předčasných volbách a přechodné vládě, ponese odpovědnost za eskalaci politické krize, které tato dohoda zatím efektivně zabraňuje," prohlásil poté Paroubek, předseda strany, která před dvěma týdny vládu svrhla.

Škromach označil postoj lidovců za průhledný trik. "Jde jim jen o to udržet se co nejdéle ve vládě," řekl. Koncem června, kdy se uzavře české předsednictví EU, by tvrdili, že může tato vláda pokračovat až do předčasných voleb, dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy