Fischer tvoří vládu, přednost mají náměstci ministrů

Petr Holub, Kateřina Eliášová
10. 4. 2009 11:00
Čí jméno se objeví, ten je "mrtvý muž", komentují politici spekulace médií
Společná tisková konference Jana Fischera a prezidenta Václava Klause po jmenování premiérem.
Společná tisková konference Jana Fischera a prezidenta Václava Klause po jmenování premiérem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dosud jediné jméno, které je v nové vládě jisté, je jméno nového premiéra Jana Fischera.

Vzít post vicepremiéra pro Evropu zvažuje náměstek Alexandra Vondry Marek Mora. "S premiérem Fischerem jsem zatím nemluvil, ale předběžně uvažuji o tom, že tento post vezmu," řekl Hospodářským novinám.

Na další místa se sice v médiích objevuje mnoho adeptů, ale jména jsou víceméně "bez záruky". Ukázalo se to například v sobotu, kdy média přišly s informací, že premiérem bude dosavadní ministr financí Miroslav Kalousek.

Stejně tak se mluví o Martinu Pecinovi coby ministru vnitra. Sám Pecina ale popřel, že by obdržel nabídku vést vnitro. "S premiérem Fischerem jsem zatím nemluvil, ale předběžně uvažuji o tom, že tento post vezmu," řekl Aktuálně.cz.

Mlčet a nic neříkat

Politici, v jejich hlavách se jména nových ministrů rodí, mají jasno: mlčet a novinářům nic neříkat.

Při tvorbě nové vlády zvolili způsob, který zveřejnění skutečných kandidátů na ministry prakticky vylučuje.

O jménech nad překlenovací vládou jednají stranická grémia, a pokud by jméno některého z budoucích ministrů vyplulo na povrch, mohou ho zbývající strany vetovat.

"Kdo se objeví v médiích, je mrtev," potvrdil tuto teorii šéf zelených Martin Bursík.

Kdo koho vybral? Nepoznáte, tvrdí premiér

Předseda poslanců KDU-ČSL Pavel Severa, který se coby vyjednavač dříve účastnil prvních jednání o složení vlády, Aktuálně.cz nastínil, jak by mohl onen mechanismus obsazování křesel probíhat. Každá strana navrhne na patnáct míst všechny možné kandidáty, které bude považovat za vhodné. V debatě pak bude rozhodovat kvalita odborníků.

"Teoreticky je možné, že některá strana prosadí všech patnáct lidí a jiná strana nikoho," vysvětluje Severa základní princip.

Sám premiér Topolánek ve svém prohlášení uvedl, že se snaží jména vybírat tak, aby nebylo poznat, kdo je doporučil.

"Koaliční návrh určitý máme a jsou to jména přijatelná i pro sociální demokracii, jsou to jména, kdy není jasné z jednotlivých nominací, která strana je navrhovala - to byl i cíl, protože to mají být odborníci, kteří fakticky budou schopni resorty řídit, ale kteří nemají politické ambice.," prohlásil Topolánek.

Fischer s právem veta

Hlavní slovo má mít sám Fischer, který si bude mezi navrženými ministry vybírat.

"Zatím jsem žádné jednání s žádným politickým subjektem nevedl. Pokud takové jednání povedu, pak to bude metodou vzájemných konzultací, ovlivňování apod. Samozřejmě s akcentem na to, aby to byli skutečně odborníci ve všech ohledech," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Fischer.

Foto: ČSÚ

Svůj kabinet začne sestavovat až po Velikonocích. "Dohodl jsem se na tom s oběma předsedy politických stran," doplnil Fischer.

Jakékoliv další informace o svém nástupu do čela vlády odmítl poskytnout. "Je předčasné dopouštět se jakýchkoliv dalších prohlášení," zdůraznil

Pokud nebude Jan Fischer s některým návrhem souhlasit, mají strany na tzv. short listech nachystánu zásobu dalších jmen.

"Když Jan Fischer nebude respektovat navrženého kandidáta, nabídneme další jména," uvedl v neděli večer šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Zástupci ostatních stran neoficiálně potvrzují, že přednost budou mít náměstci současných ministrů. V případě, že se mezi nimi nenajde ten správný, hledají se kandidáti na místech sekčních šéfů, mezi bývalými náměstky, případně mezi řediteli institucí, které příslušné ministerstvo zřizuje.

Malé strany couvly

Podle původních dohod měly jména kandidátů doporučit i malé strany. Lidovci ale necelých 24 hodin po uzavření dohody oznámili, že odborníky do vlády nominovat nechtějí.

Krátce po nich vystoupili s podobným prohlášením i zelení s tím, že nechtějí asistovat velké koalici ODS a ČSSD.

Předseda zelených Martin Bursík ale nakonec začal s Mirekem Topolánkem přeci jen o nové vládě jednat. "Z těch čtyřech partnerů jsou tři, a teď je potřebné se ale dohodnout tak, aby zároveň tady byla garance toho, že se nejedná o velkou koalici a ustavit tu vládu, aby naplnila zadání, které vlastně země potřebuje," uvedl pro Rádio Impuls Bursík.

Jména tak Janu Fischerovi doporučí jen ODS spolu s ČSSD.

Já ta jména znám a určitě je budu konzultovat, nicméně bude na novém premiérovi Fischerovi, pro jaká jména se rozhodne a je to jeho odpovědnost," uvedl premiér v demisi Topolánek.

 

Právě se děje

Další zprávy